Ce probleme ar trebui să rezolve ANAF ca să nu mai fie atât de înjurată de români

de Sebastian Jucan     HotNews.ro
Miercuri, 17 iulie 2019, 13:19 Actualitate | Esenţial


Coada la Xerox-ul de langa ANAF
Foto: Hotnews
​Ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici e într-o campanie continuă de îndulcit inimile românilor supărați pe ANAF, numai că nu face mai nimic din ce ar trebui să facă. Amnistie fiscală, restructurare financiară și, mai nou, taxa de solidaritate pentru pensiile mari, cam astea sunt „veștile bune” ale lui Teodorovici. Noi am identificat însă alte probleme, mai importante, ale ANAF care-ți fac viața de contribuabil imposibilă în România: un site nefuncțional, un sistem informatic învechit, subiectivism în executarea silită a rău-platnicilor și altele.

Să le luăm pe rând.

Au mai rămas doar două săptămâni până la 31 iulie, termenul-limită pentru depunerea declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice. E primul an în care depunerea declarației se poate face exclusiv online. În teorie e o măsură bună, menită să elimine eternele cozi de la ghișeele fiscului. În practică însă, lucrurile lasă de dorit.

Tentativa ANAF-ului de a se digitaliza e similară cu cea a altor instituții din aparatul birocratic de stat de a mima reforma: vor să pretindă că intră în rând cu lumea civilizată, dar se prezintă la întâlnire cu haina ruptă în coate.

Site-ul ANAF mai mult te încurcă decât te ajută

Site-ul instituției arată ca și când ar fi fost realizat de un student mediocru din anul 2 la Informatică, dar asta nu-i nimic când te lovești de celelalte probleme. Cea mai mare ar fi că, în pofida structurii aparent simpliste a paginii principale, informațiile relevante pentru nevoile specifice ale contribuabilului sunt greu de găsit. Odată ce începi să cauți lucrul de care ai nevoie, intri într-un labirint de meniuri către informații care nu te interesează și explicații care mai mult te bagă în ceață.

Poate cel mai edificator e faptul că declarația unică nu o încarci din mult-trâmbițatul Spațiu Privat Virtual, ci în altă locație de pe site. ANAF a reușit astfel performanța să transpună trimisul la alt ghișeu în online. Nu-i puțin lucru.

În plus, nu lipsesc nici erorile care te lasă cu ochii în soare sau căderile ocazionale ale site-ului. Într-o mostră de umor involuntar, ANAF a trimis în SPV un mesaj în care a avertizat utilizatorii să nu lase depunerea declarației pe ultimele zile, că e foarte probabil să cadă serverul. Problemele cu site-ul și depunerea online a declarației unice sunt emblematice pentru fiscul românesc, pentru că arată cât de puțin respect are instituția față de contribuabili.

Replica din sediul ANAF care-ți ridică tensiunea: „Nu merge serverul”

În pofida mult clamatei informatizări, cozile de la ghișeele fiscului nu au dispărut. Unele declarații pot fi depuse în continuare doar pe hârtie iar „Nu merge serverul” este replica-horror care bagă spaima în orice om. Informatizarea slabă a ANAF a fost semnalată și de un raport al Băncii Mondiale care a descoperit ceea ce orice român cu treburi pe la fisc știa deja.

Bazele de date ANAF nu sunt conectate între ele, ceea ce duce la situații absurde, în care ești pus pe drumuri, solicitându-ți-se documente pe care le-ai depus deja. Sunt arhicunoscute cazurile cu emiterea deciziilor de impunere pentru venituri pentru care deja contribuabilul și-a plătit impozitele și contribuțiile datorate. Daniel Anghel, liderul departamentului de consultanță fiscală în cadrul PwC România a explicat aici care e problema cu sistemul informatic al fiscului:

„Este de notorietate situația precară a infrastructurii IT la nivelul ANAF – inclusiv Curtea de Conturi a consemnat recent acest fapt. Dincolo de imaginea pe care ANAF și-o creează ca urmare a înregistrării unor astfel de deficiențe, din păcate, dezvoltarea insuficientă a infrastructurii IT are un impact nedorit în primul rând asupra contribuabililor”.

Anul acesta Ministerul Finanțelor a hotărât să renunțe la proiectul de modernizare a ANAF început în 2013 în parteneriat cu Banca Mondială. În urma sa rămân 18 milioane de euro tocați pe consultanță de-a lungul a șase ani. Ni se dau însă asigurări că modernizarea se va face printr-unul din acele parteneriate public-privat, găselnița găsită de guvernarea PSD-ALDE pentru a scăpa de controlul cu privire la cum sunt cheltuiți banii.

Contestațiile contribuabililor sunt soluționate tot de ANAF, deși chiar Guvernul recunoaște că nu e ok

Chiar dacă e o instituție cu infrastructura rămasă în secolul trecut, fiscul s-a tot lăudat în ultimii ani cu venituri-record și depășirea planului de încasări. Performanța respectivă nu s-a realizat însă prin creșterea conformării voluntare sau îmbunătățirea semnificativă a colectării TVA, una din marile probleme cu care se confruntă statul român.

Creșterea încasărilor s-a făcut pe principiul luării pielii de pe contribuabilul onest, care își plătește cu bună-credință obligațiile către stat. Decizii de impunere venite după ani de zile, datorii fictive pentru venituri pe care nu le-ai realizat sau pentru care deja ți-ai plătit impozitele, toate se află în arsenalul de trucuri al agenților fiscali pentru a-și depăși plafonul de încasări. Sigur, mereu există posibilitatea contestării deciziei, doar că Fiscul se află în ipostaza de a centra și da cu capul, fiindcă soluționarea contestațiilor se face tot în cadrul ANAF, o anomalie pe care Guvernul tot amână să o corecteze.

Criteriile după care ANAF ajunge să execute silit rău-platnicii sunt în continuare necunoscute

În timp ce muritorul de rând se poate trezi oricând cu proprire pe conturi pentru niște sume derizorii, alte categorii de contribuabili pot ajunge să acumuleze restanțe de ordinul sutelor de milioane de lei. Când a fost publicată prima oară lista persoanelor fizice cu datorii către buget stat dublul standard a devenit strigător la cer de evident.

În top se regăseau Robert Negoiță, Gigi Becali, Silviu Prigoană sau Cristian Țânțăreanu și alți contribuabili cu conexiuni politice. Chiar domnul Teodorovici, ministrul Finanțelor, a reușit să acumuleze o datorie de 74 mii de lei fără să fie deranjat de Fisc. În luna martie a acestui an, ANAF a decis să nu mai publice lista respectivă.

Nici când vine vorba de recuperarea prejudiciilor stabilite de instanțe prin hotărâri judecătorești definitive agenții fiscali nu dau dovadă de același zel ca și cel afișat pentru contribuabilul de rând. Probabil cel mai cunoscut caz e cel al lui Dan Voiculescu, fiscul reușind să recupereze doar o mică parte din prejudiciul stabilit în dosarul „ICA”.

ANAF se judecă cu tine chiar dacă știe că nu are dreptate

Aproape oricine a avut un PFA sau a încasat venituri de altă natură decât cea salarială are povestea sa cu ANAF. Emblematic mi se pare cazul unei doamne din județul Timiș, care s-a trezit cu conturile blocate pentru o datorie simbolică, veche de zece ani, deși termenul de prescripție fiscală fusese depășit. Mi-a povestit cazul fiul ei:

„Mama era deja ieșită la pensie și mai lucra la Profi când s-a trezit într-o zi cu poprire atât pe pensie cât și salariu, deși legea prevede că statul nu îți poate lua decât un anumit cuantum din venituri, ca să nu te lase să mori de foame. Cum îi erau și conturile blocate am mers la bancă, iar de acolo ne-au trimis la ANAF. Agenții fiscali ne-au plimbat la CNAS, unde am constatat că problema era o datorie de 40 de lei, pe care Casa de Asigurări de Sănătate nu i-a transmis-o niciodată. După zece ani, cu majorări și penalități, suma a ajuns aproape o mie de euro. În mod normal, agentul fiscal trebuia să constate că a avut loc prescripția datoriei, dar el n-a ținut cont de asta.

După aproape doi ani de procese am avut definitiv câștig de cauză. Mama avea și un credit bancar, așa că a ajuns pe lista rău-platnicilor, de o sunau și de cinci ori pe zi ofițerii de credit, să o întrebe de ce nu plătește. Acum ne judecăm cu ANAF-ul fiindcă a hotărât să ne restituie doar suma proprită, nu și toate celelalte cheltuieli pe care ea le-a cauzat, sumă care e aproape dublă! Încă n-am primit nici un ban înapoi.

După pronunțarea sentinței definitive din primul proces, ANAF ne-a trimis o înștiințare că am mai avea datorii la ei, tot pornind de la acea sumă de 40 de lei. Ni s-a spus că procesul inițial s-ar fi referit doar la datoria istorică, nu și la majorările și penalitățile ulterioare. Am mers cu sentința definitivă în mână la sediul fiscului, să îi întreb cum pot ei considera că dacă decizia de impunere pentru suma inițială a fost nelegală, celelalte obligații care decurgeau din ea nu ar fi la fel. Nu le-a păsat. Mai mult decât atât, după ce am câștigat și acest proces în primă instanță, ANAF a făcut recurs și ne plimbă în continuare prin tribunale, pe banii plătitorului de taxe.”

ANAF joacă politic deși ar trebui să se ocupe doar de banii statului

Aproape orice instituție a statului român are șefi numiți politic, iar ANAF nu face excepție. Acum, mai mult ca oricând, guvernarea PSD-ALDE a transformat fiscul într-o măciucă cu care să încerce să bage frica în presă și dea în cap celor care critică puterea. Descinderea agenților fiscali în redacția celor de la Rise Project, tocmai în ziua când anunțaseră publicarea unei noi investigații despre Liviu Dragnea, a fost un act de intimidare atât de străveziu încât până și un fost șef al ANAF a ieșit să spună că a fost ilegal controlul.

Iar cazul nu a fost nicidecum singular. Ceva mai recent, ANAF Teleorman a mers în control la o firmă din Argeș, la câteva zile după ce patronul ei l-a huiduit pe fostul lider PSD în timpul unei vizite electorale în județ. Problema majoră când o instituție atât de importantă este ținută sub papuc politic e că stârnește neîncredere în rândul contribuabililor. Și în loc să fie perceput ca un rău necesar (pe ideea „de moarte și de fisc nu scapă nimeni”), ANAF a ajuns un fel de Bau-Bau pe care toată lumea-l urăște.

Am cerut și un punct de vedere ANAF-ului referitor la aceste probleme semnalate de contribuabili. Am trimis un set de întrebări luni dimineață, și până la ora publicării articolului nu am primit nici un răspuns. Iată un alt motiv să înjuri fiscul: dacă nu ai vreo datorie (eventual veche de zece ani), te ignoră cu grație.

Sigur mai sunt și alte motive pentru care românii urăsc acum ANAF-ul. Dacă am uitat ceva puteți să ne scrieți în comentarii.


Citeste mai multe despre   

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


4330 vizualizari

 • +9 (9 voturi)    
  Sistemul "invechit" (Miercuri, 17 iulie 2019, 13:49)

  MirceaCS [utilizator]

  Banuiala mea ca toata brambureala din fiscalitate si de la ANAF au fost, si sunt inca, voite, din mai multe motive.

  Sa ne imaginam ca sistemul ANAF ar merge brici. Pai s-ar vedea, concret, la centima si cu exactitate, fiecare platitor de taxe ce a facut si cand. Pana si o simpla interogare in sistemul informatic ar fi salvata, s-ar stii cine din ANAF a facut-o si cand.

  Hai sa ne uitam la sistemul actual: o varza totala, legi neclare, fiecare ANAF daca are chef, freaca contribuabilul la greu sau il trateaza cu dispret.

  Trebuie sa fii naiv sa crezi ca singurul motiv e neputinta sau nestiinta.
  • +4 (4 voturi)    
   În mare parte ai dreptate. (Miercuri, 17 iulie 2019, 14:08)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui MirceaCS

   Dar mai trebuie spus și faptul că, prin informatizare, o mulțime de țiitoare și hăndei pizidraci ar trebui să-și caute de lucru. Este, deci, vorba de o rezistență a sistemului respectiv, a funcționărașilor asistați de prin ANAF, mare parte dintre ei paraleli cu studiile și pregătirea necesară domeniului.
   • +2 (2 voturi)    
    O fi (Miercuri, 17 iulie 2019, 15:59)

    MirceaCS [utilizator] i-a raspuns lui prec

    O fi o "rezistenta" dar orice bacterie si virus are si un antidot.

    Toti politicienii si sefii ANAF-urilor de 30 de ani incoace nu au facut absolut nimic.
    N-am auzit un ministru sa iasa in fata presei sa zica, "uite domne, cutare sau cutare lege nu ma lasa sa fac, uite din cauza X nu pot sa fac o schimbare".

    Dar ce sa vorbim despre o tara care-l "scapa" pe un urmarit penal, pe IT-ul sef care a dat cele mai bune softuri guvernului roman.
  • +5 (5 voturi)    
   Bazele de date ANAF (Miercuri, 17 iulie 2019, 14:08)

   war4peace [utilizator] i-a raspuns lui MirceaCS

   Ați auzit de Oracle 8? A apărut în 1997. Acum 22 de ani!
   Acum ghiciți ce versiune de bază de date folosește ANAF... aveți dreptul la o singură încercare :)
   • +4 (4 voturi)    
    O fi Oracle 8 (Miercuri, 17 iulie 2019, 16:01)

    MirceaCS [utilizator] i-a raspuns lui war4peace

    Nu Oracle 8 e problema principala. Le poti da super ERP-uri si fix la fel ar fi situatia.
    Poti sa ai sculele cele mai performane, daca le folosesti prost sau ineficient, aproape acelasi lucru e.
    • +1 (1 vot)    
     Corect (Miercuri, 17 iulie 2019, 16:14)

     war4peace [utilizator] i-a raspuns lui MirceaCS

     E o simptomă. Atunci când stai cu un software învechit, fără contract de service și fără specialiști care să știe cu ce se mănâncă, pe lângă „dă-i reset și să ne rugăm că pornește”, e una din simptomele bolii...
  • 0 (0 voturi)    
   100% de acord. (Miercuri, 17 iulie 2019, 17:04)

   Cuca [utilizator] i-a raspuns lui MirceaCS

   Aceasta harababura nu este numai incompetenta (este si de-asta) ci in primul rand chestii deliberate, facute cu rea-vointa.
 • +7 (7 voturi)    
  Ce să facă incompetenții de la A.N.A.F.??? (Miercuri, 17 iulie 2019, 14:12)

  prec [utilizator]

  Aici, în mare parte, sunt asistați care nu au nici în clin, nici în mânecă cu domeniul respectiv. Sunt de toate calificările, mai puțin cele din domeniu. La Brasov, în ultima peroadă cel puțin, dar și înainte, s-au angajat numai neveste de milițieni, apeviști și popi, una mai tută ca alta. Din gama Veorica....
  • 0 (0 voturi)    
   Emmm.... Nu. (Miercuri, 17 iulie 2019, 17:06)

   Cuca [utilizator] i-a raspuns lui prec

   Are perfecta dreptate TheDudeLebowski, in comentariul de mai sus.
 • +1 (3 voturi)    
  unde ? (Miercuri, 17 iulie 2019, 16:01)

  codrean [utilizator]

  in ce tara din lume Fiscul este iubit si admirat ? Nu ca n-ar fi loc de mai bine dar ...
  • +1 (1 vot)    
   LOL (Miercuri, 17 iulie 2019, 19:33)

   MirceaCS [utilizator] i-a raspuns lui codrean

   "N-ar fi loc de mai bine" :)))))
 • +4 (4 voturi)    
  Ca orice institutie de stat, (Miercuri, 17 iulie 2019, 16:21)

  gigiN [utilizator]

  ....si ANAF-ul este compus in proportie de 80% din incompetenti si/sau neveste,soti,amante,nepoate ,matusi,etc.Si atunci,cum ar putea functiona corect???
 • 0 (0 voturi)    
  Oio (Miercuri, 17 iulie 2019, 20:05)

  Coco_papagal [utilizator]

  interesant, nu stiam ca sunt asa profi cei de la anaf:)
  Pai sa scoatem distroul Kali de la naftalina si sa dansam putin!
 • +1 (1 vot)    
  Trebuie scos politicul din ecuatie (Miercuri, 17 iulie 2019, 21:44)

  bigbrother [utilizator]

  Cat timp investitiile si numirile se fac acolo pe criterii politice, ANAF va fi doar o unealta pentru a-i calca pe unii pe bataturi. Nu uitati ca vorbim de o institutie de stat, acolo nu misca nimeni in front daca seful nu da ok,de initiative si proactivitate ce sa mai vorbim, sunt sublime dar lipsesc cu desavarsire.

  Odata ales un sef pe merit, acesta ar putea defini o strategie pentru aceasta institutie fara sa fie sunat si luat la intrebari de tot felul de gusteri gen Teodorovici. Si poate asa ajungem si noi sa avem un ANAF cu sistem tehnic performant care nu pica la prima "adiere", cu un site de secolul 21 nu unul facut de doi baieti care "stie" englezeste. Sau poate ei stiu si vor, dar daca serverul e muribund iar seful vrea ca cererea online sa fie depusa la ghiseu..tot degeaba.

  In rest putem sa divagam pana maine de ce nu merge ANAF-ul..ca n-au sisteme, ca n-au oameni, ca n-au chef etc, degeaba cat timp sefii sunt pusi pe considerente politice, institutia asta va ramane in secolul 20 atat ca facilitati cat si ca mentalitate.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...


Contributors
Jos empatia! Jos Salvați-ul! Jos salvarea planetei! Jos etica! Jos morala! Am în fața mea Solenoidul lui Cărtărescu, Cugetările lui Pascal, Phaidon-ul lui Platon, Antichistul lui Nietzsche, o pagină de wikipedia despre transformational leadership, niște citate din postările unor influenceri sau comentatori de pe Facebook (așa, și?) și încerc să scriu un text despre morală. Vorba vine… Incerc, de fapt, să îmi pun în cuvinte impasul și exasperarea scriind un text despre Alții. Convenabil, nu?  E prea multă etică în lume, îți vine să exclami exasperat! JOS ETICA! Nu decurge cu necesitate această scandare? Daca e prea multă etică, nu înseamnă că ne trebuie mai puțină? Mi se pare o lozincă logică. Toate lucrurile, toate chestiunile implică morală! Suntem în al 12-lea ceas! Totul arde! (pun intended).  “Vreau să intrați in panică” e motto-ul adolescentei ecologiste Greta Thunberg. Minunat, exclamă clinicianul! Intratul în panică și apoi mersul la terapie pentru ieșitul din panică. În panică nu ai contact cu realitatea și cu constrîngerile legitime ale realității. În panică realitatea e distorsionată.  Vorba unei comentatoare de pe Facebook, în marginea întreprinderii copilei-ecologist de a traversa ecologic oceanul Atlantic: “Din punct de vedere al climei, al poluării, am ajuns în ceasul al doișpelea ceas. Mi se pare că este cel puțin nepotrivit ca orice demers pozitiv să fie criticat. Fata asta se face auzită.” Ehe! Despre asta e vorba. Certitudinea demersului pozitiv. S-a umplut lumea de demersuri pozitive. Iar dacă demersul e (cum altfel?) pozitiv, are (cum altfel?) totală legitimare. Poate să fie vîrît pe gît și are dreptul la (ce altceva decît?) notorietate. Același bine absolut (lipsit de îndoieli) băgat pe gît cu forța. Activiști, înălțați boxele la maxim ca să intre adevărul. Trebuie să fii atent la ce mănînci, la ce gîndești, la ce bei ca să nu rănești planeta. Nu. Dacă ar fi astfel, ar fi chiar rezonabil, ar fi aproape excelent. Dacă demersul e pozitiv, trebuie să fii atent la ce mănîncă, la ce gîndește, la ce bea, la ce postează și în ce crede aproapele tău. Dacă planeta nu este noul nostru Domn și activiștii noi apostoli ai mîntuirii, atunci nu știu…  “Ard plămînii planetei”. Drept e, nu spun nu. Dar în zilele noastre, indignarea etică se viralizează (dînd într-o veșnică catastrofă) și, pe lîngă plămînii planetei, ard și creierii noștri – iar ăștia pot să ardă mult și bine. Trăim în plină catastrofă. Trăim intr-un nesfîrsit al doișpelea ceas. Presedintele Franței, Macron a declarat că “Arde Amazonul, casa noastră. Este o criză internațională”. “Scientist warn of cascading system colapse”. Dar se pare că Amazonul arde în fiecare an. Din cauza sezonului uscat și din cauza defrișărilor și incendiilor declanșate voit (localnicii au nevoie de pășuni pentru animalele lor). Cu ce e diferit acest foc de alți ani? Se pare că anul acesta focul s-a declanșat mai repede și în locuri noi. La mijloc ar putea fi și interese (meschine), nu numai încălzire globală. Citesc undeva că “In ultimii 60 de ani jungla amazoniană s-a redus cu aproximativ 17% dar si populația Braziliei s-a triplat”. Cu alte cuvinte, situația există de-adevăratelea, jungla nu arde în Photoshop, însă nu e chiar așa catastrofală cum apare la prima vedere. Dar dacă situația în general nu e complet catastrofală, cui mai ținem noi morală? Cu ce (și cu cine?) ne mai consumăm noi judecățile de valoare? Murim de foame etică dacă situația nu e catastrofală si dacă cineva anume (altcineva decît NOI) nu e de vină. Vorba lui Remi Brague in “Rechizitoriu împotriva culpabilității”: “O societate infectată de culpabilitate, obsedată de ea, nu este în mod necesar aceea unde fiecare se știe și se simte vinovat.”  “Întrebarea – A cui e vina? – cumpără nevinovăția celui care o pune”. Excelentă observație. E suficient să judeci și să arăți cu degetul ca să îți asiguri nevinovăția (virtutea, umanitatea, responsabilitatea, implicarea).  Deci Nietzsche s-a stropșit degeaba cu terapeutica lui dincolo de bine și rău, cu condamnarea moralei ca anti-viață, ca NU spus sentimentului vieții? Morala de fapt e bună și ne salvează de la catastrofă? În Antichistrul (unul din multiplele sale rant-uri impotriva moralei, care alta?, decît cea creștină) vorbește despre “autoiluzia conceptelor morale”, despre cei slabi care se numesc pe ei cei buni, despre “ficțiunea dualistă a unui Dumnezeu bun și a unuia rău”, despre catrastofalul concept de bine absolut, una peste alta, despre anti-naturalețea (anti-firescul) moralei creștine, o morală înfăptuită impotriva simțurilor.    “In creștinism timpul este disprețuit și igiena respinsă ca senzualitate. A fi creștin înseamnă, într-un anumit sens, cruzimea față de tine insuți și fața de alții; ura față de cei care gindesc altfel decît tine; voința de a persecuta. In avanscenă pășesc reprezentări mai posomorîte si mai tulburătoare: stările cele mai rîvnite, cele denumite cu numele cele mai înalte, sunt cele epilepsoide; regimul de dietă este astfel ales încît să poată favoriza fenomene morbide și să suprasolicite nervii. Creștinismul înseamnă ura de moarte contra celor ce stăpînesc pămîntul, contra celor nobili și, totodată, o concurență ascunsă și secretă (le lăsăm trupul, vrem numai sufletul…). Creștină este ura contra simțurilor, contra prietenilor simțurilor, contra prietenilor în general…” Iată impasul! Păi, etica ecologistă, nu e una profund creștină? Starea cea mai înaltă nu e cea epileptoidă? “Vreau să intrați în panică”, vorba activistei de 16 ani. Azi, noul senzualism nu înseamnă să trăiești bine mersi pe Terra fără să intri în panică (isterie)? Nu avem tot dreptul să îi condamnăm pe cei care fac mișto pe seama vrednicei isterii? Nu e păcătos negaționistul climatic și vrednic de a fi pedepsit? Ai luat numele Planetei în deșert, ești proscris. Afară! Afară unde? Afara din spațiul sacru al consensului virtuos. E așa o goană după salvați, după să facem, să dregem, să conștientizăm, să fim mai buni, să schimbăm din temelii mentalitatea, sistemul, să luăm atitudine, că primul lucru care îți vine e să intorci spatele acestei urgențe (acestui MISIONARISM) și să măninci un corn cu ciocolată Seven days MAX. Nu mai poți, domle, să asiști pasiv (nepertubat?) la nimic. Nu! Trebuie să te implici! Implică-te acum! Trebuie să lași cinismul în urma ta și să pornești în călătoria activistă transfiguratoare.  Colaps, criză, ceasul cel din urmă.  De 2000 de ani o ținem așa. Îi avem, deci, pe noii apostoli (ai încălzirii globale) și pe vechii apostoli (creștinii). Apocalipsa ecologică nu îi tulbură pe aceștia din urmă. Ea intră la capitol “sfirșitul lumii” cu care creștinii se îndeletnicesc de ceva mii de ani. Împărăția nu-i de aici. Cu cit se sfîrșesc lucrurile mai repede aici, cu atît mai repede demarează viața dincolo. Pe creștini îi preocupă apocalipsa sotereologică. Vorba unui jurnalist creștin (din zona mai autohtonistă a conservatorismului românesc): “O serie de articole apocaliptice ne anunță că schimbările climatice vor aduce un nou Apartheid, și că vor intensifica naționalismul, xenofobia, rasismul, și alte răspunsuri. Dar nici unul dintre aceste articole și nici unul dintre acești experți care ne amenință (din nou) cu apocalipsa nu se gândesc o secundă să ne spună că totul ar putea să plece de la… corupție. Da, de la corupția morală. (…) Mai este omul modern dispus să discute despre corupția morală?” Nu, nu mai este dispus, îți vine să spui cu toată inima! JOS MORALA!  Zilele trecute, filologul creștin Adrian Papahagi anunța că va conferenția in cadrul întîlnirii tinerilor ortodocși din Moldova.  Primul comentariu? Care altul? “Invață-i d-le profesor pe tineri ce inseamna Viata. E folositor ca ei sa stie cum si ptr. ce sa traiasca dar e tot atat de bine sa stie cum so de ce sa nu se ( mai ) teamă de moarte … !!!”. Imediat, altcineva: “Multi sunt pe contrasens. Dar pretind ca au gasit sensul.”  Dacă nu priveghiem la moralitatea Celuilalt, nu suntem sănătoși. Boala demersului pozitiv.  Apăruse prin social media un filmuleț (de conștientizare, cum altfel?) despre avorturile făcute (comise?) de Florin Iaru în perioada comunistă. Daca dați căutare pe Facebook după “Florin Iaru avorturi”, găsiți. “Florin Iaru povestește despre intervențiile pe care le-a făcut prietenelor sale, despre cum frica dispare atunci când ești sigur de ceea ce faci, de oamenii care știu și care împărtășesc refuzul față de o comandă socială absurdă, despre punerea în balanță și răul cel mai mic.”  Florin Iaru: “Istoria mea personala cunoaște vreo șase, șapte intervenții pe care le-am făcut atît prietenelor mele, cît și asupra altor prietene. Nu prietene-iubite, ci prietene-prietene. Din punctul meu de vedere, eu am salvat cîteva destine de la o mare nenorocire și de la o înfundătură. După care, viețile lor au continuat normal și probabil au fost capabile să iși ducă viața așa cum au vrut, atit cit era posibil în vremea aceea. Uneori mă întreabă prieteni, cei cu care discut, dacă îmi era frică sau dacă mi-a fost frică, vreodată, pentru ce am făcut? Ce am să vă spun sună groaznic: nu mi-a fost niciodată frică pentru că eram absolut sigur de ceea ce fac. Niciodată nu am mers la întîmplare sau la improvizație. Știam cum funcționează corpul, știam ce trebuie să fac și mă bazam pe colaborarea și complicitatea celor cu care lucram. Nu numai asupra persoanelor asupra cărora interveneam, dar a întregului grup de prieteni care avea aceeași atitudine față în față cu doctrina oficială și cu comandamentul social. Toți refuzau să accepte această obligativitate de a transforma sexul din plăcere, din naturalețe in comandă socială. Nu m-am gîndit niciodată că aș vrea sau aș intenționa vreo clipă să fac rău. Dimpotrivă, m-am gîndit că ajut un prieten sau o prietenă într-o situație limită. E ca și cum te-ai arunca în apă să salvezi pe cineva. Pentru că, din punctul meu de vedere, chiar dacă persoana respectivă nu ar fi avut acea intervenție, viața acelei persoane urma să fie modificată fundamental. Ori nu era asta dorința ei. Cred că oamenii se pot ajuta între ei și trebuie să pună în balanță ce e mai rău. Alegeam întotdeauna, ca și astăzi, răul cel mai mic.” O autoare de cărți motivaționale intervine cu o confesiune personală:  “Din păcate, sunt una dintre femeile care a fost nevoită sa recurgă la avort. Și pentru ca ori nu aveam bani sa platesc o femeie, ori nu găseam una dispusă sa-și riște libertatea, am făcut rost de o sonda și mi-am făcut singura. Am avut hemoragie, dar mi-era teama sa chem salvarea, însă după ce pierdusem litri de sânge iubitul meu a chemat o ambulantă și am ajuns la spital, la Polizu. Eram mai mult moarta decât vie, nu-mi amintesc totul… continuarea alta data.” O alta doamnă: Felicitări pentru curaj și pentru ajutorul neprețuit dat doamnelor, domnule Iaru!” O doamnă mărturisește: “Daca ati sti prin ce trauma am trecut in toata viata mea de femeie tânara , maritata ! Câte avorturi provocate , am la activ ! Prolifica , mai mult de cât o epuroaica , sexul pentru mine era o frica absoluta. Calendar , fereala , otet , nimic nu se potrivea. Am facut doi copii in primii doi ani , dupa care am luptat continuu.” O comentatoare moralizează: “Florin Iaru ar trebui sa si faca o introspectie sa vorbeasca in tacere cu el insusi si cu Dumnezeu E pacat ca si a incarcat karma cu atitea vieti nevinovate.” Incheie, tot crestineste, dar cu altă față a monedei crestinismului, o altă comentatoare: “Are cine sa ne judece pe fiecare, nu mai judecați voi ca nu sunteți curați ca lacrima!” Vedem convingerea demersului pozitiv? Vedem terapeutica nietzscheană a naturaleții dincolo de bine și rău? Avem naturalețe și avem comanda socială (in definitiv o variantă de standard moral) care falsifică/deturnează firescul simțurilor si, vorba filosofului, zdruncină nervii, impunînd la o dietă depresivă/obligatorie.  Pe o alte pagini (mai asumat conservatoare, mai asumat dinspre corupția morală), e sanctionat cinismul domnului Iaru:  “Într-o postare de pe 6 august de pe pagina „Jurnalul decretului”, scriitorul Florin Iaru povestește cum le făcea avorturi prietenelor, în tinerețe. Cinismul cu care povestește este șocant. Din spusele sale pare să primeze ideea că „sexul este naturalețe” și că „sexul e plăcere” – în fapt, vechea mantră a Revoluției sexuale neomarxiste. Scriitorul compară avorturile pe care le-a făcut cu salvarea unor persoane – „ca și cum s-ar fi aruncat în apă să le salveze de la înec”. Nici o secundă nu își pune problema că acolo era o viață, un om, deși ne asigură că „știam cum funcționează corpul omenesc”. Or, dacă ești așa un mare specialist și știi așa de bine cum funcționează corpul omenesc, știi și că în corpul acelor femei încolțise o viață, un om; sau mai corect spus multe vieți, și mulți oameni. Postarea îl eroizează pe Florin Iaru – „am salvat câteva destine”; salvarea echivalează cu faptul că femeile „și-au dus viața așa cum au vrut”. Însă nici Iaru, nici reporterii nu își pun problema: oare chiar le-a salvat? Marea majoritate a femeilor care comit avort regretă mai târziu acest lucru. Unele statistici arată că șansele de sinucidere sunt de șase ori mai mari în cazul femeilor care comit avort. Și dacă tot se laudă scriitorul într-un mod așa de cinic că „am salvat câteva destine” – nu ar fi onest să ne spună și câte destine a curmat? E vorba de zeci? De sute de copii pe care i-a ucis, de destine pe care le-a curmat? Pentru că din filmare se înțelege că a efectuat multe avorturi. Postarea îmi amintește de o altă campanie a unor feministe americane, intitulată „Shout your abortion”. În această campanie, unele feministe și-au filmat avorturile și le-au pus pe Youtube; iar o altă feministă s-a filmat în timp ce vorbea cu doi copii și le povestea în detaliu cum a avortat; spunându-le că avortul e „normal”, e „ca și cum ai merge la dentist” (cuvintele „natural”, „plăcere” și „normal” par să revină obsesiv, în aceste campanii). Despre ce sunt astfel de campanii? Sunt despre „dreptul” la avort? Ele sunt mai mult decât atât – ele sunt despre eroizarea avortului. De fapt, despre eroizarea barbariei. Deoarece Forin Iaru și compania fac bravură din niște acte scelerate și barbare. Altă pagină: “Adoratorii avortului îi ridică statuie de erou lui Florin Iaru că „performa” avorturi pe cont propriu pe timpul „decretului”. Activiștii pro-viață sau antiavort se arată indignați de același lucru. Dar văd că nimeni nu se șochează de faptul că cineva fără niciun fel de cunoștințe medicale, cu mijloace absolut precare, făcea astfel de „intervenții” care puteau duce ușor și la moartea femeii, nu doar a copilului. Gândiți-vă puțin: ce fel de minte trebuie să ai să te apuci să tai sau să extragi cu clestele bucăți dintr-un om tu nefiind medic? Și ce fel de minte trebuie să ai să te dai pe mâna unui asemenea om? Pentru mine, doar cineva care frizează psihopatia…” Intervin doamnele lor:  “Oribil și criminal! Se mai și laudă, idiotul! Câte femei au rămas mutilate pe viață povestește? Nu-și dă seama nici acum ce făcea?” “Ba da! Eu sigur m-am socat fix in ordinea asta: (1) ca un individ fara cunostinte medicale a intreprins repetate acte medicale invazive – ceea ce il fac infractor si cf standardelor de drept penal de la ora asta, cu atat mai mult atunci; (2) ca niste proaste s-au dat pe mana astui infractor; (3) tipul de act medical.” În toată această desfasurare de virtuți relative (Iaru) și standarde morale absolute (conservatorii), intervine destul de ingenuu o doamnă (nu am cerut acordul acestor comentarii, am socotit că, publice fiind, le pot folosi ca sa imi ilustrez argumentul):  “Eu una ma simt condamnata pe viata, desi am toate conditiile si mi-am dorit copilul. Pot sa inteleg disperarea unei fete care nu le are si pot sa inteleg cum e sa nu iti doresti o sarcina. (…) anticii care filosofau erau barbati care nu stiau ce e aia sa cresti copii. Si eu vreau sa stau sa filosofez si sa citesc si sa mi-o creasca altii. Aia ar fi viata buna, dupa mine! (…) Noi doi, adica eu si sotul, suntem implicati in mod egal inca din prima zi, si totusi viata mea s-a schimbat radical. Nu imi place ca cineva este atat de dependent de mine. Nu imi place ca nu mai am timp sa citesc si sa scriu cat as dori, nu imi place ca am pus cariera pe locul 2. Este o corvoada. La inceput crezi ca se termina la un moment dat. Doar ca nu se termina. Decat atunci cand pleaca la casa lor. Doar ca atunci esti prea mos/baba ca sa mai ai chef sa traiesti. Viata ti-a mancat-o altul. Din momentul in care ai devenit parinte s-a terminat cu viata ta. De aceea nu pot fi impotriva avortului. Este mai bine ca unii oameni sa nu devina parinti. maternitatea e mult prea idealizata si barbatii inteleg in general prea putin despre sentimentele amestecate ale femeilor legate de ea, asta si pt ca ele nu vorbesc, pt ca acesta e un soi de tabu social. Va garantez insa ca exista mame care isi urasc profund copiii si care ii nenorocesc mai grav si mai profund decat ar fi facut-o un avort. Pt ca cei nenorociti astfel fac propriile lor victime mai tarziu si ura doar se perpetueaza.” În sfîrșit cineva care 1) nu se dă mare și 2) nu ține morală, îmi zic în sinea mea. În sfirșit un om neinchipuit (rezonabil) care vorbeste de corvoadă acolo unde alții văd numai virtute și nu îndreaptă (creștineste) pe nimeni. Cineva care se limitează la sine cînd vorbește. Cineva care nu își cîștigă notorietate in baza demersului pozitiv invocat la începutul textului. Cineva care nu se raportează la standardul moral ORI la absența lui. Il avem pe scriitorul Iaru care salvează in stînga și dreapta (anulînd orice raportare la etică – “Felicitări, domnule Iaru, pentru curaj!”) si ii avem pe ostașii standardului moral: “Proaste care s-au dat pe mîna unui infractor”, “Trist că o mamă gîndește așa”. Pentru ambele tabere, lucrurile sunt lipsite de orice indoială. Sigur, între acei doi poli surzi unul la celălalt ii avem pe falsii mediatori: “Departe de mine să judec, dar…”. Inevitabil, in cadrul interventie de tipul “Departe-de-mine-să-judec” se va face apel la constiință. Ce să mai. Omul nu rezistă fără apă, fără oxigen și fără morală.  Apropo de Phaidon al lui Platon pe care l-am pomenit la început. Știți ce scrie pe prima pagină: Phaidon (sau Despre suflet: dialog etic). Totul e dialog etic. Ai sentimentul că aproape toate interacțiunile interpersonale de pe lume sunt dialoguri etice. Cineva trebuie să convertească pe altcineva la Bine. Vedem pe Facebook. Cei care știu să îi convertească pe cei care nu știu. Văzătorii pe orbi. Specialistii pe ignoranți. Exaltații pe mocofani. Astfel că indivizii care nu caută să convertească sunt ca o gură de aer proaspăt.  Vorba unui concețătean (in vremea epileptoidului referendum pentru familie): “Cred că există o întrebare probă și pentru cei care sunt iubitori de oameni și iubitori de Dumnezeu. Credeți că homosexualitatea e un păcat?” Ehe! Iată șpilul-tandem. Întrebarea probă & demersul pozitiv.  Credeți că homosexualitatea e un păcat?  Credeți că suntem în al doișpelea ceas din punct de vedere ecologic? Credeți că avortul e rău? Credeți că avortul e bun? Credeți că Florin Iaru a procedat corect? Credeți că Iisus Hristos este Mîntuitorul nostru?  Toate sunt intrebări-probă în baza unui demers pozitiv. Cel care întreabă întreabă nu fiindcă e disperat, ci fiindcă vrea să te prindă cu mîța-n sac. Vrea să iți deconspire impostura. Sorry, Nietzsche. Încă n-am atins pragul terapeuticii dincolo de bine și rău. Suntem tot acolo. Buni vs răi. Succes! Dacă nu răspundeți corect, vă paște excluderea.    În Solenoid, iubita Irina îl întreabă pe profesorul de la școala 86: - “Ce-ai face dacă ai putea salva un singur lucru dintr-o casă în flăcări și ai avea de ales între o pictură faimoasă si-un nou născut? - Aș salva copilul… - Și dacă ai ști că va fi un copil autist care nu o să privească niciodată pe nimeni în ochi? Dac-ai ști că pentru el oamenii vor fi mereu obiecte sau peisaje? - Copilul. - Și dac-ai ști că pruncul care plînge-acum în mijlocul flăcărilor va deveni Adolf Hitler? Sau Pol Pot? Sau Stalin? Dac-ai ști că va fi un monstru, un ucigaș în serie ce va aduce semenilor o nesfîrșită, imbecilă, absurdă suferință? Ce-ai salva din casa în flăcări, daca n-ai putea scoate din iadul ăla decît un lucru? Mona Lisa sau pe Hitler? Adorația magilor sau pe Pol Pot? Ce-ai face? Spune-mi acum! Nu ezita, primul gînd e el mai sincer in povești de felul ăsta. - Irina, i-am spus, uitîndu-ma mai departe pe fereastră, dacă mi s-ar spune că acel copilaș are să fie cîndva Hitler, aș ști-n aceeași clipă că sunt înșelat și pus la încercare. Că sunt ispitit de cel ce a spus cîndva: “Dacă ești Fiul lui Dumnezeu, aruncă-te jos de pe cornișa templului, și îngerii te vor salva”. Cu atît mai mult aș alege copilul, Irina. Căci un copil nu are doar un viitor, ci bilioane de creode în fața lui. Nici un prunc nu este destinat să ordoneze uciderea pruncilor. În alt viitor, el chiar poate să îi salveze. E-o încrengătură de lumi în fața noastră, dar fără copilul de la început nu există nici una.” Iată ispita din intrebările probă. Poate că nici în dragoste nu avem voie să ne ispitim de felul acesta: “Dacă mă iubești, atunci…”. Sau poate trebuie să îl iubești pe omul din fața ta ca să îl poți ispiti. În relație sunteți doi la mijloc și proba lui și e proba ta și atunci se iese din ispită și se intră în legătura vie. În dragoste, intrebările sunt disperate si il privesc pe cel care pune întrebarea. In relație, cel care întreabă nu își poate asigura nevinovăția sau nu își poate asigura neutralitatea. În relație avem certitudinea că și cel care întreabă e afectat, și el are skin in the game. Numai în discursurile rostite de la amvon, în retorica demagogilor și în autopromovarea deșănțată intrebarile probă nu costă, ci doar aduc profit (notorietate) celui care le rostește. Pe Facebook, în presă, la televizor ești liber să ștergi pe jos cu toți, să legi în draci la stîlpul infamiei, să bați obrazul, să raportezi, să faci virtue signalling. Amice, dacă vrei să afli ceva esențial, ceva ce ține de esența mea, trebuie să te găsești într-o relație cu mine, să suferim unul influența și realitatea celuilalt. Altfel, ești doar un guraliv, un demagog, un narcisic, un impostor.  Cînd îl citești pe Nietzsche, vociferînd împotriva născocirilor numite virtuți – binele în sine, conștiință, imperativ kantian, sfințenie, datorie, suferință – nu poți să nu citezi (cu milă sau cu sadism?) din Introducere la Cugetările lui Pascal, acolo unde sora acestuia face elogiul supliciului pascalian, înghițitul acela picătură cu picătură a remediului și virtutea care se perfecționează doar prin suferință: “Fratele meu avea pe atunci douăzeci şi patru de ani, durerile sporeau continuu şi ajunsese că nu mai putea înghiţi nici un fel de lichid dacă nu era încălzit, şi pe acesta picătură cu picătură; dar cum avea pe deasupra şi îngrozitoare dureri de cap, o fierbinţeală a măruntaielor şi multe alte dureri, doctorii îl sfătuiră să-şi golească de tot stomacul, o dată la două zile, timp de trei luni, încât fu obligat să ia toate medicamentele, aşa cum putea el, adică să le încălzească şi să le înghită picătură cu picătură. Era un adevărat supliciu, iar cei din preajma lui se îngrozeau numai privindu-l; fratele meu nu se plângea însă, pe toate le privea ca pe un câştig pentru el. Necunoscând altă ştiinţă decât pe aceea a virtuţii, ştiind că aceasta nu se perfecţionează decât prin suferinţă, aducea cu bucurie toate chinurile sale jertfa căinţei sale; remarcând în toate lucrurile avantajele creştinismului, zicea că altădată durerile îl îndepărtau de studiile sale şi că îi era foarte greu să le îndure; dar un creştin găseşte un rost în toate şi mai ales în suferinţă.” Virtutea nu e o chestiune nouă. Însă pentru verosimilitatea ei, pare esențial ca ea să să rămînă o chestiune profund subiectivă. Cînd începi să te preocupi de virtuțile altora, cînd vrei să îi aduci pe ceilalți pe calea (ta) cea bună, lucrurile devin puțin suspecte. Vorbeam mai sus de încălcarea unor reguli și expulzarea din spațiul sacru al consensului virtuos. Trăim vremuri în care în mediul universitar, profesorilor li se interzice să țină prelegeri care afectează starea de pace a unor studenții. Mai mult, li se cere să părăsească campusul. Dar nici chestiunea asta nu e recentă. Citesc – tot în “Viața domnului Pascal, scrisă de sora lui, doamna Perier”: “Şi cu toate că n-a făcut studii speciale de scolastică, ştia hotărârile Bisericii împotriva ereziilor inventate de rafinamentele spiritului şi împotriva acestor căutări a luptat el cel mai mult; Dumnezeu i-a oferit încă din vremea aceea prilejul de a-şi arăta zelul pe care-l avea pentru religie. El locuia pe atunci la Rouen, unde tatăl meu se afla în serviciul regelui şi unde a întâlnit un om care preda un fel de nouă filosofie care-i atrăgea pe curioşi. Fratele meu, fiind îndemnat de doi prieteni tineri să-i însoţească, se duse cu ei, dar fură foarte surprinşi de conversaţia pe care o întreţinură cu acel om care le debită principiile lui de filosofie, din care trăgea concluzii asupra credinţei contrare hotărârilor Bisericii. El voia să dovedească prin raţionamentele lui că trupul lui Iisus Christos nu se crease din sângele Sfintei Fecioare, ci dintr-o materie creată într-adins. Şi multe alte lucruri de acest gen. Ei încercară să-l contrazică, dar acesta nu cedă deloc în ideile sale. În aşa fel încât, judecând între ei pericolul de a fi lăsat unui asemenea om libertatea de a-i instrui pe tineri cu astfel de idei eronate, se hotărâră mai întâi să-l avertizeze şi, dacă se împotrivea, să-l denunţe. Se întâmplă aşa că acest om nu ţinu cont de părerea lor şi atunci ei crezură că e de datoria lor să-l denunţe domnului du Bellay, care îndeplinea pe atuncfuncţia episcopală din dioceza Rouen din însărcinarea arhiepiscopului. Domnul du Bellay trimise să se facă cercetări cu privire la acest om şi să fie interogat arhiepiscopul de Rouen care, examinând toate aceste lucruri, le consideră foarte importante şi scrise o patentă consiliului său prin care ordona domnului du Bellay să-l oblige pe acest domn să retracteze asupra tuturor punctelor de care era acuzat şi să nu primească nimic de la el decât prin intermediul celor care-l denunţaseră. Şi lucrurile se desfășurară întocmai: acesta apăru în faţa consiliului arhiepiscopului şi se lepădă de toate ideile sale şi am putea spune că a făcut-o sincer, căci nu s-a arătat niciodată supărat pe cei care provocaseră acest scandal, ceea ce ne face să credem că era posibil ca el însuşi să-şi fi dat seama că s-a înşelat în falsele concluzii pe care le trăgea din falsele sale principii. Fireşte, tinerii nu doriseră să-i facă prin aceasta nici un rău şi nici alt scop n-au avut decât să-l aducă să-şi dea singur seama şi să-l împiedice să mai seducă alţi tineri care n-ar fi fost capabili să discearnă adevărul de fals în nişte probleme atât de subtile.” Îl vedem deci pe omul nou încă de pe la 1600: “un om care preda un fel de nouă filosofie care-i atrăgea pe curioşi… foarte surprinşi de conversaţia pe care o întreţinură cu acel om care le debită principiile lui de filosofie, din care trăgea concluzii asupra credinţei contrare hotărârilor Bisericii… Ei încercară să-l contrazică, dar acesta nu cedă deloc în ideile sale… judecând între ei pericolul de a fi lăsat unui asemenea om libertatea de a-i instrui pe tineri cu astfel de idei eronate, se hotărâră mai întâi să-l avertizeze şi, dacă se împotrivea, să-l denunţe. Şi lucrurile se desfășurară întocmai: acesta apăru în faţa consiliului arhiepiscopului şi se lepădă de toate ideile sale.” Și acum, în 2011, cum e? Nu e la fel? Cînd cineva stabilește că “există o întrebare probă și pentru cei care sunt iubitori de oameni și iubitori de Dumnezeu. Credeți că homosexualitatea e un păcat?”, “Credeți că masculinitatea e toxică?, “Credeți că Planeta moare?, nu ne aflăm în interiorul unei anchete în desfășurare (erezii)? Care e diferența dintre arhiepiscopul de Rouen de la 1640 și concetățeanul de pe Facebok din 2011? Ce vreau sa sugerez: apucătura (de a-l supune pe celălalt unei judecăți morale și de a te considera în posesia credințelor bune și pe el în posesia credințelor eronate?) nu e aceeași? Azi, poți s-o mierlești destul de rău dacă spui – ca Tim Hunt o glumă despre colegele de laborator sau ca Bret Weintein de la Evergreen sau ca Jordan Peterson cu cele 76 de genuri – chestii împotriva adevărului consacrat public. Vorba surorii Perier, rafinamentul spiritului inventează multe chestii năstrușnice. Atunci erezia era să spui că “trupul lui Iisus Christos nu se crease din sângele Sfintei Fecioare”, azi, erezia e să spui că că nu crezi în gay marriage, în xe, xi sau că transsexualitatea e o tulburare. Nu mă amăgesc foarte tare. Textul ăsta, la rîndul lui, ține morală. Dar sper că o face dintr-o pozitie mai bragueniană: din poziția cinică a celui care se știe și se simte vinovat, nu are chef să salveze pe nimeni de la pieire ecologică ori sufletească, nici să formuleze intrebări probă, nici să inducă panică. Mi s-a părut amuzant si am rîs copios cînd, la comentariile din subsolul unei postări a jurnalistului creștin menționat in paragrafele de mai sus, un cititor entuziast exclamase: “Minunată predică, domnule părinte!”. Jurnalistul fusese adus in ipostaza binevoitoare de a explica ca nu este preot, ci doar un simplu jurnalist, că textul nu e predică, ci opinie personală. Oricum, morala (sic!) rămîne și e savuroasă. Morala cea mai mișto, dacă mă întrebați pe mine, e cea din Capra cu trei iezi sau din Ursul păcălit de vulpe. Genul acela de morală care ține de relație (așa cum vorbeam mai sus) și care îi împlică pe amîndoi protagoniști, și pe urs, și vulpe, și pe lup, și pe capră. Nu postarea, textul sau întrebarea de tip predică, fie ea ecologistă (iubitoare de Terra), fie ea creștină (iubitoare de Dumnezeu) sau umanistă (iubitoare de oameni) în care cineva e bun, cineva rău și cel bun îl reformează pe cel rău. Unde e morala fină? Discretă? Morala aceea mișto (mișto ca o femeie frumoasă cu picioare lungi) care te lasă într-o stare de mirare, de perplexitate? Morala veritabilă te lasă mut, nu revoltat, nu plin de sine. Ea produce o adeziune interioară spontană și te face să consimți liber la cele pe care ți le dezvăluie într-o altă lumină. În fine, mă cam lungesc. Scriu la textul ăsta de 10 ore și vreau să se termine odată. Dar nu îl pot încheia fără să explic ideea titlului. Titlul textului meu (metamoralizator) se trage tot din Solenoidul lui Mircea Cărtărescu. “Ție îți pasă că îmbătrînim și murim? Îți pasă de cancer și de paralizie?, îl întreabă Caty, profa de chimie, pe personajul nostru, anonimul profesor de limba română. Caty ducea o viață dublă. “Ziua era mai departe profa de chimie invidiată de toate colegele pentru țoalele și pantofii și poșetele ei, pentru vila ei cu o sută cincizeci și șase de ochiuri de cristal și soțul de la Externe”, dar serile era pichetistă. “Serile, de două-trei ori pe săptămînă, îmbrăcată în negru și nefardată, și în panfofii femeii de la curățenie, și cu o broboadă în cap, și cu lacrimi jucîndu-i în ochi, și cu o ură neagră pe fața ei de defunctă zeiță a dragostei, și cu o pancartă de carton grosolan, de la vreo cutie de televizor, pe care scria “Jos bătrînețea!”, ieșea din vila ei pe furiș și se îndrepta spre biserica Sf. Elefterie, unde se alătura unui pîlc de siluete-n negru, venite toate din Cotroceni, după care, pe jos, în liniștea orașului ruinat, bîntuit de nostalgie și tramvaie vechi, o luau spre cimitire. Ajunși la porțile cimitirului… își scoteau pancartele (“Jos moartea!”, “Jos bolile!”, “Jos agonia!”, “Jos suferința!”, “Opriți carnagiul!”, “Protestați contra durerii!”, “Pentru viață eternă!”, “Nu pasivității!”, “Nu resemnării!”) și își începeau, tăcuți, mersul în cerc, ore-n șir, prin frigul nopții, cu îndîrjirea celor ce, cum spusese cineva despre ei “mor cu dreptatea în mînă. Noi, pichetiștii, strigăm muți contra incredibilului, incalificabilului, impardonabilului genocid uman. Noi susținem că el trebuie să ia sfîrșit. Și că, în calitate de oameni liberi și demni, trebuie să protestăm contra destinului și fatalității.” Protestul personajelor lui Cărtărescu e un protest sfîșietor de sincer. E mult mai verosimil să protestezi contra durerii, suferinței și morții și să lupți pentru viață eternă. Între așteptări și atitudini ar fi o legătură de o perfect de onestă corespondență. Sigur că niște indivizi care ar protesta impotriva fatalității ar fi niște indivizi care se auto-iluzionează jalnic, dar iluziile lor ar fi niște iluzii transparente, curate, aș spune. Un astfel de protest ar juca cu cărțile (boala, frica, moartea, viața eternă) pe masă. Ăsta e motivul pentru care mi-a venit să întocmesc niște anti-pancarte și să le îngrămădesc în titlu, ca să protestez și eu contra spiritului veacului ăstuia, al întrebărilor-probă și al demersurilor pozitive atotprezente. Jos, doamnelor și domnilor, toate chestiile care ne ajută să dăm bine! Sus chestiile reale!

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by
mobile version