Franța o va susține pe Laura Codruța Kovesi pentru șefia Parchetului European, a declarat marți Dacian Cioloș, liderul grupului parlamentarilor europeni Renew Europe, din care face parte și partidul președintelui francez Emmanuel Macron, scrie Politico.eu.

Laura Codruta KovesiFoto: Agerpres/EPA

"Guvernul francez va informa Consiliul în viitorul apropiat că a decis să o sprijine pe Laura Codruța Kövesi," a afirmat Dacian Cioloş, citând ceea ce a numit "informații recente".

"Sper ca acest lucru să deschidă drumul pentru o decizie în această direcție", le-a spus Cioloș ziariștilor prezenți la Strasbourg.

Potrivit politico-eu, un oficial francez apropiat de Macron a confirmat că Parisul intenționează să o sprijine pe Kovesi.

Un purtător de cuvânt al misiunii diplomatice a Franței la UE a declarat: "Nu pot confirma nimic legat de Bohnert la acest stadiu.”

Anterior, cotidianul Financial Times, citat de Mediafax, scria, citând surse oficiale franceze şi române, că ​Franţa a decis să o susţină pe Laura Codruţa Kovesi pentru funcţia de şef al Parchetului Uniunii Europene.

Franţa a acceptat să o susţină pe Laura Codruta Kovesi pentru conducerea Parchetului European, în locul propriului candidat, Jean-François Bohnert, au declarat surse franceze şi române. Decizia a fost luată după ce preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a a avut câștig de cauză luna trecută în negocierile cu Germania şi alte state UE pentru alocarea funcţiilor de conducere în cadrul Uniunii Europene, inclusiv prin desemnarea Christinei Lagarde, din Franţa, pentru postul de preşedinte al Băncii Centrale Europene.

Un oficial francez a declarat pentru Financial Times că decizia de a fi susţinută Laura Codruţa Kovesi are rolul de a asigura un echilibru geografic mai bun al funcţiilor de conducere în Uniunea Europeană, dat fiind că încă nu există niciun post alocat Europei de Est; de asemenea, decizia evidenţiază angajamentul Parisului în sensul respectării statului de drept şi în favoarea eforturilor Laurei Codruţa Kovesi de a susţine aceste principii în România. "Decizia va permite şi constituirea rapidă a Parchetului european, pe care noi l-am susţinut activ", a declarat oficialul francez.