Comisia Europeană a decis miercuri o nouă măsură pentru prevenirea problemelor legate de statul de drept, respectiv un ciclu de evaluare care să includă un raport anual privind statul de drept vizând toate statele membre ale Uniunii Europene. România este, alături de Bulgaria și Polonia, unul dintre statele criticate frecvent de la Bruxelles pentru modificări legislative în justiție care afectează statul de drept.

HotNews.roFoto: Hotnews

Comisia Europeană a transmis, miercuri, că, pe baza lecțiilor învățate începând cu 2014 și a consultărilor detaliate care au fost lansate în luna aprilie a acestui an, a decis o serie de măsuri menite să consolideze și mai mult statul de drept în Europa.

Timmermans: Statul de drept a fost atacat în mai multe moduri în ultimii cinci ani

"Curtea de Justiție a Uniunii Europene a reafirmat recent că statul de drept este esențial pentru funcționarea UE. Importanța sa este recunoscută, de asemenea, de o majoritate covârșitoare a cetățenilor UE. Cu toate acestea, statul de drept a fost atacat în mai multe moduri în ultimii cinci ani. Comisia Europeană a depus eforturi deosebite pentru a rezista acestor atacuri cu instrumentele de care dispune și va continua să facă acest lucru. Astăzi am decis să ne consolidăm și mai mult setul de instrumente pentru a promova, a proteja și a asigura respectarea statului de drept", spune prim-vicepreședintele CE, Frans Timmermans.

Comisia a prezentat miercuri mai multe inițiative grupate în jurul a trei piloni:

  • promovarea unei culturi a statului de drept;
  • prevenirea problemelor legate de statul de drept;
  • oferirea unui răspuns eficient în cazul încălcărilor statului de drept.

Pentru a promova o cultură comună a statului de drept în întreaga Europă, Comisia va da curs ideii privind organizarea unui eveniment anual specific dedicat dialogului cu societatea civilă.

Aceasta va utiliza pe deplin posibilitățile de finanțare pentru a capacita părțile interesate, inclusiv societatea civilă, în vederea promovării statului de drept și pentru instituirea unei strategii de comunicare specifice privind statul de drept. Comisia va consolida cooperarea cu Consiliul Europei și cu alte organizații internaționale, precum și cu rețelele judiciare și parlamentele naționale. Comisia invită Parlamentul European, Consiliul și statele membre să se implice pe deplin în acest proces.

Pentru a preveni apariția unor probleme legate de statul de drept, Comisia a decis să instituie un ciclu de evaluare a statului de drept, care să includă un raport anual privind statul de drept vizând toate statele membre ale UE. Acest sistem suplimentar va contribui la depistarea timpurie a problemelor emergente legate de statul de drept, indiferent de locul în care apar, spune CE.

Conform sursei citate, Comisia va aprofunda monitorizarea evoluțiilor legate de statul de drept și va invita toate statele membre să se implice într-un schimb reciproc de informații și într-un dialog, inclusiv prin intermediul unei rețele de puncte naționale de contact. Parlamentul European și Consiliul ar trebui să organizeze o dezbatere specifică privind raportul anual al Comisiei. De asemenea, Comisia va dezvolta în continuare tabloul de bord privind justiția în Uniunea Europeană și va consolida dialogul cu alte instituții ale UE, cu statele membre, cu partidele politice europene și cu părțile interesate.

Pentru a oferi un răspuns comun eficient în cazul încălcărilor statului de drept, Comisia spune că va continua să își utilizeze competențele în materie de asigurare a respectării legii, în cazul în care măsurile de depistare timpurie și de prevenire nu vor fi eficiente. Comisia va adopta o abordare strategică a acțiunilor în constatarea neîndeplinirii obligațiilor, sesizând Curtea de Justiție a Uniunii Europene, după caz. Având în vedere gradul de urgență a unor astfel de cazuri, Comisia va solicita măsuri provizorii și proceduri accelerate atunci când va fi necesar. De asemenea, Comisia "va sprijini în mod constructiv statele membre în ceea ce privește detensionarea situației în cazul problemelor legate de statul de drept și soluționarea acestora pentru ca situația să fie restabilită într-un mod durabil".

În plus, Comisia invită Parlamentul European și Consiliul să reflecteze asupra unei abordări colective în ceea ce privește gestionarea cazurilor inițiate în temeiul articolului 7 din Tratatul privind Uniunea Europeană prin intermediul unor norme procedurale clare.

Eurobarometru: Peste 8 din 10 cetățeni afirmă că statul de drept trebuie respectat în toate celelalte state membre

Rezultatele unui sondaj Eurobarometru publicat miercuri arată că cetățenii acordă o mare importanță respectării statului de drept:

  • peste 8 din 10 cetățeni afirmă că posibilitatea de a introduce căi de atac la instanțe de judecată independente, egalitatea în fața legii și investigarea și urmărirea penală corespunzătoare a cazurilor de corupție sunt importante pentru ei;
  • peste 8 din 10 cetățeni afirmă că statul de drept trebuie respectat în toate celelalte state membre;
  • peste 80% din cetățenii UE sunt în favoarea îmbunătățirii principiilor fundamentale ale statului de drept;
  • majoritatea cetățenilor (56%) nu cred că sunt suficient de informați cu privire la situația statului de drept.
  • peste 8 din 10 cetățeni consideră că este important ca mass-media și societatea civilă să își poată desfășura activitatea în mod liber și să poată formula critici la adresa guvernului fără riscul de a fi intimidați.