Noul președinte al Ucrainei, fostul actor de comedie Volodimir Zelenski, este pe cale să devină primul lider al țării de după căderea comunismului al cărui partid obține majoritatea parlamentară, transmite Reuters.

Volodimir ZelenskiFoto: president.gov.ua

Ucraina are un sistem electoral mixt, iar partidul Servitorul Poporului al lui Zelenski a cîștigat detașat și votul pe liste și cel uninominal, arată datele preliminare ale comisiei electorale, ceea ce înseamnă că, după aceste anticipate, va controla cea mai mare parte a legislativului cu 450 de locuri.

”Partidul lui Zelenski va avea majoritatea în Parlament și, foarte probabil, va fi o majoritate confortabilă. Este o mare surpriză că au câștigat atâtea circumscripții”, a declarat Volodimir Fesenko, analist la think-tank-ul Penta.

Cei mai mulți membri ai Parlamentului vor aparține de același partid, o premieră în Ucraina de după ruperea de Uniunea Sovietică. Rezultatul obținut vine după ce Zelenski a știut să folosească furia provocată de corupție și nivelul redus de trai în rândul populației.

Un membru important al partidului lui Zelenski a spus că Slujitorul Poporului a câștigat în 125-127 din circumscripțiile uninominale și 42% în votul pe liste de partid, ceea ce se va traduce prin alte 121-122 de fotolii în Parlament.