Premierul Viorica Dăncilă l-a contrazis, joi, pe ministrul finanțelor în problema luării unor măsuri care să-i oblige pe studenți să rămână în țară, precizând că executivul nu poate și nici nu e corect să îi forțeze pe tineri să nu plece din România după terminarea studiilor. Ea a adăugat însă că guvernul poate lua măsuri pentru a-i convinge să nu părăsească țara, așa cum s-a întâmplat în cazul medicilor, cărora li s-au majorat salariile.

Dancila si TeodoroviciFoto: Captura video

"Guvernul României vrea să creeze condiții pentru ca studenții să rămână în țară. Nu avem cum să-i obligăm și nici nu ar fi corect pentru studenți să-i obligăm. Prin creșterile salariale, prin crearea de locuri de muncă bine plătite, tinerii sunt convinsă că vor dori să rămână acasă. Un exemplu este în domeniul medical, unde am crescut foarte mult salariile și foarte mulți medici nu au mai plecat în alte state membre, nu au mai plecat în alte părți, au rămas în România, ba mai mult, au fost medici care s-au întors să lucreze în România”, a declarat Dăncilă.

Ea a mai spus că va avea joi o întrevedere cu reprezentanții studenților.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat duminică seara că urmează să aibă loc o discuţie transparentă privind facilităţile pe transport acordate studenţilor şi că aceştia ar trebui întrebaţi dacă nu ar fi corect ca după terminarea facultăţii să rămână să lucreze un număr de ani în România.

”De ce nu întrebăm şi discutăm cu studenţii: continuăm să sprijinim această zonă, dar, după terminarea facultăţii nu cumva ar fi corect din toate punctele de vedere ca studenţii un număr de ani de zile să lucreze în România după terminarea facultăţii? Nicăieri în Europa nu este o astfel de formă. Nu. Statul român investeşte foarte mult în studenţi, dar după aceea marea lor parte se duc... (să muncească în afara ţării n.r.). Se dau acele credite, împrumuturi pe termen lung pentru studenţi. Şi poate ar trebui să punem asta în balanţă, nu cumva ar trebui ca după terminarea studiilor, statul investind în tine, în facilităţi pe transport, în şcoală ... Şi poate găsim scheme de finanţare să încurajăm studenţii să-şi facă ce au de făcut şi mai bine", a spus ministrul Finanţelor la Antena 3.