Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, spune că a solicitat asociaţiilor de magistraţi să transmită punctul lor de vedere în legătură cu recomandările din rapoartele GRECO.

Ana BirchallFoto: Administratia Prezidentiala

Birchall a făcut aceste declarații marți dimineață, înaintea ședinței Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

"Ieri am solicitat Secţiei pentru judecători (din CSM - n.r.), voi solicita şi astăzi (Secţiei pentru procurori a CSM - n.r.) şi am transmis solicitări către toate asociaţiile profesionale şi celor care au un cuvânt de spus în buna desfăşurare a justiţiei să ne dea un punct de vedere pe conţinutul rapoartelor GRECO", a declarat Birchall, citat de Agerpres.

Săptămâna trecută, înainte de publicarea rapoartelor GRECO, ministrul Justiției a fost întrebată de jurnaliști dacă recomandările GRECO sunt obligatorii și a răspuns: "Știți că atunci când esti într-un club, ca regulă generală, este nevoie să respecți regulile (...) Pe recomandările din raportul GRECO, permiteți-mi să mă pronunț după ce îl vom publica".

Ea a fost taxată de vicepreședintele PSD Florin Iordache, într-o declarație pentru Europa Liberă: "Nu sunt de acord și vă spun de ce. Din acest club fac parte și Franța și Anglia și Germania. Și Anglia și Germania și Franța au o serie de recomandări pe care nu le-au transpus și nu au de gând să le transpună. Atât timp cât suntem o țară independentă, cât avem un Parlament ales democratic, Parlamentul e singurul care poate modifica legislația. În acest club putem funcționa foarte bine cu Secția întărită, care asigură o anumită siguranță și independența reală a justiției”.

Premierul Viorica Dăncilă afirma, legat de rapoartele GRECO, că acestea trebuie analizate de către asociațiile de magistrați, între care ar trebui să existe un consens: "Toate rapoartele, fie că vorbim de GRECO, fie că vorbim de raportul Comisiei de la Veneția trebuiesc analizate cu foarte multă atenție, iar răspunsurile trebuie date de asociațiile de magistrați, din partea magistraților. Anumite aspecte din raportul GRECO nu țin efectiv de Ministerul Justiției, nu țin de Guvernul României și multe dintre ele chiar au provocat o dezbatere între asociațiile de magistrați. Cred că trebuie să se creeze un consens la nivelul asociațiilor magistraților și să dăm pe urmă un răspuns".

România a făcut foarte puţine progrese în adoptarea de măsuri pentru a preveni corupţia în rândul parlamentarilor, judecătorilor şi procurorilor şi pentru a răspunde la îngrijorările legate de controversata reformă a sistemului judiciar, atrăgea atenţia organismul anticorupţie al Consiliului Europei, GRECO, în cele două rapoarte făcute publice pe 9 iulie. GRECO arată că aspectele invocate anterior privind reforma judiciară trebuie privite în contextul mai larg al reformei controversate a sistemului judiciar din România, care continuă să ridice preocupări serioase în rândul entităților naționale interesate, al societății civile și al comunității internaționale. GRECO se declară preocupat în mod special de faptul că recomandarea de a se renunța la înființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție a fost complet ignorată și insistă că această secție - văzută ca o anomalie a cadrului instituțional existent - trebuie desființată.