Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor cere, după ce presa a relatat că șeful Inspecției Judiciare a câștigat lunar circa 7.300 de euro, stoparea sistemului prin care „persoane orientate beneficiază de venituri uriașe ca urmare a diurnelor care parazitează resursele publice alocate funcționării justiției”.

Lucian NetejoruFoto: Agerpres

„Având în vedere articolele de presă cu privire la veniturile lunare ale inspectorului șef, domnul Lucian Netejoru, prezentate ca indecente și sfidătoare, AMASP solicită factorilor decidenți să evalueze și să inițieze demersurile legislative necesare pentru a pune capăt unor astfel de situații, în care persoane orientate beneficiază de venituri uriașe ca urmare a diurnelor care parazitează resursele publice alocate funcționării justiției”, potrivit unui comunicat de presă al AMASP.

Potrivit ziare.com, șeful Inspecției Judiciare, judecătorul Lucian Netejoru, a încasat în 2018 suma de 397.743 lei, aproximativ 88.000 euro, venituri reprezentând salarii, diurne și alocații, potrivit declarației de avere depuse în iunie 2019.

Asociația arată că „remunerația procurorilor și judecătorilor este stabilită în funcție de criterii precum gradul parchetului/instanței, vechimea în profesie și complexitatea activității și faptul că aceștia beneficiază de decontarea chiriei” iar „diurna este un drept suplimentar acordat magistraților detașați sau delegați la un parchet/o instanță în altă localitate decât cea de domiciliu, în cuantum de 2% pe zi din indemnizația de încadrare brută lunară, care nu se impozitează”.

„În acest context, situațiile aparte din cadrul Inspecției Judiciare sau al Consiliului Superior al Magistraturii, de a primi diurne pentru deplasarea din suburbiile orașului până la birou și de a beneficia de aceste drepturi pentru funcții în care sunt numiți și nu delegați/detașați, nu sunt deloc justificate, fiind necesară abrogarea dispozițiilor legale care permit acest lucru. Într-un caz ipotetic, o persoană care locuiește în orașul Otopeni și desfășoară activitatea în cadrul uneia dintre cele două instituții va primi suplimentar circa 400 de lei, în fiecare zi calendaristică, pentru o călătorie care durează la fel de mult ca drumul Militari – Universitate”, se arată în comunicatul citat.

AMASP cere și abrogarea art 88 indice 2 alin. 5 din Legea 304/2004 care prevede: ”Pe durata desfășurării activității în cadrul Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, procurorii cu funcții de conducere și execuție beneficiază de drepturile procurorilor detașați, în condițiile legii”, argumentând că „veniturile suplimentare uriașe ale procurorilor din această secție aparent nu au nicio justificare și îi discriminează pe ceilalți procurori din cadrul PICCJ, dar și pe judecători”.

„Pentru exemplificare, un procuror din Galați care alege să susțină un interviu pentru numirea în cadrul DIICOT – Structura centrală și vine în București pentru a-și desfășura activitatea va primi salariul de circa 17.000 lei și i se va deconta chiria, maxim 600 euro, un venit total de circa 20.000 lei. În același caz ipotetic, dacă același procuror domiciliat în Galați alege să susțină un interviu pentru SIIJ și vine în București pentru a-și desfășura activitatea va primi salariul de circa 17.000 lei și un bonus de circa 40% lunar cu titlu de diurnă, adică un venit total de circa 25.000 lei deși în cele două situații este vorba de o funcție în cadrul Parchetului General pe care procurorul a ales să o exercite”, mai scrie AMASP.