UPDATE O eclipsă parțială de Lună a avut loc în noaptea de marți spre miercuri și a putu fi vizibilă în totalitate în România. Cea mai spectaculoasă parte a fenomenului s-a produs între orele 23.00 și 02.00. Eclipsa area avut loc loc exact la 50 de ani de la lansarea misiunii Apollo 11, pe 16 iulie 1969.

eclipsa de lunaFoto: Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu"

Eclipsa a început la ora 21.44, când Luna se află aproape de orizontul de sud-est, iar schimbări pe discul selenar s-au putut vedea atunci când Luna a intrat în umbra Pământului, începând cu ora 23.00. Atunci, partea din dreapta a discului a început e să fie mai puțin strălucitoare.

Luna a ieșit din umbră la ora 02.00, iar la ora 03.18 eclipsa s-a terminăat Cea mai spectaculoasă parte a fenomenului s-a produs între orele 23.00 și 02.00.

Pe tot parcursul fenomenului, în dreapta Lunii se vor afla planeta Saturn și o constelație în formă de casă, constelația Sagittarius.

Observatorul Astronomic din București a fost deschis pe perioada desfășurării eclipsei și a oferit pe pagina sa de facebook o transmisie live a fenomenului.