Reprezentanții Camerei Deputaților dau vina pe organizatorii concertului trupei Bon Jovi că nu au specificat clar în contract că pe peluza Casei Poporului să nu fie persoane care nu aveau bilet valabil, potrivit unui răspuns la solicitarea HotNews.ro. Ei admit însă că în curtea Parlamentului nu puteau intra decât mașini cu ecuson auto, că accesul strict pietonal în curtea Palatului Parlamentului a fost aprobat la nivelul Secretariatului general al Camerei Deputaților, însă invocă GDPR pentru refuzul de a pune la dispoziție date despre cei vizați, inclusiv numărul lor.

Spectatori la Bon Jovi de pe esplanada Casei PoporuluiFoto: Laurentiu Ionescu

În răspunsul pentru HotNews.ro, Camera Deputaților susține că pentru data de 21 iunie, când a avut loc concertul Bon Jovi în Piața Constituției, nu a fost solicitat și aprobat de Camera Deputaților accesul auto pentru nici un autoturism fără drept de acces și parcare la Palatul Parlamentului (ecuson auto). Cele care beneficiază însă de ecuson au putut intra.

„Curtea Palatului Parlamentului este utilizată, însă, ca spațiu de parcare și pentru celelalte instituții care au sediul în incintă. În Palatul Parlamentului au sediul mai multe autorități, iar Camera Deputaților nu are o situație completă a persoanelor care s-au aflat efectiv pe esplanada dinspre Piața Constituției. Având în vedere prevederile legislației referitoare la datele cu caracter personal, coroborat cu faptul că nu există, așa cum am menționat anterior, o situație completă, nu suntem în măsura să comunicăm lista persoanelor care au fost prezente”, se arată în răspuns.

Reprezentanții Camerei Deputaților susțin că în alte ocazii organizatorii de evenimente au încheiat contracte, în care au cerut poziționarea de gradene în Curtea Palatului Parlamentului și „au dorit să includă clauza de neparticipare a angajaților sau a altor persoane care nu prezentau un bilet valabil”. „În cazul de față, la încheierea contractului nu a fost stipulată o asemenea prevedere”, se mai arată în răspunsul pentru HotNews.ro.

VIDEO Sute de oameni ar fi urmărit concertul Bon Jovi fără să plătească, din curtea Palatului Parlamentului

Redăm răspunsul complet al Biroului pentru informare publică și relația cu societatea civilă/Direcția comunicare și relatii publice - Camera Deputaților:

  • „În clădirea Camerei Deputaților este permis accesul pentru personalul care asigură activitățile de bază, de suport, de mentenanță tehnică și administrativă în regim de permanență și se face conform Regulamentului privind ordinea și siguranța în Palatul Parlamentului.
  • În data de 21 iulie nu a fost solicitat și aprobat de Camera Deputaților accesul auto pentru nici un autoturism fără drept de acces și parcare la Palatul Parlamentului (ecuson auto). Curtea Palatului Parlamentului este utilizată, însă, ca spațiu de parcare și pentru celelalte instituții care au sediul în incintă. În Palatul Parlamentului au sediul mai multe autorități, iar Camera Deputaților nu are o situație completa a persoanelor care s-au aflat efectiv pe esplanada dinspre Piața Constituției.
  • Având în vedere prevederile legislației referitoare la datele cu caracter personal, coroborat cu faptul că nu există, așa cum am menționat anterior, o situație completa, nu suntem în măsura să comunicăm lista persoanelor care au fost prezente.
  • Pe de altă parte, în parcarea Palatului Parlamentului pot intra doar autoturismele cu ecuson care le conferă atât dreptul de acces, cât și de parcare.
  • Accesul în clădire se face conform Regulamentului privind ordinea și siguranța în Palatul Parlamentului.
  • Accesul strict pietonal în curtea Palatului Parlamentului a fost aprobat la nivelul Secretariatului general al Camerei Deputaților, în acord cu Regulamentul privind ordinea și siguranța în Palatul Parlamentului. În clădire a avut acces doar personalul care își desfașoară activitatea în ture, în regim de permanență.
  • Facem precizarea ca, anterior acestui eveniment, s-au mai încheiat contracte între diverși organizatori de manifestări similare și Camera Deputaților pentru poziționarea unor gradene în curtea Palatului Parlamentului.
  • În cadrul unor astfel de contracte, organizatorii au dorit să includă clauza de neparticipare a angajaților sau a altor persoane care nu prezentau un bilet valabil. În cazul de față, la încheierea contractului nu a fost stipulată o asemenea prevedere.”