Schimbul de replici între București și Budapesta continuă. Ministrul ungar de Externe Péter Szijjártó spune că România a făcut o declaraţie care îngreunează îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale și că "într-un stat de drept care respectă valorile europene sunt pedepsiţi nu cei care demonstrează paşnic la un cimitir, ci cei care îi atacă pe aceştia".

Teodor Melescanu si Peter SzijjartoFoto: mae.ro

Reacția vine în urma comunicatului de miercuri al Ministerului român de Externe, care a transmis că ministrul ungar al afacerilor externe, Péter Szijjártó, i-a cerut lui Teodor Meleșcanu ignorarea deciziilor instanțelor judecătorești şi intervenția statului român în justiție. "Ministrul Teodor Meleșcanu a reamintit omologului său ungar că într-un stat democratic, cu stat de drept funcțional și care respectă valorile europene și, implicit, principiul separației puterilor în stat, nu este acceptabilă o intervenție a Guvernului în Justiție. De asemenea, ministrul român a solicitat încă o dată omologului său ca oficialii unguri să evite pe viitor orice provocări la adresa României".

Péter Szijjártó a reacționat declarând pentru agenţia ungară de presă MTI că România a făcut o declaraţie care îngreunează îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale.

"Într-un stat de drept care respectă valorile europene, sunt pedepsiţi nu cei care demonstrează paşnic la un cimitir, ci cei care îi atacă pe aceştia", a declarat ministrul ungar de Externe.

Şeful diplomaţiei ungare a mai spus că este de datoria Parlamentului şi Guvernului României să facă tot ceea ce este posibil şi să creeze un cadru juridic adecvat pentru ca minorităţile să îşi poată exercita drepturile şi ca membrilor unei comunităţi etnice să nu li se aplice, în mod discriminatoriu, amenzi “în cuantumuri exorbitante”, numai pentru folosirea simbolurilor proprii.

CITEȘTE ȘI: