Caricaturistul Ștefan Popa Popa’s a atras reacții dure după ce a afirmat la un post local de televiziune că "Timișoara a fost invadată de olteni" și "au venit ciurucurile, care au stricat echilibrul cultural al orașului". Primarul Slatinei, Emil Moț, a anunțat luni că a cerut Consiliului Local retragerea calității de cetățean de onoare: "Domnule Popas, nu meritați niciun fel de recunoștință din partea orașului nostru și în numele slătinenilor vă recomand să vă cereți scuze public!".

HotNews.roFoto: Hotnews

Primarul din Slatina, Emil Moț, a anunțat, luni, pe Facebook, că le-a cerut consilierilor locali să îi retragă calitatea și demnitatea de cetățean de onoare al orașului Slatina lui Ștefan Popa Popa’s, "pentru lucrurile grave pe care le-a spuns la adresa oltenilor".

"Constat cu foarte mare regret că anumite personalități ajung să derapeze mult în discursul public, gândesc în clișee și preferă să gafeze decât să își recunoască o greșeală. De aceea, am ales să le solicit colegilor din Consiliul Local să-i retragă calitatea și demnitatea de cetățean de onoare al orașului Slatina domnului Ștefan Popa Popa’S pentru lucrurile grave pe care le-a spuns la adresa oltenilor. Domnule Popas, nu meritați niciun fel de recunoștință din partea orașului nostru și în numele slătinenilor vă recomand să vă cereți scuze public! Mândru că sunt slătinean, mândru că sunt oltean!", este mesajul primarului din Slatina.

Ce a stârnit furia oltenilor: "Timişoara este invadată de olteni. Au venit ciurucurile"

Caricaturistul Ştefan Popa Popa’s, desemnat ambasadorul cultural al Timișoarei, a provocat această reacție după ce, săptămâna trecută, invitat la o emisiune a postului local de televiziune Tele Europa Nova Timişoara, a afirmat că orașul "a fost invadat de olteni, care au stricat echilibrul cultural".

Caricaturistul a spus că toată lumea își dorește o "Timișoară a culturii și a bunului gust", însă "publicul din Timişoara s-a schimbat - avem peste 60 la sută olteni, în loc de timişoreni".

"Atunci îmi pun şi eu întrebarea: unde sunt valorile Timişoarei? Ce oameni de valoare, l-am avut pe Costinaș (n.r. - Iosif Costinaș)”, a spus caricaturistul.

Moderatorul emisiunii i-a atras atenția "să nu continue cu gafa": "Timişoara a fost ridicată de olteni şi de moldoveni. Timişoara ... a fost o mlaştină aici. Nu e bine să atacăm... olteni, moldoveni". "Ba da, trebuie să atacăm pentru că nu au venit cei mai ca lumea. Au venit ciurucurile din Oltenia. Aşa... mai avem olteni foarte valoroşi care au venit în Timişoara şi au făcut lucruri ca lumea”, a replicat Popa’s.

"La ora actuală, Timişoara este invadată de olteni. (...) Asta am observat eu la maşini. Toate sunt de Dolj, de Gorj, de Mehedinţi", a continuat caricaturistul.

Moderatorul i-a atras din nou atenția, spunându-i că pierde simpatia oamenilor, Ștefan Popa Popa’s replicând: "Pe mine nu mă interesează ce pierd. Eu nu am venit aici să câştig, nu sunt la Loto-Prono, eu nu vin la televizor să mă agreeze lumea. Ba da, mă iau de olteni (...) Pe stradă se juca copilul sârb cu copilul maghiar şi toţi ştiau patru limbi în Timişoara. Acum, toată lumea vorbeşte, fusei, mă dusei”.

Caricaturitul a fost apostrofat din nou de moderator: "Sunteţi simpluţ...”. "Sunt simpluţ pentru că vi se pare dumneavoastră simpluţ, că sunteţi oltean şi ţineţi cu oltenii, nu vă supăraţi (...) Și eu am mamă olteancă. Este o realitate. Oltenii au stricat echilibrul cultural al Timişoarei”, a răspus Popa’s.

În final, moderatorul, care i-a atras atenția de mai multe ori caricaturistului să nu mai generalizeze, pentru că nu are dreptate, i-a spus lui Popa’s că el este cel care a stricat echilibrul emisiunii și că nu îl va mai chema.