​Președintele Autorității Electorale Permanente Constantin Buică a declarat, miercuri, că tabletele folosite în secțiile de vot la alegerile din 26 mai au fost testate înainte de ziua scrutinului de AEP și Serviciul de Telecomunicații Speciale și nu au fost constatate "vulnerabilități" în funcționarea lor, transmite Mediafax.

Vot la europarlamentareFoto: Comisia Europeana

"Din informațiile noastre și așa cum arată sistemul informatic, nu ar trebui să se poată efectua astfel de operațiune ca un cetățean să poată să meargă să voteze și el să nu fie identificat în sistemul informatic. Pe baza informațiilor puse la dispoziție de colegii noștri informaticieni, nu ar trebui să existe vulnerabilități în acest sistem. Aceste tablete au fost puse la dispoziția AEP și împreună cu STS au fost diverse teste pe CNP-uri și s-a constatat că nu ar exista vulnerabilități. Nu știu dacă mai există o altă posbilitate ca după ce AEP să fie autorizată această tabletă să poată să fie schimbată aplicația. Nu cred că ar avea cineva curaj să o facă, deoarece pe legea penală introducerea în sistemele informatice electorale ale unor date și mecanisme este sancționat penal", a declarat Constantin Mitulețu Buică, în cadrul audierilor din Comisia de anmchetare a posibilelor fraude la alegerile din 26 mai.

Acesta a mai spus că a purtat discuții despre preluarea de către AEP a sistemelor informatice folosite la vot, însă instituția condusă de Mitulețu Buică nu avea capacitatea necesară pentru operaționalizarea softului.

"Am avut discuții cu decidenții. În termen de 3 luni, AEP nu are capacitatea instituțională de a prelua acest sistem informatic și comunicațile în ceea ce privește alegerile din România. Există în actul normativ pe care l-am înființat o rețea electorală națională tocmai în scopul ăsta. Am identificat instituții care au echipe de informaticieni, cum ar fi MCSI, ANCOM, astfel încât încet să preluăm aceste aplicații și acest sisteme informatice. Nici INS, nici STS nu sunt confortabili că este această suspiciune cu privire la activitatea lor", a declarat președintele AEP.

Declarațiile președintelui AEP vin în contextul în care ministrul de Interne Carmen Dan a declarat, marți, la audierile din Comisie că operarea tabletelor folosite la alegerile europarlamentare din 26 mai a fost una deficitară.