Un director din Direcția Agricolă Gorj a fost trimis în judecată luni de către procurorii DNA, fiind acuzat că a luat mită de la mai mulți producători cărora le-a promis că va face demersuri pentru ca ei să obțină subvenții prin programul de subvenţionare a producţiei de roşii. "Programul de Tomate" este una din "realizările" PSD, cu care fostul lider al partidului Liviu Drgnea s-a lăudat în nenumărate rânduri, în războiul său cu companiile importatoare de legume şi fructe "de contrabandă".

Rosii tuguiateFoto: Google

Potrivit unui comunicat de presă transmis luni de DNA, procurorii l-au trimis în judecată, sub control judiciar pe cauțiune, pe Dan Tănăsescu, director executiv la Direcția pentru Agricultură Județeană Gorj, pentru infracțiunile de luare de mită și fals în declarații, ambele în formă continuată.

Anchetatorii spun că în perioada octombrie - decembrie 2018, Dan Tănăsescu a cerut și a primit de la patru persoane suma totală de 7.800 de lei. Banii au fost ceruți de directorul din Direcția Agricolă Gorj cu promisiunea că va face demersuri ca aceste persoane să beneficieze de subvenția prin programul "Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a produsului tomate în spații protejate”.

Conform procurorilor DNA, în 13 decembrie 2018 Dan Tănăsescu a primit de la una dintre cele patru persoane suma de 2.000 de lei (o parte din cei 7.800 lei), moment în care a fost organizat un flagrant. Din analiza declarațiilor de avere din perioada 2014-2016, date pe propria răspundere de către director, s-a stabilit că acesta nu a menționat suma totală deținută ca active financiare și, implicit, nici achiziționarea de unități la un fond de investiții.

Procurorii i-au pus sechestru asigurător pe sumele de 120.762 de lei și 30.130 de euro. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Gorj.

"Programul de Tomate" este una din "realizările" PSD, cu care fostul lider al partidului s-a lăudat în nenumărate rânduri. În luna mai, Liviu Dragnea, a mers în localitatea Colibaşi din judeţul Giurgiu, locul de unde a pornit Programul de Tomate. Dragnea a fost acolo împreună cu ministrul Agriculturii, Petre Daea, care l-a însoțit în mai toate vizitele din campania pentru alegerile europarlamentare din 26 mai. Dragnea spunea că programul de subvenţionare a producţiei de roşii este bun, dar că ministrul Agriculturii trebuie să prezinte unul "mult mai agresiv", adăugând că subvenţiile pentru producţie ar trebui cel puţin dublate. Tot atunci, Liviu Dragnea avertiza ANSVSA, Protecţia Consumatorului, Oficiul Antifraudă şi Autoritatea Naţională a Vămilor că dacă nu implementează un sistem care să oprească importurile de legume şi fructe "de contrabandă", actualii angajaţi instituţionali vor fi înlocuiţi.