Candidatul pentru șefia Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, susține introducerea unui mecanism suplimentar privind statul de drept pentru statele membre, după modelul Mecanismului de Verificare și Cooperare care funcționează în prezent pentru România și Bulgaria.

Ursula von der LeyenFoto: Agerpres/EPA

Mecanismul ar urma să includă rapoarte anuale, scrie Reuters. Propunerea de extindere a MCV pentru toate statele europene a fost avansată de reprezentanții grupului Renew Europe care au introdus această cerință printre condițiile pentru susținerea candidatului la votul din Parlamentul European care va avea loc marți.

De asemenea, Ursula von der Leyen susține dreptul de inițiativă legislativă pentru Parlamentul European, iar deciziile privind politica externă a UE ar urma să fie luate prin majoritate și nu unanimitate.

Într-o scrisoare adresată socialiștilor europeni înaintea votului de marți, Ursula von der Leyen a mai precizat că este dispusă să acorde o nouă amânare a Brexit-ului, în condițiile în care liderii europeni au decis în iunie să extindă termenul pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană pentru sfârșitul lunii octombrie.