Tarcea susține că procedura pentru desemnarea noului șef al Curții Supreme nu respectă legea / Cum arată dialogul la CSM: Tarcea: Îmi permiteti sa continui? Lia Savonea: Nu

de C.D.     HotNews.ro
Joi, 18 iulie 2019, 12:59 Actualitate | Esenţial


Cristina Tarcea
Foto: Agerpres
​Actualul președinte al Înaltei Curți de Casație, Cristina Tarcea, a susținut, joi, că procedura pentru desemnarea șefului Instanței Supreme nu respectă legea pentru că respectiva candidatură trebuia depusă în termen de 30 de zile de la vacantarea postului, ori mandatul ei expiră în septembrie, transmite Mediafax.

Cristina Tarcea a declarat, joi, că procedura pentru desemnarea președintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) nu respectă legea pentru că, potrivit legii, candidaturile trebuiau depuse în termen de 30 de zile de la vacantarea postului, ori mandatul ei expiră în septembrie, și a întrebat-o pe Corina Corbu dacă validează, prin prezență, o asemenea procedură.

Redăm dialogul din cadrul audierii Corinei Corbu în Secția pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii:

"Cristina Tarcea: Doamna președintă, permiteți-mi, vă rog să vă adresez niște întrebări, o primă întrebare se referă la următorul aspect, într-un interviu pe care l-ați dat când v-ați depus candidatura, ați declarat următoarele "Tot ce îmi doresc este ca la înalta Curte să domnească supremația legii și respectarea drepturilor omului”, în acest context eu vă întreb pe dumneavoastră, ați valida vreodată prin prezența dumneavoastră sau prin votul dumneavoastră o procedură care nu respectă legea?

Corina Corbu: Fără îndoială că nu îmi doresc decât să respect legea

Cristina Tarcea: Nu ați valida nici prin prezență, nici prin vot o procedură care nu respectă legea? În acest context, aș dori punctul de vedere sincer al dumneavoastră, procedura de astăzi și candidatura dumnevoastră respectă dispozițiile legale?

Corina Corbu: Eu, în calitate de candidat nu cred că aș putea să îmi exprim un astfel de punct de vedere, în condițiile în care m-am înscris într-o procedură care a fost demarată de CSM. Am urmat o procedură demarată de CSM, eu consider că ea se înscrie unor dispoziții legale.

Cristina Tarcea: Vă asumați riscul unei vulnerabilizări al ÎCCJ prin faptul ca participați la o procedură care ar putea ridica probleme de legalitate?

Lia Savonea: Nu cred că este cazul să discutăm despre legalitatea procedurilor. Candidatul răspunde întrebărilor legate de managementul instanței.

Cristina Tarcea: Vreau să aflu un punct de vedere sincer. Declarația dânsei e că nu acceptă decât respectarea legii

Lia Savonea: Nu e cadrul și nu e competența candidatului să se pronunțe

Cristina Tarcea: Îmi permiteti sa continui?

Lia Savonea: Nu, doamna președinte

Cristina Tarcea: Este vreun punct care îmi interzice să pun întrebări?

Lia Savonea: Nu, dar este un cadru legal fixat de lege și regulament

Cristina Tarcea: Judecătorii ÎCCJ care îndeplinesc condițiile prevăzute la alin. 1 își pot depune candidaturile pentru funcția de președinte, vicepreședinte sau președinte de secție în termen de 30 de zile de la data la care funcția de președinte, vicepreședinte a devenit vacantă.

Corina Corbu: Eu dacă aș avea cel mai mic sentiment, dacă aș putea vulnerabiliza procedura ÎCCJ, eu nu m-aș afla aici.

Cristina Tarcea: Această procedură declarată în pofida dispozițiilor legale este de natură a vulnerabiliza ÎCCJ?

Corina Corbu: Eu cred că, dacă această procedură este în afara legii, nu pot eu să mă pronunț în acest moment. Este o chestiune de interpretare a textului și eu cred că în alt cadru se va putea efectua.

Cristina Tarcea: Nu este O chestiune de interpretare a textului. Termenii legali sunt extrem de concreți și lipsiți de echivoc. 30 de zile de la vacantarea postului.

Corina Corbu: Eu cred că atâta vreme cât CSM a demarat această procedura, cred că a avut în vedere acest text".

CSM a declanşat, la finele lunii mai, procedura de ocupare a funcţiei de preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în condiţiile în care mandatul Cristinei Tarcea va expira în luna septembrie a acestui an.

Este pentru prima oară când decizia desemnării conducerii Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) este luată de Secția de Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, președintele României fiind exclus din procedură.

Articolul 53 din legea Legea nr. 242/2018 pentru modificarea si completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor prevede că:

"(1) Președintele, vicepreședinții și președinții de secție ai Înaltei Curți de Casație și Justiție sunt numiți de către Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii dintre judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție care au funcționat la această instanță cel puțin 2 ani și care nu au fost sancționați disciplinar în ultimii 3 ani.
(2) Numirea în funcțiile prevăzute la alin. (1) se face pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.
(3) Dispozițiile art. 48 alin. (10)-(12) se aplică în mod corespunzător.
(4) Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție care îndeplinesc condițiile prevăzute la alin. (1) își pot depune candidaturile pentru funcția de președinte sau vicepreședinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție ori președinte de secție, la Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, în termen de 30 de zile de la data la care funcția de președinte, vicepreședinte sau președinte de secție a devenit vacantă.
(5) Revocarea din funcție a președintelui, vicepreședinților și președinților de secție ai Înaltei Curți de Casație și Justiție se face de către Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, care se poate sesiza din oficiu, la cererea unei treimi din numărul membrilor sau la cererea adunării generale a instanței, pentru motivele prevăzute la art. 51 alin. (2), care se aplică în mod corespunzător".Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


11116 vizualizari

 • +7 (11 voturi)    
  .. mda.. (Joi, 18 iulie 2019, 13:14)

  gdcos [utilizator]

  .. a inceput bine.
 • -27 (35 voturi)    
  problema d. Tarcea (Joi, 18 iulie 2019, 13:16)

  cucuveauamov [utilizator]

  este ca SRI-ul nu mai are un cuvant in desemnarea candidatului. Asta e, pentru #rezist, foarte grav.
  • +13 (17 voturi)    
   prostie (Joi, 18 iulie 2019, 14:04)

   Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   Bre prostie omeneasca, iar bati campii cu kko...Au romanii o vorba: prostia din nascare leac n-are...
  • 0 (6 voturi)    
   Nu stiu (Joi, 18 iulie 2019, 14:49)

   varavara [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   Nu stiu daca pana acum SRI
  • +6 (10 voturi)    
   Nu stiu (Joi, 18 iulie 2019, 14:51)

   varavara [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   Nu stiu daca SRI a avut pana acum un cuvant de spus (desi dupa parerea mea ar trebui sa isi dea avizul pentru orice functie importanta din stat) dar cu siguranta de acum incolo psd-ul va avea un control total al justitiei prin oamenii plantati in functiile cheie.
  • +3 (5 voturi)    
   .. sa completam. (Joi, 18 iulie 2019, 15:10)

   gdcos [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   .. desemnarea candidatului unic!
  • +2 (4 voturi)    
   văd că (Joi, 18 iulie 2019, 19:20)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   îți place din ce în ce mai mult să faci pe prostul.
   Exprimarea : ” ... în termen de 30 de zile de la data la care funcția de președinte, vicepreședinte sau președinte de secție a devenit vacantă.” este fără echivoc și culmea, aparține pesedacilor tăi. că ei au făcut Legea nr. 242/2018 pentru modificarea si completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.
   Așa că nu te mai băga în seamă cu fitile diversioniste referitoare la SRI.
 • +21 (25 voturi)    
  Revocarea judecatorilor corupti din CSM (Joi, 18 iulie 2019, 13:17)

  Cozmin30 [utilizator]

  ICCJ trebuie sa blocheze in instanta toate actiunile ilegale ale CSM.
  De cand mafia psd a pus mana pe CSM, acolo se petrec doar ilegalitati.
  De exemplu :
  – Concursul trucat pentru sefia Inspectiei Judiciare, unde un plagiator dovedit, o nulitate, care a avut doar esecuri in activitate, a obtinut note maxime din partea reprezentantilor mafiei in comisie, iar notele celorlalti membri ai comisiei au fost ignorate.
  – Concursul trucat pentru sefia Sectie Speciale, unde o alta nulitate, care a avut doar esecuri in activitate, care nu a facut nimic pentru a-i trimite in judecata pe mafiotii din clanul Mazare, a obtinut note maxime din partea reprezentantilor mafiei in comisie.
  – Sustinerea modificarilor aberante aduse legilor justitiei si refuzul de a desfiinta Sectia Speciala, asa cum cer toate organismele internationale specializate, dar si magistratii cinstiti si Societatea Civila.
  Judecatorii corupti, aflati in slujba mafiei psd, ai Sectiei pentru Judecatori din CSM si likelele care chipurile reprezinta Societatea Civila, dar de fapt sunt tot oamenii mafiei psd, trebuie sa fie revocati si arestati pentru aderare la un grup infractional organizat, pentru hartuirea, timorarea magistratilor cinstiti, corecti, competenti, pentru obstructionarea justitiei si pentru favorizarea infractorilor.
  • +3 (9 voturi)    
   Justitia in RO (Joi, 18 iulie 2019, 14:31)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui Cozmin30

   A fost, este si va fi de partea infractorilor, Ca si aceasta judecatoare corupta, sefa CSM, care e nhaitata cu cele mai abject grupari de mafioti
 • +13 (19 voturi)    
  Planul este (Joi, 18 iulie 2019, 13:22)

  backtothedarkages [utilizator]

  sa faca o numire nelegala la ICCJ. Apoi dupa 1 an sau 2, unul ca Dragnea va sesiza Curtea lui Dorneanu ca s-a incalcat constitutia, si toate dosarele cu penali se vor lua de la zero.
  • +5 (9 voturi)    
   CCR (Joi, 18 iulie 2019, 14:33)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui backtothedarkages

   Curtea Coruptiei din RO a maltrata Constitutia si a distru Justitia ca nste slugi odioasa (majoritatea) ce sunt ale celor mai abjecte grupari de infractori. In frunte se afla un fost complice al CRIMINALULUI Ion ILiescu, comunisti infocati si traseisti ca Enache ticalosi ca Varga, Stan etc.
 • +10 (14 voturi)    
  “Nu e de caderea mea”-spune totul! O sclava lasa! (Joi, 18 iulie 2019, 13:58)

  V. Istina [utilizator]

  Nu vrea sa gandeasca cu capul ei? Si atunci de ce crede ca merita sa-i judece pe altii???

  Jalnica aparitie! Cat de sinistru arata justitia romana populata cu asa personaje nocive!
 • +4 (8 voturi)    
  Savonea??? (Joi, 18 iulie 2019, 14:07)

  Ilidia [utilizator]

  La ce va puteti astepta de la Tov. Savonea, sluga prea plecata a PSD? La respectarea legii? Aia e pentru catei...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by