Boris Johnson va prelua astăzi, oficial, funcția de premier al Marii Britanii de la Theresa May urmând să meargă la sediul guvernului din 10 Downing Street în cursul acestei după-amieze, după ce va fi primit în audiență de Regina Elisabeta a -II-a, la Palatul Buckingham.

Foto:

Principala sa provocare va fi, evident, ieșirea Marii Britanii din UE care a fost amânată, de comun acord cu liderii de la Bruxelles, până la data de 31 octombrie.

Data divorțului de UE a fost inițial fixată pentru 29 martie, dar a fost amânată de două ori în lipsa susținerii majorității deputaților pentru acordul negociat de Theresa May și pentru a evita o ieșire fără acord.

În timpul campaniei, Boris Johnson a repetat că divorțul se va pronunța la sfârșitul lui octombrie, cu acord renegociat sau fără acord, promițând un viitor strălucit Regatului.

Este de așteptat astăzi Boris Johnson să anunțe membrii cabinetului său, cel puțin pe cei care vor deține principalele portofolii, printre care cel de la interne și de finanțe.

Potrivit unor surse politice citate de BBC News, componența cabinetului va reflecta ”Britania modernă”.

De asemenea, este de așteptat ca Johnson să mărească numărul femeilor care ocupă funcții de miniștri, și să acorde o atenție deosebită reprezentării politice a minorităților etnice.

Boris Johnson a câștigat, marți, detașat cursa pentru a deveni viitorul premier britanic în fața ministrului Afacerilor Externe Jeremy Hunt, potrivit rezultatelor anunțate marți de Partidul Conservator.