Noi informații de la Strasbourg privind candidatura lui Kovesi la postul de procuror-șef european. Președinția finlandeză a Consiliului Uniunii Europene speră să găsească rapid o soluție pentru numirea unui procuror-șef european, a declarat, miercuri, la Strasbourg, prim-ministrul Finlandei, Antti Rinne.

Laura Codruta KovesiFoto: Agerpres/EPA

Premierul finlandez a fost întrebat de HotNews ce va face pentru deblocarea negocierilor dintre Parlamentul European și Consiliul UE pentru funcția de procuror-șef european.

„Azi dimineață am văzut o știre de presă cum că această chestiune legată de procurorul-șef european încă se negociază în COREPER (ambasadorii statelor membre n.r.). Și cred că vom afla răspunsul final din partea statelor membre de a găsi o soluție. Eu am dat instrucțiuni ca obiectivul nostru să fie găsirea unei soluții la această situație cât mai repede posibil. Înțeleg destul de bine că sunt presiuni pentru găsirea unei soluții și sper că vom găsi o soluție rapid”, a spus premierul Finlandei.

La rândul său, președintele Parlamentului European, David Sassoli, a fost întrebat de HotNews dacă noul Parlament o susține în continuare pe Kovesi și dacă va fi nevoie de noi proceduri pentru o eventuală reconfirmare.

„Cât mă privește pe mine, rolul meu este să ofer toate garanțiile necesare pentru procedura aleasă de Parlament și ne vom strădui să fie cât mai transparentă posibil. Rolul meu este să garantez integritatea procesului”, a răspuns Sassoli.

Urmărește de la min. 12.27: