Şeful Poliţiei Române, chestorul Ioan Buda, a anunţat luni că va sesiza Parchetul pentru neglijenţă în serviciu în cazul şefului de la crimă organizată şi antidrog Tulcea, pentru modul în care a gestionat ancheta privind drogurile găsite în martie pe plajele de pe litoralul Mării Negre, în total peste o tonă de cocaină brută. Șefului de la crimă organizată Tulcea i se impută că nu a raportat la timp acest caz, poliţiştii ratând o captură de droguri aflată în 30 de saci.

Pachet cu cocaina pe malul Marii NegreFoto: diicot.ro

"Acolo (la Tulcea -n.r.), discutăm de şeful împuternicit şef serviciu combaterea criminalităţii organizate. (...) I s-a întrerupt împuternicirea, ofiţerul este cercetat în prealabil şi vom sesiza Parchetul cu privire la neglijenţă în serviciu. Mai sunt şi alte nereguli, dar mici. (I se impută -n.r.) faptul că a fost informat şi nu a raportat la timp. Dacă raporta la timp, şi acţiunea se desfăşura într-un mod mult mai rapid", a declarat șeful Poliției Române.

Săptămâna trecută, la trei luni de la incident, conducerea Poliţiei Române a anunţat că a dispus ca Direcţia de Control Intern să facă verificări cu privire la modul în care poliţiştii din Tulcea au gestionat ancheta privind drogurile care au venit la mal în martie, existând suspiciuni că poliţiştii au ratat o captură de droguri aflată în 30 de saci.

Ancheta poliţiştilor şi a procurorilor din luna martie a dus la descoperirea a aproximativ o tonă de cocaină, în interiorul unei bărci de pe malul Mării Negre, în Sfântu Gheorghe. Totodată, zeci de pachete cu cocaină au fost aduse de valuri la mal, pe plajele litoralului românesc, din Năvodari până la Mangalia, fiind vorba despre o cantitate ce depăşeşte o sută de kilograme. În acest caz au fost arestați doi cetățeni sârbi. La momentul descoperirii, Felix Bănilă, şeful DIICOT, a anunţat că întreaga captură de o tonă de cocaină urma să fie triplată, întrucât are puritate de 90% ce permite combinarea cu diferite substanţe, iar valoarea totală, pe piaţa drogurilor, putea ajunge la peste 300 milioane euro.

Rechizitoriul procurorilor DIICOT în acest dosar arată că cei doi cetățeni sârbi arestați au fost descoperiți după ce unul dintre ei a uitat pe roată cheia autoutilitarei încărcate cu aproximativ 30 de saci, iar martorii au descuiat vehiculul și au alertat autoritățile.

Din rechizitoriu mai reiese că apărarea unuia dintre cei doi cetățeni a invocat faptul că vehiculul condus prin țară de unul dintre cei doi sârbi se află în Buzău, atașând capturi de pe Google Maps, însă, pe 20 martie, procurorii arată că aceștia au transferat în autoutilitară aproximativ 30 de saci cu pachete de cocaină și vestele de salvare ude cu care coletele fuseseră asigurate pentru a pluti pe Marea Neagră.