​Ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, i-a solicitat lui Teodor Meleşcanu "să se asigure că instanțele din România încetează practica de a amenda cu sume de ordinul milioanelor de forinţi aleşii maghiari, din cauza folosirii limbii materne şi a simbolurilor maghiare". În replică, ministrul român de Externe a transmis că "într-un stat democratic, cu stat de drept funcțional, nu este acceptabilă o intervenție a Guvernului în Justiție", cerând ca oficialii ungari "să evite pe viitor orice provocări la adresa României". "Péter Szijjártó a solicitat ignorarea deciziilor instanțelor judecătorești şi intervenția statului român în justiție".

Péter Szijjártó si Theodor MelescanuFoto: Ministerul Afacerilor Externe

Szijjártó: Instanţele din România să înceteze practica de a-i amenda cu milioane de forinţi pe aleşii maghiari

Cei doi oficiali s-au întâlnit marți, iar la finalul întrevederii Ministerul ungar de Externe a transmis, printr-un comunicat de presă, că Péter Szijjártó a reiterat că Ungaria se străduieşte în continuare ca relaţiile dintre cele două ţări “să revină pe făgaşul respectului reciproc şi al dinamicii pozitive”, ceea ce ar fi bine atât pentru Ungaria, cât şi pentru România, dar, înainte de toate, pentru maghiarii din Transilvania şi din Ţinutul Secuiesc.

Legat de noul Cod administrativ, adoptat recent, Szijjártó i-a solicitat omologului său român să fie reintrodus dreptul deja obţinut al maghiarilor din Transilvania şi Ţinutul Secuiesc, în baza căruia, chiar dacă ponderea unei populaţii minoritare scade sub 20 la sută într-o localitate, drepturile de folosire a limbii materne a acelei minorităţi să rămână valabile, mai arată sursa citată.

Ministerul ungar de Externe a mai transmis că Péter Szijjártó i-a solicitat lui Teodor Meleşcanu "să se asigure că instanțele din România încetează practica de a amenda cu sume de ordinul milioanelor de forinţi aleşii maghiari, din cauza folosirii limbii materne şi a simbolurilor maghiare".

Meleșcanu: Szijjártó a solicitat ignorarea deciziilor instanțelor judecătorești şi intervenția statului român în justiție

În replică, Ministerul român de Externe a transmis miercuri că Teodor Meleșcanu i-a "reamintit omologului său ungar că într-un stat democratic, cu stat de drept funcțional și care respectă valorile europene și, implicit, principiul separației puterilor în stat, nu este acceptabilă o intervenție a Guvernului în Justiție".

MAE mai precizează, într-un comunicat transmis miercuri HotNews.ro, că întrevederea celor doi oficiali a avut loc la solicitarea expresă a părții române, "în condițiile menținerii de către partea ungară a unei atitudini neconstructive și pentru a descuraja provocările constante ale părţii ungare".

"În timpul întrevederii, ministrul ungar al afacerilor externe, Péter Szijjártó, a solicitat ignorarea deciziilor instanțelor judecătorești şi intervenția statului român în justiție. Ministrul Teodor Meleșcanu a reamintit omologului său ungar că într-un stat democratic, cu stat de drept funcțional și care respectă valorile europene și, implicit, principiul separației puterilor în stat, nu este acceptabilă o intervenție a Guvernului în Justiție. De asemenea, ministrul român a solicitat încă o dată omologului său ca oficialii unguri să evite pe viitor orice provocări la adresa României", adaugă MAE.

CITEȘTE ȘI: Meleșcanu, discuții cu ministrul ungar de Externe: În ultima perioadă s-a inflamat artificial dialogul româno-ungar / El face apel la "reținere" în declarațiile de la Budapesta