Carmen Dan o "contrazice" pe Viorica Dăncilă și spune că aceasta nu i-a cerut demisia, dar i-a spus că din cei opt miniștri pe care i-a evaluat, cel de la Interne trebuie să plece, iar în urma acestei discuții ea și-a pus mandatul la dispoziție.

Carmen DanFoto: Captura video

Carmen Dan a declarat, marți dimineață, că demisia sa a fost trimisă la Cabinetul premierului, iar până când decizia de schimbare a sa din funcție va fi publicată în Monitorul Oficial, își exercită în continuare responsabilitățile de ministru.

Întrebată despre afirmațiile premierului Viorica Dăncilă, care a catalogat-o dezinformată atunci când a susținut că liderul Executivului a cedat presiunilor președintelui Iohannis, Carmen Dan a răspuns ironic: "Atât de dezinformată am fost încât, așa cum ați constatat și dumneavoastră, propunerea pentru acest minister este colegul meu, senatorul Moga, căruia îi urez succes".

Ea a mai spus că a întrebat-o pe Dăncilă dacă evaluarea pe care i-a făcut-o are în vedere vreun criteriu care ține de neîndeplinirea vreunui obiectiv de performanță și a fost asigurată că nu.

De asemenea, Carmen Dan a "contrazis-o" pe Viorica Dăncilă, susținând că aceasta nu i-a cerut demisia. "Nu mi-a cerut demisia, mi-a spus că din cele opt ministere care au fost evaluate Carmen Dan trebuie să plece. Urmare a acestei discuții, eu i-am pus mandatul la dispoziție".

Carmen Dan a fost întrebată dacă acum, când va avea mai mult timp, va merge să-l viziteze pe Liviu Dragnea la Penitenciarul Rahova, ea a răspuns: "Evident că o să am mai mult timp liber, o să am timp de familia mea în primul rând".

Luni, la scurt timp după ce a anunțat oficial remanierea lui Carmen Dan, Viorica Dăncilă a scris pe Facebook că ea i-a cerut demisia ministrului de Interne, aceasta fiind "o decizie corectă, menită să facă dreptate și să restabilească încrederea oamenilor în guvern”. Premierul nu spune însă pentru ce s-a făcut dreptate.

De altfel, șefa Guvernului a părut iritată în conferința de presă ulterioară Comitetului Executiv al PSD când a fost întrebată concret ce i-a reproșat lui Carmen Dan, invocând percepția publică negativă. Întrebată dacă decizia are vreo legătură cu protestele din 10 august și modul în care a intervenit MAI, Dăncilă a spus: "Nu am de ce să comentez acest lucru. Sunt mai multe probleme, informații. Nu vreau ca o afirmație a mea să fie interpretată. S-au acumulat mai multe lucruri, nu e neapărat legată schimbarea de ceea ce s-a întâmplat pe 10 august".

"Îmi doresc un guvern eficient, unul în care oamenii să aibă încredere și să simtă că îi reprezintă. Nu avem altă menire în Executiv decât să facem ce trebuie pentru această țară. Nu ne dictează Președintele ce să facem și niciun alt actor politic sau grupare. Guvernăm pentru români și vocea lor este singura care contează”, a scris Dăncilă pe Facebook.

Mandatul lui Carmen Dan a fost marcat de scandaluri, începând de la acuzațiile ministrului cum că i s-au montat microfoane în casă, la momentul 10 august, când Jandarmeria a intervenit brutal împotriva manifestanților pașnici din Piața Victoriei. Carmen Dan a calificat intervenția Jandarmeriei la acel moment ca fiind una corectă, dând amploare mai mare incidentului în care au fost implicați cei doi jandarmi prinși de huligani. De asemenea, Carmen Dan a refuzat să desecretizeze documente care erau necesare anchetei procurorilor.