Curtea Supremă din Gibraltar a aprobat extinderea cu 30 de zile a perioadei de reținere a petrolierului iranian Grace 1, care a fost capturat în urmă cu două săptămâni de Marina Regală britanică pe coasta vestică a Mării Mediterane, până pe data de 15 august, scrie Mediafax.

Petrolier sechestratFoto: Captura YouTube

”Într-o audiență privată a Curții Supreme în urma unei solicitări a procurorului general, Curtea a extins perioada de reținere a navei, Geace 1, pentru următoarele 30 de zile și a stabilit o nouă audiere pe data de 15 august 2019”, a informat vineri Guvernul din Gibraltar.

Incidentul a alimentat tensiunile în zona Golfului, iar săptămâna trecută Marea Britanie a respins informația potrivit căreia nave iraniene au încercat să blocheze trecerea unui petrolier britanic în regiune. Cele două părți au transmis totuși că nu doresc ca situația să escaladeze.

Membri ai Forţelor navale regale britanice au capturat acum două săptămâni petrolierul Grace 1, suspectat că ar fi transportat petrol iranian spre Siria prin încălcarea sancţiunilor impuse de Statele Unite şi de Uniunea Europeană.

Administraţia de la Teheran a avertizat că ar putea captura o navă britanică în cazul în care Marea Britanie nu eliberează petrolierul sechestrat în Gibraltar.

Capturarea petrolierului Grace 1, cu lungimea de 330 de metri, intervine într-un moment sensibil, riscând să amplifice criza dintre Iran şi Occident pe tema Acordului nuclear din 2015, contestat vehement de Administraţia Donald Trump.

Petrolierul a fost capturat la circa patru kilometri sud de Gibraltar, într-o zonă pe care Marea Britanie o consideră că îi aparţine, deşi Spania, ce revendică Gibraltarul, susţine că incidentul a avut loc în apele teritoriale spaniole.

"Avem motive să credem că nava Grace 1 transporta petrol spre Rafinăria Banyas din Siria. Rafinăria este proprietatea unei entităţi aflate pe lista de sancţiuni a UE impuse Siriei", a declarat şeful Guvernului regional din Fabian Picardo. Ministrul spaniol de Externe, Josep Borrell, a declarat că petrolierul a fost capturat la solicitarea Statelor Unite.