Alan Turing, matematicianul care a ajutat Marea Britanie să câștige al Doilea Război Mondial spărgând codurile naziștilor și a sfârșit sinucigându-se după ce a fost condamnat pentru homosexualitate, va figura pe bancnota de 50 de lire emisă de Banca Angliei, relatează Reuters.

Alan TuringFoto: Wikipedia

”Ca părinte al informaticii și al inteligenței artificiale, dar și ca erou al războiului, Alan Turing a avut o contribuție deschizătoare de drumuri în multe domenii” a declarat guvernatorul băncii Mark Carney.

Mașina electro-mecanică inventată de Turing, considerată a fi precursoarea computerului, a fost cea care a reușit să spargă codul Enigma folosit de naziști pentru comunicațiile de război. Interceptarea mesajelor armatei germane a făcut posibilă câștigarea mai multor lupte importante și, implicit, a scurtat războiul, mii de vieți fiind astfel salvate.

În cele din urmă, Turing a fost concediat și, după război, a fost condamnat pentru întreținerea de relații homosexuale, acestea constituind infracțiune în Marea Britanie până în 1967. Turing a fost castrat chimic și supus unui tratament cu injecții hormonale.

La vârsta de 41 de ani, în 1954, Turing s-a sinucis.

Regina Elizabeth a II-a a dispus amnistierea sa post-mortem, în 2013.