Copreşedintele grupului Verzilor din Parlamentul European, Philippe Lamberts, i-a transmis, marți, Vioricăi Dăncilă, că Guvernul pe care îl conduce nu se ridică la înălțimea Europei, iar România "merită ceva mai bun”. "E un Guvern care pare să fie obsedat de ideea că justiția trebuie controlată pentru a evita ca politicienii să fie condamnați pentru corupție, a spus oficialul european.

Parlamentul EuropeanFoto: Hotnews

La dezbaterea din Parlamentul European, unde premierul Viorica Dăncilă a prezentat rezultatele Președinției României la Consiliul UE, copreşedintele grupului Verzilor din Parlamentul European a spus că România s-a achitat cu succes de tot ce ține de munca administrativă, pe durata acestui mandat.

"Este clar că pe partea logistică tot ce ține de munca administrativă, jos pălăria. România a reușit să asume această primă președinție a Consiliului UE într-un an electoral, când știm că presiunea de a finaliza anumite dosare este imensă și trebuie să recunoaștem că a fost o performanță reușită", a declarat copreşedintele grupului Verzilor din Parlamentul European, Philippe Lamberts.

După ce i-a reproșat Vioricăi Dăncilă că în cele șase luni de mandat România nu a făcut niciun pas în dosarul migrație și azil, unul prioritar, liderul Verzilor a vorbit despre reputația Guvernului, care "s-a remarcat prin reprimarea brutală a unei manifestații pașnice", în august 2018.

"Când un stat membru este la cârma Uniunii Europene, este foarte important ca acest stat să reprezinte valorile Uniunii Europene. Țara dumneavoastră își are locul în UE, însă guvernul este unul care s-a remarcat reprimând în mod brutal o manifestație pașnică, în vara anului trecut. Este un Guvern care pare să fie obsedat de ideea că justiția trebuie controlată, pentru a evita ca politicienii să fie condamnați pentru corupție. Mi se pare că toată energia partidului de guvernământ este înghițită de acest subiect", a mai afirmat europarlamentarul.

El a spus, de asemenea, că rapoartele întocmite de Comisia de la Veneția sau ale GRECO sunt ignorate, nefiind urmate de fapte concrete, și i-a reproșat Vioricăi Dăncilă și blocarea numirii Laurei Codruța Kovesi la șefia Parchetului European.

"Sincer, spectacolul pe care ni-l dă guvernul dumneavoastră nu este la înălțimea Europei și nici la înălțimea României. România merită ceva mai bun”, a adăugat Philippe Lamberts.

Replica Vioricăi Dăncilă: Cred că trebuie să se uite și la Belgia, țara din care face parte

Viorica Dăncilă i-a răspuns lui Philippe Lamberts spunând că pentru a avea o justiție independentă Guvernul trebuie să lase magistrații să găsească un consens.

"Domnul Lamberts, îmi pare rău că a plecat, pe partea logistică mi-a plăcut acel jos pălăria. Eu cred că România merită acest lucru. Pentru noi toate dosarele au fost importante, iar legat de GRECO, analizăm fiecare punct, dar cred că trebuie să se uite și la Belgia, țara din care face parte. Sunt 15 recomandări, din care a implementat doar una. Trebuie să nu intervenim noi, ci magistrații. Dacă într-adevăr vrem o independență a justiției, trebuie ca magistrații să găsească consensul, nu să îl implementăm noi”, a susținut Viorica Dăncilă.