Viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu, a fost amendat pentru discriminare de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), după ce i-a "recomandat" preşedintelui Centrului pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului din România, care a criticat intenţia lui Bădulescu de a amplasa un bust al mareşalului Antonescu în București, "să se întoarcă de unde a venit", fiind "musafir" în România.

Aurelian BadulescuFoto: Agerpres

Potrivit CNCD, Colegiul director a decis amendarea lui Bădulescu cu 5.000 de lei.

CNCD a dezbătut miercuri scrisoarea viceprimarului Aurelian Bădulescu către Maximilian Marco Katz, directorul Centrului pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului (MCA).

"[...] este evident ca sunteți străin de acest neam și pe cale de consecință de istoria poporului român[...]. Recomandarea mea este să vă întoarceți de unde ați venit [...]. Nu vă voi saluta cu deosebită consideratie, așa cum este normal, pentru ca nu vă bucurati de considerația mea. În altă ordine de idei, sunt bucuros că oamenii ca dumneavoastră sunt preocupați de subiecte pe care domnia voastra le tratează, sigur, în calitate de musafir în țara mea”, sunt pasaje din scrisoarea pe care Bădulescu i-a transmis-o liderului comunității evreiești.

CNCD a concluzionat că aceste declarații ale lui Bădulescu reprezintă discriminare și ating dreptul la demnitate.

Viceprimarul Aurelian Bădulescu declara pentru Newsweek că vrea să propună amplasarea unui bust al mareşalului Antonescu în Bucureşti, după ce a fost acuzat de antisemitism. Anterior, Bădulescu a criticat propunerea ca Muzeul Holocaustului să fie amplasat în centrul Bucureştiului, pentru că ar fi un loc "încărcat de românism”.

După aceste declaraţii, directorul Centrului pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului a criticat, într-o scrisoare adresată comunităţii internaţionale, intenţia viceprimarului Bădulescu. Totodată, MCA România i-a cerut primarului Gabriela Firea un punct de vedere oficial faţă de reacţiile viceprimarului.