Douăzeci de milioane de copii din lume - adică mai mult de 1 din 10 - nu au fost vaccinaţi în 2018 împotriva unor boli precum rujeola, difteria şi tetanosul, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). România se află, alături de state precum Congo, Madagascar sau Somalia, în topul statelor cu cea mai ridicată rată de incidenţă a rujeolei, anul trecut.

Preventie prin vaccin Foto: Reuters

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, datele OMS și ale UNICEF arată că din 2010 rata de vaccinare cu trei doze de vaccin contra difteriei, tetanosului şi pertussisului (DTP3) şi cu o doză de vaccin antirujeolic a stagnat la aproximativ 86% la nivel mondial. Deşi ridicat, acest procent nu este suficient pentru a proteja împotriva epidemiilor unor boli care pot fi prevenite prin vaccinare, fiind necesară o rată de imunizare de 95%.

"Vaccinurile sunt unul dintre instrumentele cele mai importante pentru a preveni epidemii şi pentru a păstra omenirea în siguranţă. Deşi majoritatea copiilor de astăzi sunt vaccinaţi, mult prea mulţi sunt lăsaţi în urmă. În mod inacceptabil, deseori cei expuşi celui mai ridicat grad de risc - cei săraci, marginalizaţi, din zonele de conflict sau forţaţi să-şi părăsească locuințele - nu primesc aceste vaccinuri", spune directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Aproape jumătate dintre copiii neimunizaţi trăiesc în doar 16 ţări: Afganistan, Republica Centrafricană, Ciad, Congo, Etiopia, Haiti, Irak, Mali, Niger, Nigeria, Pakistan, Somalia, Sudanul de Sud, Sudan, Siria şi Yemen. Dacă aceşti copii se îmbolnăvesc, sunt în pericol să suporte cele mai severe consecinţe pentru sănătate şi au cele mai mici şanse de a beneficia de tratamentul şi asistenţa care le-ar putea salva vieţile, spun reprezentanții OMS.

Datele OMS arată că în 2018 numărul cazurilor de rujeolă a fost aproape dublu față de 2017, ajungând la 350.000 la nivel mondial.

"Rujeola este un indicator real al regiunilor unde trebuie să facem mai multe eforturi pentru a lupta împotriva bolilor care pot fi prevenite. Întrucât rujeola este extrem de contagioasă, izbucnirea unei epidemii este un indicator al comunităţilor în care copiii nu sunt vaccinaţi din cauza accesului, costului vaccinurilor sau, în anumite cazuri, din neglijenţă. Trebuie să facem toate eforturile pentru a imuniza fiecare copil", declară directorul executiv al UNICEF, Henrietta Fore.

Ucraina se află pe primul loc în lista ţărilor cu cea mai mare rată de incidenţă a rujeolei, în 2018. Deşi acest stat a reuşit acum să vaccineze 91% dintre copii, rata de imunizare a fost scăzută timp de mai mulţi ani, un mare număr de copii de vârstă mai mare şi de adulţi fiind în pericol de a se îmbolnăvi. Locurile următoare sunt ocupate de Congo, Madagascar, Liberia, Somalia, Serbia, Georgia, Albania și Yemen.

Din acest top al ţărilor cu cea mai ridicată rată de incidenţă a rujeolei în 2018 nu lipsește nici România, care ocupă poziția 10. Rata de imunizare cu prima doză de vaccin împotriva rujeolei a fost de 90% în 2018, în timp ce în 2010 a fost de 95%.

Pentru prima dată, există statistici referitoare la rata de imunizare cu vaccinul împotriva Virusul Papiloma Uman (HPV), care protejează fetele împotriva cancerului de col uterin. Începând cu anul 2018, 90 de ţări au introdus vaccinul HPV în programele lor naţionale de imunizare, mai spune Organizația Mondială a Sănătății.