Președintele moldovean Igor Dodon a cerut Statelor Unite să sprijine eforturile R.Moldova pentru recunoașterea, la nivel internațional, a statutului de neutralitate permanentă. Precizarea a fost făcută după întrevederea cu David Hale, subsecretar de stat pentru afaceri politice al Statelor Unite.

Igor DodonFoto: Publika.md

Dodon a mulțumit SUA pentru sprijinul acordat în soluționarea recentei crize politice și transferul pașnic al puterii. În cursul întrevederii cu David Hale, subsecretar de stat pentru afaceri politice al Statelor Unite, Dodon a mai spus că, acum, „datorită susținerii din partea partenerilor externi și a consensului național intern, Republica Moldova are toate șansele de a relansa economia și a promova o politică externă echilibrată în baza intereselor sale naționale”, relatează Radio Europa Liberă.

După discuțiile cu Hale, Dodon a transmis pe Facebook că l-a asigurat pe demnitarul american că noua guvernare va respecta toate acordurile internaționale în care a intrat, inclusiv Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, dar a cerut Statelor Unite să sprijine eforturile R.Moldova ca statutul de neutralitate „permanentă” să fie recunoscut internațional.

Totodată, a reafirmat că R.Moldova „va promova o politică externă echilibrată în baza intereselor sale naționale”. Referitor la problema transnistreană, președintele și-a reafirmat sprijinul pentru continuarea negocierilor în formatul „5+2”, în care Statele Unite au rol de observator, alături de Uniunea Europeană.