Am fost într-un tur al Casei Poporului pentru străini ca să văd ce se spune despre Ceaușescu

de Răzvan Filip     HotNews.ro
Vineri, 19 iulie 2019, 9:15 Actualitate | Esenţial


vedere de la Casa Poporului
Foto: Hotnews
E vară și Bucureștiul s-a umplut de turiști străini. Îi vezi pentru tot, în Centrul Vechi, la terase și baruri, sau în grupuri organizate în fața Palatului Parlamentului. Când vine vorba de obiective turistice, fosta Casă a Poporului a lui Ceaușescu este în capul listei, cu aproximativ 200 de mii de turiști în fiecare an. Vrei-nu vrei, Palatul Parlamentului este locul unde străinii care vin în România își iau cele mai relevante informații despre trecutul nostru recent, despre dictatură, comunism, Ceaușescu etc. Mai în glumă, mai în serios, îmi imaginez ce responsabilitate au ghizii de la Centrul Internațional de Conferințe, ce aparține Camerei Deputaților, și care organizează tururile în Casa Poporului. Am fost curios să văd cum arată un tur al Palatului Parlamentului, făcut pentru turiștii vorbitori de limbă engleză.

Eram destul de îngrijorat având în vedere experiența mea de când aveam zece ani, când am venit aici cu învățătoarea și colegii de clasă. Îmi aduc aminte că ghida de atunci ne-a umplut capul cu informații despre dimensiunile Palatului Parlamentului, despre draperiile de peste zece metri lungime și o sută de kilograme greutate și alte chestii statistice.

Despre Ceaușescu am aflat atunci doar că a fost „un președinte” al României, nicidecum un dictator sângeros care și-a ținut poporul prizonier timp de mai multe decenii. Oare același lucru îl află și turiștii străini care vizitează acum Palatul Parlamentului? Musai trebuia să verific.

Cum poți să-ți faci rezervare pentru un tur al Casei PoporuluiE suficient să cauți „tur turistic Casa Poporului” pe Google și apoi să dai click pe primul link, care va duce către site-ul Centrului Internațional de Conferințe. Tarifele arată cam așa: 40 de lei/adult funcțional pentru un tur standard, 45 pentru un tur standard + subsol, 600 de lei pentru un tur tip panoramă, rezervat grupurilor de maximum șase persoane care vor să iasă pe terasă și să circule cu liftul prin Parlament. Turul standard plus coborâre în adâncuri nu e valabil în această perioadă, așa că am rămas cu cel de 40 de lei. În engleză. Am fost rugat să am buletinul la mine și s-ajung cu 15 minute mai devreme, altfel expiră rezervarea. Ziua următoare m-am prezentat la Palatul Parlamentului.

Se intră pe intrarea rezervată vizitatorilor, peste drum de Parcul Izvor. Intrarea e semnalizată cum se cuvine, în română și-n engleză, e greu de ratat. Odată intrat înăuntru, am fost întâmpinat de mai multe panouri cu indicații: pentru bilete, mergeți la casa/ghișeul doi. Casa/ghișeul doi e, de fapt, un magazin de suveniruri care vinde și bilete, doar că înainte să le cumperi, trebuie să dai pe la ghișeul 1, unde sunt verificate rezervările. Zis și făcut, domnul de la suveniruri mi-a spus pe englezește cât face, „forty RON”.

După ce am efectuat plata, am așteptat lângă un panou cu instrucțiuni în engleză, română și franceză până a venit ghidul să ne preia pe mine și pe ceilalți turiști străini. Erau din Grecia, Malta, am auzit și ceva spaniolă.

Preț de câteva minute am studiat cu deosebită atenție și îngrijorare obiectele puse la vânzare de magazinul de suveniruri: multe ii, ceasuri în forma hărții României, carnețele de notițe pentru copii cu Vlad Țepeș („Vlăduț’s stories” scria pe ele), căni cu Castelul Bran și tăvi cu Palatul Parlamentului pozat în diferite ipostaze.

Prima întâlnire cu istoria României: cei doi domnitori care ne-au unit țaraGhidul grupului meu a fost un domn bine pe la vreo 30 și ceva de ani, al cărui nume n-am apucat să-l rețin, pentru că nu l-a zis și legitimația îi era acoperită de o cravată vișinie. Din start s-a remarcat printr-o engleză fără reproș și încrederea de sine a unui om care face asta de mult timp. Ne-a trecut prin detectorul de metale, ne-a dat legitimațiile și apoi a început turul efectiv al clădirii. Ghidul și-a început prezentarea cu informații tehnice despre numărul de etaje și încăperi (aproximativ 1100), suprafață, poziționare în spațiu-timp și alte detalii care nu făceau obiectul investigației mele sub acoperire. Un lucru bine de știut e că turiștii pot face liniștiți poze cu telefoanele și aparatele personale, dar pentru o ședință foto profesională trebuie scoși din buzunar 300 de euro.

Ghidul a continuat să-și turuie poezia în funcție de lucrurile și locurile pe lângă care treceam. Acolo e statuia lui Michael the Brave, care a unit principatele românești în 1600, acolo e lui Alexandru Ioan Cuza, care a unit principatele pentru prima oară în 1859. Cam ciudat să spui că le-a unit pentru prima oară după ce adineaori ai afirmat că fuseseră deja unite cu două secole în urmă, dar asta e doar observația mea de Gică-Contra.

Sacrificiile prin care a fost clădită Casa PoporuluiUrmătoarea destinație a fost sala C.A. Rosetti, aflată la nivelul S1, unde ghidul nostru ne-a explicat ce fel de materiale au fost folosite-n construirea încăperii și din ce parte a României provin. Apoi a început partea interesantă a turului: ghidul a povestit, fără ocolișuri, despre faptul că, înainte ca palatul megaloman al lui Ceaușescu să răsară din neant, aici exista un cartier întreg, cu o populație de aproximativ 50 de mii de oameni. Aproape tot ce era în zonă - case, clădiri administrative, biserici, mânăstiri - a fost distrus. Doar câteva mânăstiri au fost cruțate, fiind mutate de ingineri în alte zone ale Capitalei (biserica Mihai Vodă, de exemplu). Totul la ordinul Ceaușeștilor și sub supravegherea arhitectei-șef, Anca Petrescu, care a avut birou în Palatul Parlamentului până-n 2013, când Domnul a chemat-o la el să-i explice care-i faza cu toate bisericile alea demolate și mutate.

Am urcat un etaj, la P, pe ale cărui holuri găsești studiourile improvizate ale principalelor televiziuni de știri, dar și tablourile pictorului Sabin Bălașa, cunoscut în perioada comunistă pentru portretele făcute soților Ceaușescu în anii ‘70. Din fericire, holurile Casa Poporului nu găzduiesc și aceste opere ale sale, deși probabil ar fi făcut-o, dacă n-ar fi avut loc revoluția din ‘89.

Ghidul nu s-a sfiit să vorbească despre istoria neagră a clădirii: cei peste 20 de mii de muncitori care au lucrat zi și noapte, în condiții grele (pentru regim nu conta dacă e caniculă sau ger), dintre care unii au pierit în accidente de muncă sau au rămas schilodiți pe viață. Din păcate, ne-a mai spus gazda, nu mulți vorbesc (nici măcar nu există date oficiale) despre aceste aspecte când se mândresc cu a doua cea mai mare clădire administrativă din lume.

Întâlnirea cu dictatorul Ceaușescu

Ghidul ne-a vorbit și despre ambiția lui Nicolae Ceaușescu de a fi văzut drept un mare negociator internațional și de a câștiga premiul Nobel pentru pace. Nu l-a primit, nici măcar după ce s-a inserat în negocierile de pace dintre Israel și Egipt din anii ‘70, dar de-a lungul domniei sale s-a împrietenit cu dictatori din toată lumea (Africa, Asia, Orientul Mijlociu), totul pentru a se simți un jucător important pe scena politică mondială.

Cu acest prilej, ghidul a vorbit și despre felu-n care fostul dictator al României a fost inspirat de vizitele sale în Coreea de Nord, dar a repetat și marote nostalgice cu Ceaușescu chemat în vizită și plimbat cu trăsura de marile puteri occidentale. Când citești că vecinul Tito a făcut același lucru fără a ține un popor întreg prizonier între granițele statului, faptele diplomatice ale fostului dictator nu mai par la fel de impresionante.

Am mai aflat și că toate materialele cu care a fost clădit Palatul erau din România, cel puțin până în ‘89, când ambiția lui Ceaușescu era să nu importe nimic.

„Ar fi fost prea costisitor pentru economia slabă a României să importe materialele. Exporturile erau mai mari decât importurile atunci, complet pe dos față de cum sunt lucrurile astăzi. Nu că ar fi fost o economie funcțională, dar măcar produceam mult și exportam în afara țării. Produceau chiar și mașini Renault ce erau exportate în toată lumea, tractoare, camioane, au încercat să producă inclusiv avioane de pasageri, doar că nu au avut succes. (...) Foloseau materiale locale și ca să demonstreze că România e cu adevărat independentă, că nu are nevoie de ajutor”, a subliniat ghidul nostru, pe un ton de „nu era bine, dar…”.

Orice suspiciune că domnul ghid ar fi un nostalgic al vechiului regim a fost însă spulberată când ne-a vorbit despre soldații și călugărițele care au muncit aproape pe gratis la ridicarea Casei Poporului. Pentru că așa se făcea treabă în așa zisele dictaturi ale proletariatului: exploatând proletarii.

„Toată țara trebuia să contribuie la construirea și amenajarea clădirii, pentru că era numită Casa Poporului. Se presupunea că românii o construiesc pentru ei înșiși, dar nu era adevărat nici atunci, nici azi: a fost construită pentru politicieni.”, și-a continuat ghidul prezentarea.

Din „curiozitățile” Casei Poporului: șase milioane de euro pe an, factura de întreținerePentru următoarele 40 de minute, turul a continuat în același registru, cu informații tehnice despre dimensiuni, numere și materiale, plus date istorice și povestioare despre regimul de tristă amintire. Dintre ele, cele mai prețioase momente și informații pentru turiștii străini care erau cu mine au fost cam următoarele:

Caloriferele și restul instalațiilor se strică des, iar costurile de întreținere sunt enorme. Anual se cheltuie șase milioane de euro doar pentru facturi, mai ales cele pentru electricitate. Potrivit ghidului, doar o cincime din aceste costuri sunt acoperite cu banii veniți din turism, închirieri de săli pentru evenimente și alte activități comerciale. Restul vin din sacul fără fund numit „bugetul statului”.

Multe lucrări ale Consiliului Uniunii Europene au avut loc în Palatul Parlamentului în cele șase luni în care România a deținut președinția instituției.

Pe holurile Casei Poporului au fost filmate câteva scene din filmul horror The Nun.

Pe vremuri, când încă nu fusese interzis fumatul în spațiile publice, se fuma intens pe holurile Palatului. Încăperea numită astăzi Sala Drepturilor Omului fi trebuit să găzduiască întrunirile Comitetului Politic Executiv al PCR, partid nu tocmai prietenos cu drepturile omului.

În fața vechiului sediu al Comitetului Politic Executiv, unde a ținut Ceaușescu ultimul său discurs, tronează un monument închinat victimelor Revoluției care arată ca un cartof tras în țeapă (vorbele ghidului). Mulți turiști nu păreau să fi înțeles despre ce e vorba, probabil n-aș fi înțeles nici eu dacă n-aș fi cunoscut contextul.

Multe uși ce străjesc holurile înalte ale Parlamentului sunt din lemn de mahon, primit cadou de la un prieten de-ai lui Ceaușescu, Mobutu, fostul dictator militar al Zairului (actualmente Congo), pe care ghidul turului l-a descris drept „un dictator probabil mai necruțător decât Ceaușescu care a murit pașnic, nu executat, ca Ceaușescu”.

Pe vremuri, România avea specialiști buni și Ceaușescu îi trimitea să caute gaze și petrol pentru dictatori africani sau din Orientul Mijlociu. Astăzi specialiștii pleacă singuri, doar că-n Vest, fără să-i trimită cineva..

Lângă Casa Poporului șade cea mai mare catedrală ortodoxă din lume (ca înălțime și volum), fapt ce l-ar face pe Ceaușescu să se răsucească în mormânt, pentru că „n-a crezut în nimic, avea propria ideologie, era ateu”, potrivit ghidului.

O turistă din Grecia n-a părut deloc încântată când a auzit că a fost construită și cu (mulți) bani proveniți din bugetul statului, ghidul nu părea nici el încântat, dar a închis finuț subiectul: „e o chestie de opinie personală”.

Terenul de lângă, unde a răsărit Catedrala, ar fi trebuit să conțină grădini ca la Versailles și heliporturi pe care să fie aduși lideri străini direct de la aeroport.

În ‘96, Michael Jackson a vizitat Palatul în timpul celui de-al doilea concert al său în România. Doamna din Grecia, care era cu un copil după ea, n-a părut prea încântată la auzul numelui.

După Revoluție puterea a fost preluată tot de comuniști, iar protestele împotriva lor au fost înăbușite violent, cu bastoane de mineri și jandarmi. Prilej numai bun pentru turiștii străini să afle despre Mineriade.

O concluzie fericită: lucrurile s-au schimbat din vremea copilăriei melePer total, turul s-a dovedit informativ, cu mici momente de nostalgie pentru vremurile în care România producea, dar fără a aluneca pe panta spălării vechiului regim. Ceaușescu era dictator, clădirea a fost ridicată pe spinarea a mii de români, unii dintre ei morți sau schilodiți pe șantier, alții evacuați abuziv din case în care trăiau de generații, întreținerea ei costă poporul român o grămadă de bani, iar după ‘89 puterea a fost preluată tot de comuniști - lucruri cunoscute în România, pe care ghidul nu s-a sfiit nicio clipă să le prezinte turiștilor străini. Surprinzător, aș zice, având în vedere preocuparea actualei puteri ca imaginea României să nu fie întinată în vreun fel în afara țării.

Iar turul meu n-a întinat nimic, pentru că, la final, un turist din Malta mi-a mărturisit c-a fost foarte impresionat de clădire. L-am întrebat dacă, totuși, nu-i prea mult. A spus că tocmai asta-i place, că e prea mult și la el în Malta nu găsești așa ceva. Și nu l-am putut contrazice, pentru că acolo sigur nu găsești clădiri care să consume curent cât un oraș de 100 de mii de locuitori, adică aproximativ un sfert din populația țării.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

33859 vizualizari

 • +32 (36 voturi)    
  Cred ca (Vineri, 19 iulie 2019, 10:00)

  Alexa.99. [utilizator]

  dupa articolul asta, ghidul care spune ca la Revolutie au preluat puterea tot comunistii, o sa ramana fara serviciu. E un om sincer iar noi tot n-am scapat de acei "comunisti" care vor sa faca numai si numai rau, lipsiti de educatie si de omenie.
  • +7 (11 voturi)    
   Traiasca Romania Comunista! (Vineri, 19 iulie 2019, 13:24)

   levierul [utilizator] i-a raspuns lui Alexa.99.

   Comunismul in Romania nu va disparea pentru ca prostia si lenea vor fi mereu la putere!
   • +1 (3 voturi)    
    Pentru (Vineri, 19 iulie 2019, 21:03)

    Mironescu Valeriu [anonim] i-a raspuns lui levierul

    a pastra adevarul, comunistii ii luau cu forta pe lenesi de pe strada si le dadeau cu tot cu forta un loc de munca, ii luau cu forta pe pletosi de pe strada si ii duceau la frizer-vorbesc din ce am vazut, nu din ce am auzit! Viata in general iti era controlata pana la nivel de detaliu, inclusiv la nivel de maternitate!
  • +4 (4 voturi)    
   Daca (Vineri, 19 iulie 2019, 20:57)

   Mironescu Valeriu [anonim] i-a raspuns lui Alexa.99.

   poporul asa a vrut, ce poti sa faci? Cine mai recunoaste acum ca in 90 i-a votat, ca in 14-15 iunie i-a aplaudat pe mineri?
  • +1 (1 vot)    
   Intre timp (Vineri, 19 iulie 2019, 22:07)

   florinos [utilizator] i-a raspuns lui Alexa.99.

   Intre timp cladirea nu este finalizata si nu s-a facut receptia finala.

   Eu sunt curios cine incaseaza banii cand se organizeaza baluri sau expozitii.
  • 0 (0 voturi)    
   Crime pentru Casa Poporului nerezolvate (Sâmbătă, 20 iulie 2019, 12:57)

   Raruca [utilizator] i-a raspuns lui Alexa.99.

   Acesti post comunisti la putere au facut parte din escadroanele criminale care au sustinut demolarea cu forta in 1983 si 1984a cartierul Uranus cu mai mult de 100 000 locuitori, unde familia mea a detinut doua apartamente pentru care nici acum nu am fost despagubuiti. Multi vecini de ai nostri s-au sinucis inante sa fie mutati cu forta. Primaria Bucuresti isi bate joc de cererile noastre facute in spiritul legii 10/2001 si ne impiedica sa obtinem actele necesare pentru notificarile ANRP. Trebuie ca acel ghid sa vorbeasca si de crima care s-a facut cu populatia care locuia in acel cartier. Este cunoscut ca cei care nu au legatura cu mafIa politica nu pot rezolva aceste repuneri in drepturi sau retrocedari.
 • +28 (36 voturi)    
  :) (Vineri, 19 iulie 2019, 10:16)

  LauraB. [utilizator]

  Frumos reportaj, l-am citit cu placere. Felicitari!
 • +17 (27 voturi)    
  Great ! (Vineri, 19 iulie 2019, 10:19)

  John M. [utilizator]

  Thank you. Now I realize where the syndrome of grandeur and invincibility of those neo-communists who populate that building comes from.
 • +26 (30 voturi)    
  ma bucur ca ghidul a accentuat un lucru: (Vineri, 19 iulie 2019, 10:24)

  bancher [utilizator]

  Casa Poporului a fost construita cu munca gratis a militarilor a multor calugarite si ca, noi faceam foamea exportand mult mai mult decat importam, strict ca sa construim acest colos (folosit si atunci, si acum, de politicieni)
  • +13 (15 voturi)    
   Folosit majoritar de porci (Vineri, 19 iulie 2019, 12:29)

   ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui bancher

   caci politicieni nu avem decat putini.
 • -36 (48 voturi)    
  Tot articolul este minciuna de la cap la coada (Vineri, 19 iulie 2019, 10:37)

  simplex1 [utilizator]

  Nicolae Ceaușescu dictator sângeros?!

  Asa zisa revoluție din 1989 a fost o lovitura de stat pregătită de KGB la ordinul lui Mihail Gorbaciov. Din aproximativ 1100 oameni morți atunci peste 1000 au murit după ora 17:00 a zilei de 22 Dec. 1989 când Nicolae Ceaușescu era deja arestat de doua ore. Agentul KGB Nicolae Militaru, devenit șeful armatei romane a fost cel care a dat ordin unităților militare sa tragă una în alta și a creat haosul care a dus la moartea a peste 1000 persoane. Scopul era aruncarea vinei în spatele fostului președinte pentru ca acesta sa fie judecat și lichidat.

  Cat despre cei care au murit construind Casa Poporului bineînțeles ca autorul nu este capabil sa dea nume.

  Referitor la consumul de curent al Palatului Parlamentului care ar fi cât al unui oraș cu 100 000 locuitori asta este o aiureala. La orele de vârf nu trage mai multa electricitate decât un magazin Cora.

  Citat:
  "Iar turul meu n-a întinat nimic, pentru că, la final, un turist din Malta mi-a mărturisit c-a fost foarte impresionat de clădire. L-am întrebat dacă, totuși, nu-i prea mult. A spus că tocmai asta-i place, că e prea mult și la el în Malta nu găsești așa ceva. Și nu l-am putut contrazice, pentru că acolo sigur nu găsești clădiri care să consume curent cât un oraș de 100 de mii de locuitori, adică aproximativ un sfert din populația țării."
  • +22 (28 voturi)    
   De curios, ai trait vremurile acelea (Vineri, 19 iulie 2019, 11:46)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

   de il ridici asa mult pe Ceausescu in slavi? Cam ce varsta ai tu de iti amintesti asa de bine?
   Ceausescu a omorat chiar si cu cutitul; pe vreamea cand era ministru agriculturii, a omorat oameni in Ardeal ptr ca nu vroiau sa intre in colectiv. In al doilea rand, faptul ca pana pe 22 dec 1989 au murit mai putini oameni decat dupa 22 dec, nu il scuza pe Ceausescu cu nimic: el a ordonat sa se traga inca de pe 17 dec (nebuna de Leana ordonase sa se traga si mai mult).
   In al treilea rand pe timpul lui au murit multi oameni din neglijenta: lipsa de medicamente in spitale, femei care faceau intreruperi de sarcina la babe acasa sau in garsoniere de bloc, lipsa elementelor de proctectie si implicit o gramada de accidente de munca, oameni otraviti ptr ca in sticla de bere erau substante chimice.
   Pe timpurile acelea, la 2-3 luni in Romania murea un om din cauza intoxicatiilor produse de substantele chimice din ambalajele refolosibile. Se recupera orice sticla, inclusiv cele de acid si otravuri de sobolani. Lumea le ducea la centrele de colectare, le spalau putin, apoi buneau in ea sucuri de fructe, ulei sau bere....Cum beai, ajungeai la spital si acolo nu aveau ce sa iti faca.
   A murit multa lume nevinovata pe timpurile acelea, ca sa nu mai vorbim de conditiile inumane ale militarilor si muncitorilor care traiau in baraci ca sa munceasca la casa poporului.
   • +3 (13 voturi)    
    simplex1 (Vineri, 19 iulie 2019, 12:22)

    ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    este doar un troll ciolovec, nu se cuvine sa-i raspunzi decat lapidary.
    • 0 (0 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 20 iulie 2019, 9:53)

     [anonim] i-a raspuns lui ruskimushki

     • 0 (0 voturi)    
      Citeaza unde anume fac propaganda (Luni, 22 iulie 2019, 8:20)

      ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui

      .
      Troll.
   • -18 (26 voturi)    
    Am trăit vremurile acelea. Era mai bine ca azi. (Vineri, 19 iulie 2019, 13:04)

    simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    Tot ce zici tu acolo este aiureala și minciuna. Nimic nu este adevarat. Arunci acuzații total nedovedite.
    • +8 (10 voturi)    
     Vorbesti strict pentru tine (Vineri, 19 iulie 2019, 14:25)

     ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

     este strict parerea ta.
    • +14 (18 voturi)    
     mda (Vineri, 19 iulie 2019, 15:07)

     SoulSearcher [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

     daca ai trait in vremurile alea si spui ca n-a fost greu... sunt 2 explicatii logice:

     1. ai fost din nomenclatura comunista care beneficia de tratament special si avea acces la mancare, bunuri.. o oare care libertate...

     2. ai fost sarac lipit cu duhul si te-ai bucurat cand statul ti-a dat o garsoniera cu chirie si 10 lei pe luna pentru "adidasi" de porc si capete de pui sa mananci zilnic

     altfel foametea si lipsa libertatii in perioada comunista nu cred ca poate fi pusa vreodata la indoiala
    • +10 (12 voturi)    
     daca tu spui ca atunci era mai bine (Vineri, 19 iulie 2019, 16:39)

     bancher [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

     decat azi, sunt 2 explicatii:
     -ori ai fost unul dintre putinii care a beneficiat de pe urma cominismului (securistii, conducerea centrala sau judeteana a PCR, nomenclaturisti, apropiati ai familiei ceausescu)
     -esti din categoria 10 frati acasa la tara, adusi de Ceausescu la oras si care a fost facut paznic la o fabrica si a primit garsoniera confort 2 in Colentina.
     In rest, marea majoritate a oamenilor a trait prost si foarte prost pe timpul lui Ceausescu, mai ales in anii 1979-1989.
     Cat despre afirmatia cum ca vin cu acuzatii nedovedite, era de ajuns sa treci pe langa Casa Poporului in 1988 sa vezi cati militari erau la munca. In pantaloni militari si dezbracati de la brau in sus, dadeau la tarnacop de ti se facea mila.
     calugarite nu prea am vazut la munca, asta asa este.
     • +7 (11 voturi)    
      mda (Vineri, 19 iulie 2019, 17:02)

      SoulSearcher [utilizator] i-a raspuns lui bancher

      double post :DD

      acelasi lucru am zis si eu mai sus

      ma bucur sa vad ca inca mai exista oameni care au in cap realitatea comunista din trecut
     • +3 (3 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 20 iulie 2019, 10:00)

      [anonim] i-a raspuns lui bancher

    • +7 (9 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Vineri, 19 iulie 2019, 17:15)

     [anonim] i-a raspuns lui simplex1

    • +6 (6 voturi)    
     Dacă ai trăit acele (Vineri, 19 iulie 2019, 17:34)

     Observatory [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

     vremuri ca adult și scri prosti exista mai multe variante:
     1- ai trăit bine ca făceai tu sau familia parte din nomenclatura
     2- probabil ești intr-o clinica care tratează demenția
     3- ai fost un comunist înfocat , și Ceașca ți-a spălat creierașul ....șamd

     PS
     Sunt un anticomunist înfocat pentru ca am suferit 35 de ani .
     “Pretenul” tău a murit mult mai ușor decât merita....
     Dar la momentul respectiv trebuia lichidat repede....

     Comentariul de mai sus este un exemplu cât a evoluat electoratul după ‘89.
     Sub un nume conspirativ , țara va continua sa fie condusă ... de comuniști / socialiști / progresiti ...dar la sfârșitul zilei , Tot Comuniștii domina
    • +3 (3 voturi)    
     Era mai bine pe vremea lui Ceausescu? (Vineri, 19 iulie 2019, 21:04)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

     Pe vremea lui Ceausescu mai bine traiau cei super lenesi sau super lingusitori (desi astia din urma si-au gasit loc prin administratie). Orice om cat de cat muncitor nu are cum sa traiasca mai rau acum decat pe vremea impuscatului. Mai tii minte televiziunea de 2 ore/zi, cozile incepute la 3 dimineata la lapte, carnea, uleiul, painea, benzina de pe cartela, statul seara la lumanare ca se lua curentul, dormitul iarna cu 2 flanele pentru ca nu se dadea caldura, apa calda din 2 in 2 zile, cite 2-3 ore, seara? Toate astea si multe alte atrocitati din vremea aia nu sunt suficiente ca sa nu declari ca era mai bine?

     Cei alde tine ar trebui dusi citeva luni prin coreea de nord, sa-si reaminteasca binefacerile comunismului...
   • 0 (0 voturi)    
    Victimile comunismul (Sâmbătă, 20 iulie 2019, 13:00)

    Raruca [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    Victimile comunismului sint in acelasi timp victimile celor patru milioane de membri ai partidului comunist care au aprobat toate faradelegile lui Ceausescu si acum nu vor sa fie responsabili de propriiile lor fapte.
  • +10 (14 voturi)    
   Diavolul intotdeauna il va face (Vineri, 19 iulie 2019, 12:21)

   ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

   pe Dumnezeu mincinos.
   Voi comunistii sunteti fiii satanei.
   Lasa ca mergi sa-ti tina prelegeri si el si lenuta (c)academiciana.
  • +9 (9 voturi)    
   Ha? (Vineri, 19 iulie 2019, 13:00)

   JustinCase [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

   Remember Vadu Rosca?

   https://adevarul.ro/locale/focsani/nicolae-ceausescu-asasin-adulat-inabusit-sange-revolta-taranilor-vrancea-deceniu-mai-tarziu-fost-primit-judet-erou-1_56854da237115986c60105d0/index.html
   • +8 (8 voturi)    
    asta am spus si eu mai sus: (Vineri, 19 iulie 2019, 16:40)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui JustinCase

    Ceausescu a omorat oameni cu cutitul ptr ca nu vroiau sa intre in colectiv
  • +3 (3 voturi)    
   mai rusnace, informatiile care (Vineri, 19 iulie 2019, 20:31)

   yellowdog [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

   ti-au fost furnizate spre propaganda sunt false
  • 0 (0 voturi)    
   Nu e vorba de Revolutie. (Luni, 22 iulie 2019, 12:16)

   clint [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

   In primul rand Ceausescu a omorat tarani care nu voiau sa intre in CAP. Pentru "meritele" sale a ajunst in varful PCR.

   Apoi, prin politicile sale crude a omorat indirect, de ex, oameni si copii mureau pe capete fiindca nu aveau medicamente de import, nu aproba importuri decat pentru industrie. Mureau oameni pe masa de operatie fiindca se taia curentul fara discernamant, chipurile sa faca economie.
   In timpul ce poporul a facut foamea, a construit cladirea asta care ne va bantui.
   Doar strainii sau cei care nu stiu cum a fost o pot privi fara sila si scarba.

   Inca o chestie: cei care zic "era mai bine pe vremea lui Ceausescu", spun de fapt: "IMI ERA MAI BINE pe vremea lui Ceausescu". La dracu cu ceilalti, mie imi era bine de obicei e vorba de un fost secu sau cadru de partid . In general idiot ajuns mult mai sus decat ar fi ajuns intr-o societate normala. Greu sa ii explici prostului cum isi furau cu totii caciula si ca nici macar lui nu ii era mai bine - cu cateva exceptii foarte sus-puse. Ca nu degeaba securistii l-au dat jos pe Ceausescu, stateau pe munti de bani, tigari straine, wiskey si altele, dar la ce bun daca nu puteau sa se dea mari cu ele.
 • -29 (39 voturi)    
  Prost reporter (Vineri, 19 iulie 2019, 10:47)

  MihailescuDavid [utilizator]

  Ce concluzii tampite.... tara asta nu va mai avea pe cineva precum Ceausescu pe partea de politica externa, sau Patriot
  • +15 (17 voturi)    
   nu poti sa stii cine ne va conduce peste 20 ani (Vineri, 19 iulie 2019, 11:48)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui MihailescuDavid

   Cat despre partea cu patriotismul, te rog sa ma lasi. Ce patriot e acela care isi infometeaza poporul si il pune la munca pe gratis?
   sa faci tu armata 2 ani la munca silnca si fara plata si mai stam de vorba.
  • +11 (13 voturi)    
   Iar tu bun comunist (Vineri, 19 iulie 2019, 12:28)

   ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui MihailescuDavid

   Dar cei mai buni comunisti sunt cei decedati.
   Doamne-ajuta sa le poti tine de urat cat mai repede lui ceasca si sotiei, marea (c)academiciana.
 • +29 (29 voturi)    
  Anunt (Vineri, 19 iulie 2019, 11:01)

  ranuhasu [utilizator]

  Toti ghizii sunt rugati sa se prezinte de urgenta la biroul Presedintelui Camerei Deputatilor
 • +10 (14 voturi)    
  Cand vad cati nostalgiti sunt printre comentatori (Vineri, 19 iulie 2019, 12:13)

  This_User_Is_Real [utilizator]

  Ma ia cu ameteala. Patriotismul pentru unii inseamna doar sa canti cantece patriotice, sa iti arati grandoare prin edificii inutile dar impozante si sa iti asupresti semenii ca sa poti construi toate tampeniile astea.
  Ce nu pot intelege este de la ce numar de oameni ucisi se considera ca fiind inacceptabil pentru acesti "nostalgiti"? De la 10, 100, 10.000, 10.000.000? Ce naiba e cu voi oameni buni? Auzi acolo: "ce daca au murit 1000 de oameni, ui' ce cladire faina!"
  • +5 (9 voturi)    
   Comment sters de user (Vineri, 19 iulie 2019, 13:24)

   Fapte [anonim] i-a raspuns lui This_User_Is_Real

  • +2 (4 voturi)    
   Oare câți au murit când s-au ridicat piramidele? (Vineri, 19 iulie 2019, 22:30)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui This_User_Is_Real

   Sau Marele Zid Chinezesc?
   • 0 (0 voturi)    
    Cam atatia cati ati bagat voi in lagare (Luni, 22 iulie 2019, 8:21)

    ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui prec

    .
 • -6 (18 voturi)    
  călugărițele din capul unora (Vineri, 19 iulie 2019, 15:38)

  Toni_Romania [utilizator]

  Asta cu ”călugărițele au muncit pe șantiere în RSR” este cea mai cosmică aberație/prăpastie fătată de presa ”anticomunistă” de după 90 despre RSR.
  Ca și bazaconia unuia de sus că ”romanii in RSR mureau pe capete de la ambalajele alimentelor”. Bă copii vedeti-vă de capitalismu vostru mafiotic și lasati in pace vremea RSR, ca a trecut.
  • +4 (8 voturi)    
   nu e niico bazaconie (Vineri, 19 iulie 2019, 16:30)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   Eu am scris mai sus ca se murea de la sticle si ambalaje nespalate, si asa este. S-a recunoscut acest lucru dupa revolutie, la nivel de minister al sanatatii. Sticlele pe vremea aceea erau la fel (de 1l si 05.l), numai ca unele erau verzi, altele maro. In cele maro se punea numai bere, iar in celelalte se punea orice. Intr-o astfel de sticla se putea pune si ulei, si alcool, si otet si concentrat de otrava pentru gandaci, sticlele fiind folosite de n ori.
   Ei bine, daca intr-o astfel de sticla a fost odata otrava ptr gandaci, ea era revalorificata la un punct de colectare, si trimisa inapoi la fabrica. Cei de la colectare nu stiau ce a fost inainte (sau nu ii interesa), o spalau cat de cat si o trimiteau la fabrici....daca nimerea la o fabrica de ulei sau bere era nenorocire, pentru ca bea omul din ea, se otravea si murea.
   Au fost declaratii date de medici dupa revolutie: la 2-3 luni un om murea in Romania din cauza acestor intoxicatii generate de reutilizarea sticlelor si ambalajelor.
   Ca Ceausescu si ai lui nu recunosteau, e alt lucru...
   la fel ca si Toni_Romania, care se crede buricul pamantului si zice el sus si tare ca nu a murit nimeni de la aceste intoxicatii, pentru ca nu a auzit el. Nu a auzit ca nu se vorbea de asa ceva inainte de 1989, dar asta nu inseamna ca nu au existat.
   • -9 (9 voturi)    
    daaa (Vineri, 19 iulie 2019, 18:23)

    Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    de la niste ulei in sticlele de bere mureau milioane boss... milioane....
   • -8 (8 voturi)    
    otrava de gandaci,pe bune? (Vineri, 19 iulie 2019, 18:25)

    Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    otrava de gandaci de la magazin se punea in sticla fumurie de bere si ulei?.... măi ce imaginatie ai nene
    • +4 (4 voturi)    
     da, otrava de gandaci si de sobolani (Vineri, 19 iulie 2019, 20:06)

     moldovean_mandru [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

     Toni_Romania, dupa felul cum iti exprimi surprinderea e evident ca nu ai trait in vremurile alea. Hai sa iti explic un pic. Nu, nu neaparat statul vindea otrava de gandaci si de sobolani la sticle de jumate. DOAR SI NUMAI STICLE DE JUMATE SE GASEAU PE PIATA. Iar cetatenii, traind efectiv ca in epoca primitiva, le foloseau la orice, inclusiv pentru a depozita, temporar, otrava de gandaci, si aia cumparata de cine stie unde, "pe sub mana", pentru cunoscatori, de pe la CAP uri care primeau pentru a stropi culturile. Dupa ce se golea sticla, cetatenii o vindeau la centre de colectare. Problema era in sterilizarea superficiala, de forma, care se facea pe vremea aia acestor recipiente reutilizabile. Pentru cei de varsta ta e greu de conceput, dar gandeste-te ca noi, cei cu parul alb sau aproape alb, am prins vremuri cand painea se cumpara pe cartela (maxim 2 pe zi, si cate o jumatate de paine de fiecare copil), iar uleiul, zaharul, untul si faina se vindeau de la "alimentara", la coltul blocului, in cote fixe, o data pe luna. E fain sa iei la misto daca nu ai prins vremurile alea, si o arzi pe net cu figuri de generatie Z. Mai usurel cu bataia de joc, n-ai trait atunci...
     • 0 (6 voturi)    
      esti in confuzie nene (Vineri, 19 iulie 2019, 20:38)

      Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui moldovean_mandru

      Am 55, am trait RSR pana la 26 ani, cu rau si bine, si tocmai pt ca am trait atunci fac diferenta intre analize obiective si prapastii cum sunt pomate azi pe net. RSR nu a insemnat numai penuria 83-89 cum tot va scremeti sa aratati iar teroarea economica de azi pt.multe milioane e mai greu de suportat decat teroarea politica din RSR. Ma bucur ca unii s-au adaptat la Dictatura Mafiilor de azi.
      • 0 (2 voturi)    
       Sunt bătuți în cap, nu ai ce le face. (Vineri, 19 iulie 2019, 22:36)

       prec [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

       Ăștia-s ăia care nu știu cum arată o carte dar se dau inteligenți.
       • -1 (5 voturi)    
        despre ”anticomunistii” de azi (Vineri, 19 iulie 2019, 23:15)

        Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui prec

        1-Multi aveau 8 sau 9 ani in 89 dar evident stiu tot de vremea RSR
        2-Altii,tot multi, sunt sau copii de securisti sau, daca au peste 50 ani, ei insisi fosti securisti. Dar cu arma ”anticomunistă” in mînă
     • +2 (6 voturi)    
      Comunismul a fost (Vineri, 19 iulie 2019, 20:55)

      Mironescu Valeriu [anonim] i-a raspuns lui moldovean_mandru

      o nenorocire, dar nu el a pus otrava in sticle ci niste "bieti" oameni imbecili si criminali totodata. Acest fel de oameni au existat si atunci, exista si acum, sub forma traficantilor de droguri etc.
 • +4 (4 voturi)    
  Intrebarea e... (Vineri, 19 iulie 2019, 22:59)

  DurAndrei [utilizator]

  ...ca daca se traia atat de bine pe vreme iepocii de haur, de ce painea era pe cartela atata timp cat noi eram granarul Europei??? Multi, foarte multi au uitat acest lucru.
  Si inca ceva, multi regreta faptul ca atunci puteau fura in voie, cu acordul tacit al unor sefuti si sefuleti de la partid.
  • 0 (0 voturi)    
   pe cartela era acolo unde era! (Sâmbătă, 20 iulie 2019, 17:54)

   Antenistontel [utilizator] i-a raspuns lui DurAndrei

   in multe localitati nu se vindea paine si nici alte alimente, iar locuitorii nu primeau cartele.
   in bucuresti, puteai cumpara alimente doar daca prezentai buletinul de bucuresti!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by