Premierul Viorica Dăncilă a susținut marți în plenul Parlamentului European că prin exercitarea Președinției Consiliului Uniunii Europene România a confirmat statutul de membru cu drepturi depline, ceea ce a arătat legitimitatea dorinței de a încheia Mecanismul de Cooperare și Verificare.

Dancila în Parlamentul EuropeanFoto: gov.ro

Viorica Dăncilă a prezentat, marți, în Parlamentul European, bilanțul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

"Ne-am asumat că vom acționa în sensul consolidării proiectului european și pe parcursul celor șase luni ale mandatului nostru am demonstrat că pro-europenismul trebuie alimentat prin acțiune constantă. M-am implicat personal și cu toată dăruirea în buna desfășurare a acestei președinții și dintr-o motivație personală, determinată de atașamentul profund față de idealul proiectului european. Fac parte din generația care s-a maturizat cu această aspirație la deplinătatea integrării europene și a recunoașterii acesteia pentru România”, a declarat Viorica Dăncilă, marți, în plenul Parlamentului European.

Șeful Executivului a susținut din nou teoria că proiectul european nu trebuie să fie unul al unei Europe cu mai multe viteze și nici a cercurilor concentrice.

"Cred că acest sentiment de recunoaștere a însemnătății pe care o are Uniunea pentru cetățeni are nevoie să fie cultivat în permanență, prin rezultate concrete. Proiectul nostru nu trebuie să promoveze o Europă cu mai multe viteze și nici a cercurilor concentrice. România va continua să promoveze obiectivului comun de consolidare a proiectului european și va urmări, în același timp, definitivarea integrării sale. Mă refer aici, desigur, la integrarea deplină a țării noastre în Spațiul Schengen, în cadrul căruia acționăm deja, ca membru de facto”, a completat premierul.

Ea a mai susținut că România va avea o abordare pragmatică în promovarea principiilor Declarației de la Sibiu și că prin performanțele pe care le-a avut la Președinția Consiliului UE țara noastră "a dovedit că este legitimă dorința noastră de a fi ridicat MCV".

"Vom acționa în continuare de o manieră pragmatică, pentru promovarea Principiilor din Declarația de la Sibiu și rămânem profund atașați respectării valorilor democratice și a statului de drept. Este important însă să nu existe diferențe între statele membre falii care să să creeze standarde diferite pentru cetățenii europeni.

Prin exercitarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, România a confirmat statutul de membru cu drepturi depline, ceea ce arată legitimitatea aspiraţiei noastre de încheiere a Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Cred în continuare cu tărie că viitorul nostru, al tuturor, nu poate fi imaginat altfel decât în cadrul unei Europe mai unite şi mai coezive, în beneficiul căreia am lucrat cu entuziasm, încredere şi profesionalism în ultimele 6 luni. Am convingerea că eforturile Preşedinţiei României la Consiliul UE reprezintă o bază consistentă pentru continuarea avansării agendei europene în perioada următoare şi urez succes Preşedinţiei finlandeze la Consiliul UE”, a spus Dăncilă.

Alte declarații ale premierului Dăncilă:

Printre cele 90 de dosare finalizate în mandatul Președinției României, Dăncilă a enumerat adoptarea cadrului de sancțiuni privind atacutile cibernetice și acțiunile de combatere a antisemitismului, xenofobiei și dezinformării. Dăncilă a susținut că România va continua să acționeze pentru combaterea atacurilor ciberentice și vrea să găzduiască o agenție europeană specializată.

  • A fost important să arătăm că instituțiile europene lucrează pentru cetățeni și mai ales că produc rezultate care îmbunătățesc viața acestora și oferă perspective pentru viitor. Am satisfacția de a afirma că România a reușit acest lucru.
  • Am preluat și asumat această responsabilitate ca pe o misiune în slujba cetățenilor și a unității europene. Am apreciat necesar ca toate acțiunile noastre să fie construite în jurul coeziunii ca valoare comună europeană. România a demonstrat că poate performa cu succes pe fondul unor provocări și tendințe care pun sub semnul întrebării determinarea Uniunii de a progresa.
  • Am dovedit capacitatea României de a contribui la valoarea adăugată a Uniunii, aspect reflectat în bilanțul consistent pe care îl predăm: 90 de dosare legislative finalizate și aproximativ 2.500 de evenimente și reuniuni organizate. Totodată, am facilitat adoptarea a 84 de Concluzii ale Consiliului pe multiple teme de interes comun.
  • Ne-am dorit ca prin exercitarea acestui mandat să avem rezultate vizibile, durabile, la care cetățenii să se poată raporta cu ușurință și claritate. Aceste rezultate conferă o identitate veritabilă primei noastre Președinții, la care consider că ne putem raporta cu toții.
  • De exemplu, mi-ar plăcea să cred că atunci când un cetățean european va beneficia de un acces mai echitabil și mai transparent pe piața muncii, care să-i permită să echilibreze mai bine activitatea profesională cu viața privată, va ști că aceste decizii au fost luate pe durata Președinției României.
  • La fel, doresc să cred că cetățeanul european se va simți mai în siguranță și mai protejat în interiorul granițelor Uniunii și datorită eforturilor Președinției noastre. Am reușit să facem un salt calitativ în această direcție. De aici înainte, vor fi posibile verificări mai eficiente la frontierele externe, vom îmbunătăți securitatea cărților de identitate.
  • În cadrul pilonului Europa convergenței, Președinția României a depus eforturi intense pentru avansarea negocierilor referitoare la viitorul Cadru Financiar Multianual 2021-2027, atât pe palierul politic, cât și la nivel sectorial.
  • Am reușit, de asemenea, finalizarea negocierilor pentru un număr considerabil de dosare legislative vizând consolidarea Uniunii Bancare și Uniunii Piețelor de Capital și am asigurat o viziune pe termen lung privind Piața Unică.
  • Totodată, rezultatele concrete înregistrate în domenii precum piață internă, în toate dimensiunile acesteia, energie, afaceri sociale sau schimbări climatice, sunt elemente care vor rămâne puncte de reper și sunt deja preluate de partenerii noștri Finlanda și Croația.
  • Totodată, provocările erei digitale, dintre care cea a inteligenței artificiale, au fost abordate prin primul set de Concluzii ale Uniunii dedicate acestei teme. Președinția noastră a adus o contribuție importantă la definitivarea pieței unice digitale prin Directiva privind drepturile de autor în Piața Unică Digitală.
  • În vederea îmbunătățirii răspunsului la atacurile cibernetice, a fost adoptat un cadru de sancțiuni pentru a răspunde atacurilor cibernetice. Astfel, pentru prima dată, se vor impune sancțiuni persoanelor implicate în atacurile cibernetice care amenință Uniunea sau statele membre. România va continua să acționeze în acest domeniu, urmărind obiectivul de a găzdui o agenție europeană specializată în acest sens.
  • Un alt dosar la care a contribuit România îl reprezintă cel referitor la migrație.