„Am demonstrat că România a abordat acest mandat, înainte de orice, ca pe o misiune în slujba cetățenilor europeni. Am construit toate acțiunile noastre în jurul conceptului de coeziune. Am lucrat în acest spirit și am reușit să obținem rezultate importante, calitativ și cantitativ, pentru cetățenii europeni și să menținem unitatea în susținerea proiectului european. Am consolidat dimensiunea socială a Uniunii Europene pentru că o Europă puternică este a cetățenilor prosperi cărora le sunt asigurate și respectate drepturi egale. Am pus în centrul acțiunilor noastre coeziunea pentru că succesul Uniunii Europene este succesul fiecărui stat membru, al fiecărei regiuni, al fiecărei comunități. O Europă dezvoltată asigură tuturor oportunități egale și acces neîngrădit la resurse”, a afirmat Viorica Dăncilă, potrivit Mediafax.
Premierul a mai spus că a miliat pentru solidaritate în comunitatea europeană pentru ca Europa să facă față cu succes schimbărilor.
„Am militat pentru mai multă solidaritate în comunitatea europeană pentru că, într-o Europă pregătită să facă față cu succes schimbărilor, nimeni nu trebuie lăsat în urmă. Am implicat toți partenerii în consultare și dezbateri pentru că o Europă care oferă siguranță este cea în care opiniile tuturor sunt respectate. Am implicat tinerii în luarea deciziilor pentru că un viitor sigur se construiește prin responsabilizare. Am luptat pentru o Uniune Europeană a tuturor pentru că o comunitate puternică este cea care promovează unitatea în diversitate și în care ura, discriminarea și violența nu-și au locul”,a completat Dăncilă.
Șeful Executivului a vorbit și despre provocările Președinției Consiliului UE, cum ar fi Brexit sau negocierea următorului Cadru Financiar Multianual.
„Am readus în prim plan valorile sociale fundamentale ale comunității europene, care unesc și țin aproape peste 500 de milioane de cetățeni, pentru că o Europă puternică este cea care își consolidează fundația. Provocările au fost multiple: dosare cu mize deosebit de importante, negocierea viitorului Cadru Financiar Multianual și procesul Brexit, un moment de cotitură pentru Uniunea Europeană. Principiul de bază, firul roșu care ne-a ghidat constant în abordare și în modul de rezolvare a dosarelor aflate în lucru, a fost coeziunea”, a explicat premierul.
Ea a amintit și de cele 90 de dosare încheiate de România în perioada Președinției Consiliului UE.
„Bilanțul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene este unul impresionant: 90 de dosare închise în primele trei luni de mandat, 84 de concluzii ale Consiliului Uniunii Europene adoptate, numeroase decizii pe care am obținut consensul. Toate, realizate în aproximativ 2500 de reuniuni. Sunt dosare emblematice pentru proiectul european și cu rezultate și impact direct asupra vieții cetățenilor europeni în domenii importante: social, energetic, economico-financiar, digital, mediu și schimbări climatice, agricultură, valori și libertăți europene, combaterea dezinformării. De la cele mai simple până la cele mai complexe, acestea au implicații în viața noastră de zi cu zi și contribuie la evoluția societății europene”, a afirmat Dăncilă.
„Vorbim despre definirea bugetului Uniunii Europene post-2020, funcționarea Pieței Unice Europene și competitivitatea industriei europene, impulsionarea digitalizării industriei europene și evoluția inteligenței artificiale, întărirea drepturilor sociale, consolidarea agendei de securitate internă, continuarea luptei împotriva terorismului, gestionarea provocărilor determinate de migrație, conturarea viitorului Uniunii Europene”, a completat Viorica Dăncilă.
Șeful Executivului a mai declarat că Președinția României la Consiliul UE și-a realizat prioritățile și obiectivele fixate și asumate la preluarea mandatului.
„Președinția României la Consiliul Uniunii Europene și-a realizat prioritățile cuprinse în programul de lucru și obiectivele fixate, toate dedicate avansării agendei europene, în spiritul abordării unitare, coezive și inclusive pe care ne-am asumat-o la preluarea mandatului. Am făcut dovada maturității României europene și am oferit rezultate peste așteptări, într-un context european complicat. Rezultatele obținute deschid oportunități noi pentru România. Avem acum o poziție consolidată la nivel european. Este unul dintre marile câștiguri ale României ca stat membru al Uniunii Europene. Guvernul a acționat cu maximă seriozitate și implicare deplină și, împreună cu partenerii europeni și cu echipele de experți am reușit să dăm substanță agendei europene și interne”, a spus premierul.
Ea a precizat că partenerii europeni au apreciat rezultatele Guvernului României, afirmând că țara noastră a dovedit că are capacitatea să își exercite credibil atribuțiile în cadrul UE.
Ce au castigat romanii si tara din treaba asta? Ce negocieri au fost facute, ce proiecte au fost initiate?
De exemplu:
1. s-au ocupat de situatia BREXIT?
2. ce parere are UE despre votul din diaspora
3. care este imaginea Romaniei pe plan extern cat am fost la rotatie? Sa nu uitam ca jumatate din mandat Mustaciosul a fost la conducere
4. ce imagine are tara ca fiind cea care a votat impotriva candidatului propriu la PG european
5. Schengen?
6. implementarea normelor europene (legi si recomandari) precum si sa fim un exemplu pentru alte tari?
Bun, deci noi nu prea am iesit cu nimic. Hai sa vedem ce a castigat UE, chiar si indirect
1. vorbind de "impulsionarea digitalizării industriei europene", ce impresie au alte tari fata de birocratia noastra si impotrivirea statutului fata de digitalizare? ce drept avem noi sa impunem vreun punct de vedere?
2. legat de "evoluția inteligenței artificiale" eu tin minte ca atunci cand s-au intocmit listele cu ce tari se baga in ce proiecte, Romania nici nu a zis ceva de AI sau blockchain iar cu o zi inainte sa se expire termenul, intr-un heirup tipic guvernarii haotice PSD s-a u bagat dar cu 0 initiative
3. ceva exemple de implementare a partii electrice din ifnrastructura? masini, trotinete, scutere, biciclete etc? Legi nu avem, decat niste heirupuri, reglementari nici atat decat pe genunchi, iar statii de incarcare, legi care cer, dar 0 sprijin din partea guvernului
4. "întărirea drepturilor sociale" si promovarea "unitatii în diversitate și în care ura, discriminarea nu își au locul" a fost un succes prin atacurile indirecte constante la LGBT, avort, familii in concubinaj (asa-zisele familii netraditionale), 0 sprijin pentru minoritati ( a se vedea fiascolul de la cimitir si nu numai) si lista continua
5. "continuarea luptei împotriva terorismului" mai putin pe partea cibernetica, daca tinem cont de atacurile informatice, cazurile de ransomware etc.