Președintele în exercițiu al Consiliului European Donald Tusk a declarat că prăbușirea URSS a fost o binecuvântare pentru Europa Centrală și de Est, dar și pentru ruși.

Donald TuskFoto: Wikimedia Commons

Declarația a fost făcută în cadrul unei vizite efectuate în Georgia, fostă republică a URSS.

"Prăbușirea Uniunii Sovietice nu a fost cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului. Astăzi, aici, în Georgia, vreau să spun tare și răspicat: Prăbușirea URSS a fost o binecuvântare pentru georgieni, polonezi, ucraineni, pentru întreaga Europă Centrală și de Est. Dar și pentru ruși", a spus Tusk, potrivit unei postări pe contul său de twitter.

Georgia a fost anexată de URSS în 1921 și și-a recăpătat independența în 1991, fiind însă în continuare dominată de influența Kremlinului.

Relațiile dintre Rusia și Georgia au devenit tot mai tensionate din 2008, când Armata rusă a invadat Georgia, cele două țări intrând în conflict militar direct timp de cinci zile. Rusia susținea regiunea separatistă Osetia de Sud, în care Tbilisi lansase o operaţiune militară.

Recent, micul stat a fost zguduit de proteste masive, oamenii manifestând împotriva Moscovei și a președintelui Vladimir Putin. Protestele au fost declanşate în iunie, pe fondul intervenției unui deputat rus în parlamentul georgian.

Ca răspuns la manifestații, Putin a interzis zborurile companiilor ruseşti şi georgiene între cele două ţări.