Social-democrații au fost convocați într-o ședință a Biroului Permanent Național (BPN) pentru marți, la Parlament, urmată de reuniunea Comitetului Executiv, pentru a decide prezidențiabilul partidului, au declarat surse din PSD pentru Mediafax.

Viorica DăncilaFoto: AGERPRES

Biroul Politic Național al PSD va avea loc marți, la Parlament, începând cu ora 11.00. Social-democrații vor alege candidatul partidului pentru alegerile prezidențiale, urmând ca propunerea să fie validată în Comitetul Executiv, începând cu ora 12.00.

În ședință ar urma să fie prezentate și date din sondajele comandate de PSD în vederea alegerii candidatului la prezidențiale, au spus sursele citate.

Oficial, au anunțat înscrierea în competiția internă pentru prezidențiale: secretarul general al PSD Mihai Fifor, președintele executiv al PSD Eugen Teodorovici, deputatul Liviu Pleșoianu și senatorul Șerban Nicolae.

Este posibil ca și Gabriela Firea să își dorească o candidatură la prezidențiale, au spus surse din PSD, chiar dacă un anunț oficial nu a fost făcut încă de primarul general al Capitalei. La ultima ședința a CEx, Gabriela Firea a declarat că ar fi bine ca PSD să aibă candidat comun cu ALDE și Pro România pentru a maximiza șansele de câștig pentru un mandat la Cotroceni.

Liderul PSD, Viorica Dăncilă, a anunțat, la finalul ultimei ședințe a CEx că PSD va avea candidat propriu la prezidențiale. Unii social-democrați vorbesc deja despre riscul ruperii coaliției și ieșirea de la guvernare, în contextul anunțului lui Călin Popescu Tăriceanu de a candida la prezidențiale și fără PSD, au adăugat sursele menționate.

Viorica Dăncilă le-a transmis social-democraților, în ședința de luni a Comitetului Executiv, că în cazul în care PSD nu va intra în turul al doilea la alegerile prezidențiale, atunci ea va fi prima care își va da demisia de la șefia partidului.

Dăncilă spunea joia trecută, la DC News, că dacă PSD îi va solicita să candideze la prezidenţiale, va accepta. Ea a susținut însă că opţiunea sa este să meargă în spatele altui candidat.

De cealaltă parte, Călin Popescu Tăriceanu a declarat, duminică la Antena 3, că în cazul în care nu va fi decis un candidat comun pentru prezidențiale al PSD-ALDE, atunci partidul pe care îl conduce va căuta o altă formul de alianță, posibil cu Pro România. El a mai spus, întrebat dacă prezidențiabilul ar putea rupe coaliția, că are respect pentru partenerii de guvernare, însă dincolo de orgolii ar trebui ca PSD-ALDE să aibă realism și pragmatism politic.

Și Adrian Țuțuianu a afirmat că Pro România va avea un candidat propriu. El și-a exprimat susținerea pentru Gabriela Firea.

Congresul PSD pentru validarea prezidențiabilului partidului va avea loc pe 3 august.