Curtea Constituțională a transmis miercuri Camerei Deputaților și Senatului hotărârea prin care a validat rezultatele referendumului pe justiție organizat în 26 mai, odată cu alegerile europarlamentare.

AlegeriFoto: AGERPRES

"Curtea Constituţională a României a transmis, miercuri, 17 iulie 2019, Camerei Deputaţilor şi Senatului Hotărârea nr.2 din 27 iunie 2019 referitoare la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 26 mai 2019 şi la confirmarea rezultatelor acestuia", a anunțat CCR, printr-un comunicat de presă.

Potrivit legii, înaintea publicării în Monitorul Oficial hotărârea Curții Constituționale se prezintă Camerei Deputaților și Senatului, întrunite în ședință comună.

În 27 iunie, Curtea Constituţională a validat referendumul pe justiţie şi a respins cele cinci contestaţii.

Joi, Curtea Constituțională va dezbate propunerea legislativă a PNL și USR care vizează revizuirea Constituției, precum și inițiativa legislativă a PSD-ALDE care prevede tot revizuirea Legii fundamentale.

PNL şi USR au depus, pe 1 iulie, la Parlament un proiect pentru revizuirea Constituţiei prin care condamnaţii definitiv la pedepse privative de libertate sunt excluşi de la alegerile locale, parlamentare, prezidenţiale şi europarlamentare, iar amnistia şi graţierea pentru fapte de corupţie este interzisă. În 2 iulie, coaliția PSD-ALDE a depus, la Camera Deputaților, proiectul pentru revizuirea Legii fundamentale, care prevede interdicția de a deține funcții publice pentru persoanele condamnate la închisoare, dar și extinderea dreptului de a sesiza CCR în privința ordonanțelor de urgență.

Președintele Klaus Iohannis spunea că referendumul de revizuire a Constituției, pentru a pune în aplicare rezultatele referendumului din 26 mai, poate fi organizat odată cu primul sau al doilea tur al alegerilor prezidențiale din noiembrie. PSD a susținut însă că referendumul pentru revizuirea Constituției ar trebui organizat mai devreme decât a anunțat președintele și că data va fi stabilită după deschiderea noii sesiuni parlamentare.