Ministrul de Externe Teodor Meleşcanu a declarat miercuri, la Antena 3, că în prezent nu există niciun indiciu potrivit căruia cetăţeni români ar fi afectaţi de atacul de la Erbil, Irak, în urma căruia au murit trei persoane, printre care şi viceconsulul turc.

Teodor MelescanuFoto: Agerpres

Meleşcanu a făcut această precizare în contextul în care Biroul Consular al României la Erbil este în aceeaşi clădire în care este Consulatul Turciei. De altfel, atacul a avut loc în vecinătatea imobilului, scrie Agerpres.

"În mod evident, ţinta a fost Consulatul Turciei şi consulul Turciei. O să vedem în ce măsură îşi asumă cineva acest atentat şi să vedem care vor fi urmările unei asemenea acţiuni", a spus ministrul de Externe, care a precizat că au fost cerute măsuri de securitate suplimentare.

El a precizat că la Biroul Consular al României lucrează trei diplomaţi. "Din fericire, nu avem până acum niciun element potrivit căruia cetăţeni români ar fi putut fi afectaţi de către acest atentat", a afirmat el.

Meleşcanu a apreciat că "atentatul în sine e un semnal foarte îngrijorător în legătură cu starea de securitate din această zonă".

"E o zonă în care locuieşte în mare majoritate populaţie kurdă, o zonă care a fost până acum destul de liniştită din punct de vedere al atacurilor şi iată că acum, chiar după instaurarea unui nou guvern în Irak, când lucrurile păreau să meargă spre o dezvoltare pozitivă, iată că vine un asemenea eveniment care creează foarte multe preocupări, inclusiv pentru noi (...) Este vorba şi de o dezechilibrare a zonei, a oraşului şi din punctul nostru de vedere este un element de îngrijorare, mai ales că e foarte aproape de consulatul nostru", a detaliat Teodor Meleşcanu.

Cel puţin un bărbat înarmat a pătruns, miercuri, într-un restaurant din Erbil, Irak, şi a împuşcat mortal trei persoane, printre care şi viceconsulul turc, a declarat un ofiţer de poliţie pentru AFP. Turcia a promis să riposteze după uciderea diplomatului său.

Agenția de presă de stat Anadolu a anunțat că un "angajat al consulatului general al Turciei" a fost ucis în Erbil, capitala Kurdistanului, în nordul Irakului.

Această regiune kurdă autonomă se află la granița cu Turcia. Trupele turcești au efectuat aici o operațiune împotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), calificat drept "organizație teroristă" de către Ankara.

Autorul sau autorii atacului au reușit să fugă, potrivit unei surse din poliția locală. Atacul nu a fost deocamdată revendicat și un purtător de cuvânt al aripii armate a PKK, Dyar Denir, a afirmat că nu are nicio legătură cu incidentul.