Premierul Viorica Dăncilă a fost validată, marți, și de Comitetul Executiv al PSD candidat al partidului la alegerile prezidențiale din toamnă, după ce obținuse un prim vot în Biroul Permanent Național. Decizia finală de validare a candidatului va fi luată la congresul PSD din 3 august. Viorica Dăncilă a spus, la finalul ședințelor partidului, că ea crede că are șanșe în fața lui Klaus Iohannis, că are încredere în ea și în colegii săi și că "cetățenii pot avea încredere că este timpul unui președinte al României femeie". De asemenea, Viorica Dăncilă a anunțat că social-democrații care vor critica în spațiul public partidul sau pe ea, în calitate de candidat PSD la prezidențiale, vor fi sancționați, susținând că "orice pas greșit va fi decontat de partid".

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE 17.19 Principalele declarații ale premierului Viorica Dăncilă:

  • Cred că este pentru prima oară când în cadrul unui Comitet Executiv Național fiecare membru și-a spus părerea, și-a exprimat opinia în legătură cu viitoarea campanie electorală, cu politica de alianță, dar ceea ce este mai important, susținerea pentru candidatura la alegerile prezidențiale.
  • În CEx colegii au propus adoptarea unei rezoluții care să cuprindă un aspect important pentru partidul nostru, și anume faptul că intrând în logica campaniei electorale este important ca opiniile noastre, fie că ne plac sau nu, în democrație trebuie să își exprime fiecare opinia, dar să fie exprimate în cadrul forurilor statutare.
  • Cei care vor ieși în spațiul public cu diferite afirmații, opinii care să lezeze partidul sau candidatul la prezidențiale, să fie sancționați în CEx.
  • Orice pas greșit va fi decontat de partid și trebuie să dăm dovadă de unitate.
  • Sunt convinsă că fiecare coleg va fi foarte implicat, că PSD are puterea să câștige aceste alegeri și că implicarea fiecăruia va fi un pas spre câștigarea alegerilor.
  • Am avut un vot pentru candidatul la Președinție. Am propus colegilor să dăm un vot și pentru Liviu Pleșoianu.
  • În Biroul Permanent Liviu Pleșoianu a avut un vot. Tot în BPN, Gabriela Firea s-a retras din această cursă pentru prezidențiale.
  • Același vot l-am avut și în CEx.
  • S-a votat ca eu să reprezint partidul în alegerile prezidențiale.
  • Este un vot care mă onorează.
  • Am încredere în mine, în colegii mei, am încrederea că vom câștiga încrederea românilor și că vom putea câștiga.
  • Vom merge pe un mesaj de încredere, în care să se regăsească marea parte a românilor.
  • Trebuie să creăm același val de credibilitate pe care l-am avut în 2016.

Întrebări:

Credeți că aveți șanse mai mari decât Klaus Iohannis, care sunt atuurile dumneavostră? Nu toți colegii vă susțșin, Paul Stănescu a votat împotrivă, susținând că sunteți urâtă de români pentru că sunteți asociată cu Liviu Dragnea.

  • A fost opinia domnului Paul Stănescu, nu vreau să o comentez, i-am răspuns la aceste lucruri și cred că după ce i-am răspuns aceste răspunuri ar trebui să îl îndepărteze de această opinie pe care a avut-o în Comitetul Executiv Național.
  • Da, cred că am șanse și cred că am șanșe și în fața președintelui Klaus Iohannis pentru că întotdeauna am demonstrat că pot fi și premierul tuturor românilor, deci pot fi președintele tuturor românilor.
  • Am demonstrat că pentru mine este important consensul, este important echilibrul, este importantă solidaritatea. Cred că în acest moment de acest lucru au românii nevoie.
  • Cred că perioada în care împărțim românii în românii mei și românii altor partide, în Guvernul meu și guvernul altora trebuie să înceteze.
  • Cred că pot să demonstrez că o campanie poate fi făcută pe proiecte, pe consens, pe lucruri bune pentru cetățeni, și nu prin jigniri sau violență verbală.
  • Cred că pot să demonstrez în perioada următoare că un președinte trebuie să fie președintele tuturor românilor și că pentru prima dată în istoria acestei țări putem avea un președinte femeie.
  • Dacă am fost primul primul premier femeie, primul președinte de partid femeie, primul președinte care a condus presedinția Consiliului cons ue, cred că cetățenii pot avea încredere că este timpul unui președinte al României femeie.

Le-ați spus colegilor că 6 luni ați fost izolată la Victoria. De ce ați acceptat?

  • Aceste explicații le-am dat în forul statutar. Nu vreau să mă raportez la trecut, pentru mine important este prezentul.
  • Am învățat din greșelile trecutului, dar cred că nu ne ajută dacă aducem în prim-plan lucrurile plăcute sau mai puțin plăcute.
  • Trebuie să ne asumăm istoria acestui partid, pornind de la Gherman, de la Iliescu, Năstase, Ponta, Geoană, Dragnea. Toți au fost președinții partidului cu lucruri bune și rele.Din punct de vedere guvernamental, acest guvern a fost eficient

OUG 114 este eficientă?

  • OUG 114 a avut și lucruri bune.
  • Haideți să ne uităm la sectorul construcțiilor, la pensii. S-a greșit că nu a fost înainte un dialog cu toți actorii și am cerut miniștrilor să nu mai vină cu proiecte nediscutate înainte.
  • Am făcut modificări pe OUG 114.
  • Am fost singurul prim-ministru care mi-am asumat greșelile și am încercat să le îndrept.
  • Faptul că eu candidez înseamnă că îmi asum conducerea partidului spre o victorie.

UPDATE 17.13. Ședința CEx s-a încheiat.

Gabriela Firea anunță că Viorica Dăncilă este candidatul PSD la prezidențiale, iar ea s-a retras din cursă:

  • Am venit în fața colegilor și având în vedere că nu s-a creat susținerea, mi s-a părut normal să anunț că mă retrag din această cursă, care avea oricum final așteptat. Mi se pare normal ca de azi să punem punct acestei dezbateri. Impresia era creată și nu era normal să avem aceste dialoguri care pot deveni tensionate.
  • În afară de sondaje, există și alte criterii - susținerea organizațiilor.
  • E ca la olimpiadă - ai câștigat, continuă, ai pierdut, continuă.
  • M-am retras și ca să nu fiu acuzată că PSD a pierdut din cauza mea, să fiu acuzată de orgoliu personal. Eu țin la această echipă.

Surse din PSD au precizat pentru Mediafax că au fost două voturi împotrivă - al liderului PSD Olt, Paul Stănescu și al președintelui PSD Vaslui, Dumitru Buzatu. De altfel, cei doi lideri PSD au votat împotriva candidaturii lui Dăncilă la Cotroceni și în Biroul Permanent Național.

La finalul Biroului Permanent Național al PSD, Dumitru Buzatu afirma că l-a susţinut pe Liviu Pleşoianu pentru a fi candidatul la prezidenţiale deoarece "este purtătorul unor valori de stânga”, "care animă mai mult membrii şi susţinători ai PSD”. El a mai spus că cel mandatat să candideze va fi sprijinit de partid. Acesta a mai afirmat că Paul Stănescu a decis să susţină un alt candidat din partea social-democraţilor pentru prezidenţiale deoarece "ar maximiza şansele PSD”.

Viorica Dăncilă a avut cale liberă să candideze pentru Cotroceni după ce și primarul Capitalei, Gabriela Firea, rămasă fără susținere, și-a anunțat colegii în ședința Biroului Permanent Național că își retrage candidatura. "Poate va veni și vremea mea. (...) O să respect decizia colegilor. Dacă ei nu cred în această variantă (candidatura sa - n.r.), este bine să respect decizia lor. Și eu sunt convinsă că odată cu această decizie colegii își vor asuma și rezultatul la prezidențiale, finalitatea lor", declara Firea înaintea ședințelor PSD.

Viorica Dăncilă, care a cerut susținerea ALDE și Pro România pentru susținerea candidatului PSD la Cotroceni, spunea înaintea ședinței că orice candidatură trebuie să fie susținută de un vot în partid. ”Bineînțeles că sprijnul ALDE și Pro România este important, dar PSD este hotărât să meargă în aceste alegeri și nu numai să intre in turul doi, ci să le și câștige”, a spus liderul partidului.

Dăncilă a declarat, luni seară, că așteaptă până în 3 august un răspuns de la Călin Popescu Tăriceanu și de la Victor Ponta cu privire la susținerea unui candidat PSD la prezidențiale. Decizia are loc în urma discuției pe care liderul PSD a avut-o cu liderii ALDE și Pro România la Vila Lac.

Ponta a dezvăluit, luni seară, că premierul i-a propus să susţină candidatul PSD la alegerile prezidenţiale, iar el a spus că nu există un răspuns nici pozitiv, nici negativ, pentru că vrea să ştie care este "planul ca lucrurile să meargă bine". Ponta a apreciat, la TVR1, că la şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD Viorica Dăncilă va fi desemnată drept candidatul la prezidenţiale. El a adăugat că dialogul va continua, "dacă este cazul", adăugând că un candidat susţinut de PSD, ALDE şi Pro România va intra în turul II al alegerilor prezidenţiale. "În primul rând, doamna Dăncilă mi-a spus în particular ceea ce a spus şi în public, că ar vrea să susţinem toţi un singur candidat, dar, sigur, de la PSD. Domnul Tăriceanu spune: vreau să susţinem un singur candidat, pe domnia sa. Iar eu spun: explicaţi-mi de ce să fac acest lucru. Argumentul doamnei Dăncilă a fost ca să intre un candidat de stânga în turul II", a explicat Ponta, potrivit Agerpres.