Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA), Yukiya Amano, a murit la vârsta de 72 de ani, anunțul venind după informații că el urma să demisioneze din cauza stării de sănătate, transmite Reuters.

Yukiya AmanFoto: Wikimedia Commons

Japonezul deținea funcția de director general al AIEA din 2009, când a preluat-o de la Mohamed ElBaradei, el conducând această agenție a ONU într-o perioadă de intense negocieri diplomatice în dosarul nuclear iranian.

Potrivit informațiilor anterioare, el se pregătea să părăsească funcția în luna martie a anului viitor, cu mult înainte de 30 noiembrie 2021, dată când trebuia să i se încheie cel de-al treilea mandat de patru ani.

Deocamdată nu s-a stabilit un calendar pentru numirea succesorului său, deși cursa pentru înlocuitorul lui Amano a început să prindă formă săptămâna trecută, după ce a devenit clar că va pleca de la conducerea Agenției.

Ambasadorul argentinian la AIEA, Rafael Grossi, concurează pentru post, iar mai mulți diplomați spun că în cursă va intra și românul Cornel Feruță, coordonatorul șef al AIEA, fostul șef de cabinet al lui Amano.

Decesul lui Amano ridică întrebări privind direcţia pe care se va înscrie ulterior agenţia, deşi puţini se aşteaptă la schimbări în ce priveşte abordarea ei faţă de Iran sau alte probleme sensibile. AIEA se ocupă, între altele, de monitorizarea restricţiilor impuse activităţilor nucleare ale Iranului în baza acordului din 2015 cu marile puteri, din care SUA s-au retras anul trecut.