​Luminiţa Odobescu, ambasadorul României la UE, are şanse mari să fie propusă de Guvernul Dăncila pentru funcţia de comisar european, au precizat surse politice pentru Adevărul. România ar viza un portofoliu extrem de important, cel al Energiei, deși, premierul Viroica Dăncilă ar fi transmis liderilor de la Bruxelles că Bucureștiul ar fi interesat și de Transporturi sau mediu.

Luminita OdobescuFoto: Facebook/ Reprezentanta Permanenta a Romaniei pe langa UE

Luminița Odobescu, în calitate de ambasador al României la UE, a reprezentat Bucureștiul în COREPER (Consiliul pentru JAI, justiție și afaceri interne) care a dat un prim vot asupra candidaturii Laurei Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef al Parchetului European. La acea dată, au existat informații potrivit cărora Luminița Odobescu a votat împotriva lui Kovesi, la indicațiile guvernului condus de Viorica Dăncilă.

Întrebat de HotNews dacă știe cum a votat ambasadoarea Odobescu în consiliul COREPER, la votul câștigat de candidatul francez Jean-François Bohnert în dauna româncei Laura Kovesi, ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a răspuns scurt: „Nu!”.

”Nu intră în competența mea, nu am dat niciun mandat. Este vorba de COREPER, când discutați, este vorba de Consiliul pentru JAI, justiție și afaceri interne, deci dacă doriți un răspuns, la Ministerul Justiției sau la Interne”, a spus Meleșcanu.

”Ministerul de Externe este compus din două părți, ca să vă lămuresc, una este centrala MAE și alta sunt ambasade, consulate generale, adică oficiile diplomatice ale României, care sunt în număr de 171. Numirile se fac de către președintele României, deci ambasadorul nu este reprezentantul Ministerului de Externe, este reprezentantul României și toate autoritățile care au competențe în materie de politică externă pot să beneficieze de folosirea abilităților și demersurilor oricărei ambasade”, a mai spus Meleșcanu, într-o conferință, la București, cu prilejul preluării Președinției Consiliului UE de către Finlanda.

Luminița Odobescu a fost numită de președintele Klaus Iohannis în funcția de ambasador al României la UE chiar la începutul mandatului său, în 2015, odată cu numirea lui George Maior ambasador în SUA și a lui Emil Hurezeanu în Germania.

Luminiţa-Teodora Odobescu, 50 de ani, este diplomat de carieră. Între noiembrie 2012 şi august 2015 a exercitat funcţia de Consilier de stat pentru afaceri europene şi politică externă în cadrul Cancelariei Primului Ministru. În decembrie 2014 i-a fost acordat gradul diplomatic de ambasador.

Potrivit Reprezentanței Permanente a României la UE, a fost secretar de stat pentru afaceri europene în cadrul Ministerului Afacerilor Externe în perioada februarie - noiembrie 2012, iar între 2008 şi 2012 a îndeplinit funcţia de director general al Departamentului Uniunea Europeană din Ministerul Afacerilor Externe, fiind responsabilă cu gestionarea ansamblului problematicii UE şi a dialogului politic bilateral cu statele membre UE, AELS şi Turcia.

Între anii 2002 şi 2007 a deţinut diverse poziţii în cadrul Reprezentanţei Permanente a României la Uniunea Europeană - Bruxelles, gestionând o serie de capitole în cadrul negocierilor de aderare a României la UE (energie, uniune economică şi monetară, taxare, comerţ, etc.).

După semnarea Tratatului de aderare a României la UE, Luminiţa Odobescu a asigurat coordonarea şi pregătirea reuniunilor Comitetului Reprezentanţilor Permanenţi Adjuncţi (COREPER I), participând, în paralel, la o serie de grupuri de lucru ale Consiliului şi Comisiei Europene.

Între 1999 şi 2002 a fost şef de serviciu în cadrul Departamentului de Comerţ Exterior, având responsabilităţi legate de gestionarea relaţiilor comerciale între România şi Comunităţile Europene, în cadrul Acordului European de Asociere. Între anii 1995 si 1999 a ocupat diverse poziţii în cadrul serviciului Uniunea Europeană din acest Departament, iar între 1992 şi 1995 a fost cercetător ştiinţific la Institutul Naţional „Virgil Madgearu”.

De asemenea, potrivit sursei citate, a făcut parte din echipa primilor stagiari români la Comisia Europeană (Bruxelles) şi a fost stagiar la Organizaţia Mondială a Comerţului (Geneva). A absolvit un curs privind problematica UE la Colegiul Europei de la Bruges (Belgia).

Din 2003 este doctor în relaţii economice internaţionale al Academiei de Studii Economice, Bucureşti.

A absolvit în anul 1992 Facultatea de Comerţ din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti.