Mai multe grupuri civice implicate de-a lungul timpului în protestele antiguvernamentare și care organizează o comemorare a protestului din 10 august 2018, când jandarmii au reprimat violent manifestațiile, scriu că ”privesc cu îngrijorare și se delimitează de orice tentative de asumare în nume propriu a organizării protestului din 10 august 2019 de către entități necunoscute”. ”Grupurile semnatare consideră că inițierea unei colecte bănești este contraproductivă, ea producând dezechilibre, suspiciuni și vulnerabilități”, subliniază un comunicat de presă publicat pe pagina de Facebook Corupția ucide.

Violente la protestul din 10 augustFoto: Agerpres

Grupurile civice subliniază că manifestația de pe 10 august 2019, care va fi și o comemorare a protestului din 2018, ”trebuie să aibă în continuare același caracter universal; nici o organizație, nici un partid politic și nici o persoană nu are, și nu trebuie să pară a avea, rolul de lider formal”.

De asemenea, grupurile semnatare insistă asupra ”caracterului pașnic și democratic al manifestației, care se adresează în mod egal tuturor cetățenilor români - din România și din Diaspora, din capitală și din orice alt loc, tineri sau nu, și oricare le-ar fi limba maternă”, care subliniază că nu există români “mai români”.

Comunicatul grupurilor civice:

Grupurile și organizațiile civice semnatare, legate între ele prin colaborare tradițională și prin consultări sistematice, privesc cu îngrijorare și se delimitează clar de orice tentativă de asumare în nume propriu a organizării protestului din 10 august 2019 de către entități necunoscute - ori inventate în acest scop. Grupurile semnatare consideră că inițierea unei colecte bănești este contraproductivă, ea producând dezechilibre, suspiciuni și vulnerabilități.

Manifestația - care va fi și o comemorare a protestului din 2018 - trebuie să aibă în continuare același caracter universal; nici o organizație, nici un partid politic și nici o persoană nu are, și nu trebuie să pară a avea, rolul de lider formal.

Grupurile semnatare insistă asupra caracterului pașnic și democratic al manifestației, care se adresează în mod egal tuturor cetățenilor români - din România și din Diaspora, din capitală și din orice alt loc, tineri sau nu, și oricare le-ar fi limba maternă.

Nu există români “mai români”.

10 august este o dată cu o încărcătură simbolică majoră, reprezentând în conștiința publică un moment în care poporul român s-a manifestat ferm împotriva unui regim discreționar și cleptocratic. E clipa de eternitate care aparține tuturor. Orice încercare de discreditare sau de folosire în scopuri personale sau politice a acestei simbolistici este inacceptabilă.

Anul trecut, pe 10 August, români din țară și din străinătate ne‑am strâns în număr mare la București pentru a ne manifesta nemulțumirea. Nu uităm reacția violentă a statului. Nu uităm că am fost toți asfixiați cu gaze, orbiți cu grenade, loviți cu bastoane și apoi vânați prin oraș de jandarmi anonimi. Părinții, surorile și frații noștri care n‑au fost în stradă au fost mințiți cu nerușinare.

Puterea de la București nu înțelege nimic. Modul ei de acțiune nu s‑a schimbat. De aceea, ziua de 10 August va fi marcată și în acest an. Ne dorim, ca și anul trecut, o manifestație a tuturor românilor care cred în schimbare - oriunde ar fi ei.

Din nefericire și anul trecut am trecut prin aceleași provocări, un fost membru PSD solicitând și obținând avizul pentru protest. Sperăm că nu asistăm la o nouă încercare de control și discreditare, prin preluarea organizării evenimentului.

Cine sunt grupurile civice semnatare:

#activAg Pitești

Acțiunea Civică Galați

Aradul Civic

Asociația Bihorul Civic

Asociația Voci pentru Democrație și Justiție - VeDem Just

Alba Iulia Civică

Canada Save Roșia

Corupția Ucide

Cuza Vrea Dreptate - Iași

Diaspora Franța solidară cu România

Diaspora Milano

Diaspora 360

Democracy Next Level

Federația Inițiativa Timișoara

Geeks for Democracy

Grupul Civic Cetățean Implicat

Grupul Civic Madrid Ro

Grupul Protestatari pentru Democrație Londra

Inițiativa România

Oradea Civică

Procivic Baia Mare

Reset Iași

Rezist Berlin

Rezist Bilbao

Rezist Constanța

Rezistența din Diaspora

Rezist Dublin

Rezist Galați

Rezist Iași

Rezist Ingolstadt. Și eu sunt din România

Rezist Lyon

Rezist Marseille

Rezist Zürich

Rezist WMW

Rezistăm și la Paris

REZISTENȚA

Ștafeta Steagului Uniunii Europene

Umbrela AntiCorupție Cluj

Un Timbru pentru Dreptate

Vă Vedem din Iași

Citește și:

După 11 luni, dosarul 10 august a fost trimis la DIICOT de către Parchetul militar. Șeful DIICOT: Noi am cerut acest dosar doar pentru studiu, dar dânșii au considerat să ni-l dea de tot / Argumentele procurorilor militari