Premierul Viorica Dăncilă spune că o decizie privind o posibilă desființare a Secției de anchetare a magistraților, așa cum cere GRECO, trebuie luată de asociațiile de magistrați, pentru că politicul nu trebuie să intervină în actul de justiție.

Adina FloreaFoto: Agerpres

Întrebată, vineri, despre raportul critic al GRECO, Dăncilă a spus că acesta trebuie analizate de către asociațiile de magistrați, între care ar trebui să existe un consens.

"Toate rapoartele, fie că vorbim de GRECO, fie că vorbim de raportul Comisiei de la Veneția trebuiesc analizate cu foarte multă atenție, iar răspunsurile trebuie date de asociațiile de magistrați, din partea magistraților. Anumite aspecte din raportul GRECO nu țin efectiv de Ministerul Justiției, nu țin de Guvernul României și multe dintre ele chiar au provocat o dezbatere între asociațiile de magistrați. Cred că trebuie să se creeze un consens la nivelul asociaților magistraților și să dăm pe urmă un răspuns", a declarat Viorica Dăncilă.

Întrebată despre Secția specială, Dăcilă a spus că politicul nu are de ce să intervină în favoarea sau împotriva desființării acestei structuri de parchet.

"Au fost opinii și pro și contra (ale magistraților -n.r.). Am văzut ce a spus UNJR. Eu cred că o decizie trebuie luată de magistrați, nu cred că politicul trebuie să intervină, nu cred că trebuie să intervenim în actul de justiție", a adăugat Dăncilă.

În raportul său, GRECO arată că aspectele invocate anterior privind reforma judiciară trebuie privite în contextul mai larg al reformei controversate a sistemului judiciar din România, care continuă să ridice preocupări serioase în rândul entităților naționale interesate, al societății civile și al comunității internaționale. GRECO se declară preocupat în mod special de faptul că recomandarea de a se renunța la înființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție a fost complet ignorată și insistă că această secție - văzută ca o anomalie a cadrului instituțional existent - trebuie desființată.