Nouă polițiști, între care adjuncții șefului Poliției Timiș și șeful Poliției Recaș, sunt cercetați prealabil pentru modul în care a fost organizată intervenția în timpul căreia un polițist din Timiș a fost împușcat de Ionel Marcel Lepa, un bărbat cu cazier impresionant, care era dat în urmărire internațională. Verificările au arătat că nici polițistul împușcat și nici colegul său nu aveau veste antiglonț, deși acestea existau în dotarea Poliției și erau ținute în depozit. Cei doi polițiști aveau la ei pistol Carpați fabricat în anul 1994. La Poliția Timiș au fost descoperite și alte nereguli grave.

Marcel Ionel Lepa la momentul capturariiFoto: Politia Romana

Poliția Română a transmis, luni, printr-un comunicat de presă, că prima fază a verificărilor dispuse la Poliția Timiș după moartea polițistului Cristian Amariei s-a finalizat și a fost declanșată cercetarea prealabilă în cazul a nouă polițiști, între care adjuncții șefului IPJ Timiș pe linie de ordine publică și poliție judiciară și șeful Poliției Recaș. De asemenea, sunt cercetați prealabil: șeful Serviciului Investigații Criminale, șeful Servicului de Logistică, agentul de la Serviciul de Investigații Criminale - Compartimentul Urmăriri, care avea în lucru dosarul urmăritului, adjunctul șefului Poliției Timiș pe linie de poliție judiciară, șeful Serviciului de Ordine Publică și cei doi agenți de la Serviciul de Investigații Criminale, Compartimentul Urmăriri.

Verificările au arătat că polițistul Cristian Amariei nu avea vestă antiglonț și a plecat în misiune cu un pistol Carpați calibu 7,65 mm, fabricat în anul 1994. De asemenea, colegul său de la Poliția Recaș avea la el un pistol de aceeași marcă. Ambii polițiști aveau câte două încărcătoare a câte 6 cartușe.

Veste antiglonț păstrate în depozit

De asemenea, s-a stabilit că la Poliția Timiș majoritatea vestelor antiglonț fuseseră distribuite la structurile operative, dar 14 s-au repartizat cu ocazia misiunii de prindere a criminalului, acestea aflându-se, până la acel moment, în depozitul inspectoratului. Practic, în 2 iunie, Serviciul de Investigații Criminale avea în dotare 10 veste antiglonț, dintre care două erau repartizate la Compartimentul urmăriri.

Cu toate că la momentul debutului misiunii vestele antiglonț nu erau utilizate de alți colegi, fiind disponibile, cei doi agenți de poliție care au mers la Recaș nu le-au preluat pentru a le avea asupra lor și a le utiliza. Din verificări s-a stabilit și că Serviciului de Investigații Criminale Timiș i-au fost repartizate, până la 2 iunie, 15 maiouri antiglonț și antiînjunghiere. Anterior, agentul care a plecat în misiune înarmat avea în dotare un astfel de maiou, dar nu l-a luat când a plecat la acțiune.

Filmul evenimentelor din ziua în care polițistul Cristian Amariei a fost împușcat în misiune:

  • Ora 13.56 - șeful Serviciului Investigații Criminale din Poliția Timiș a fost sunat de un agent din subordine, care i-a comunicat că deține o informație de la o sursă potrivit căreia Ionel Marcel Lepa se află în localitatea Izvin, județulTimiș, fiind observat într-un autoturism cu număr de Vrancea. În acest context, șeful Serviciului Investigații Criminale a dispus constituirea unei echipe pentru verificarea informației, alcătuită din agentul care o primise de la o sursă și un alt agent din cadrul aceluiași serviciu.
  • De menționat faptul că cei doi agenți erau în timpul liber, iar șeful serviciului nu l-a informat pe inspectorul șef al IPJ Timiș cu privire la acest demers. Agentul care primise informația de la o sursă s-a deplasat la sediul I.P.J.Timiș, de unde a ridicat pistolul din dotare, marca STECHKIN, calibru 9 mm, având un încărcător cu 20 de cartușe, o pereche de cătușe, copii ale mandatului de executare a pedepsei cu închisoarea, precum și autoturismul de serviciu, fără să se doteze vestă antiglonț, deși existau la nivelul compartimentului două articole de acest gen.
  • După ce a primit aprobarea șefului, agentul a discutat telefonic cu colegul său, l-a preluat pe acesta de pe o stradă din Timișoara și au mers împreună în localitatea Izvin, fără ca cel din urmă să se doteze în mod corespunzător pentru misiune. Astfel, acesta nu avea la el nici pistol, nici cătușe, nici vestă antiglonț.
  • Ora 14.10 - șeful Serviciului Investigații Criminale a solicitat polițiștilor rutieri și de ordine publică, sprijin pentru oprirea în trafic a autoturismului cu număr de Vrancea, verificarea lui și a ocupanților acestuia. Solicitarea s-a transmis printr-un mesaj pe grupul de WhatsApp în care sunt 41 de ofițeri cu funcție de conducere din inspectorat. De asemenea, pe timpul deplasării, polițistul care plecase în misiune fără dotarea corespunzătoare a contactat telefonic un agent din Poliția Recaș, care se afla în serviciul de patrulare, împreună cu polițistul Cristian Amariei. I-a solicitat sprijin pentru depistarea și prinderea urmăritului care se afla pe raza lor de competență, iar polițiștii Serviciului Investigații Criminale au ajuns în orașul Recaș.
  • Ora 14.36 - șeful Poliției Recaș l-a contactat pe șeful Serviciului Investigații Criminale, ocazie cu care l-a informat că autoturismul căutat se află în atenția lor.
  • În jurul orei 14.50, polițiștii Serviciului Investigații Criminale, după ce au identificat locul unde se afla bărbatul urmărit, l-au văzut pe acesta în curtea unui imobil care avea porțile de acces auto deschise. Bărbatul lucra la roata unei mașini. Ca urmare, agenții Serviciului Investigații Criminale au solicitat sprijin colegilor din Poliția Recaș, cu care vorbiseră anterior, ocazie cu care aceștia au mers la fața locului.
  • Ora 14.55 - agenții de poliție din cadrul Serviciului Investigații Criminale au blocat cu autoturismul de serviciu intrarea în curtea imobilului, surprinzând persoana urmărită în timp ce se deplasa spre mașina la care lucra. În acest timp, polițiștii din Recaș au asigurat perimetrul exterior al imobilului, fiecare pe câte o latură stradală a acestuia. Imobilul era fără etaj, cu două laturi la stradă: una la drumul național și alta la o stradă din localitate.
  • Unul dintre polițiștii de la Compartimentul Urmăriri al Serviciului Investigații Criminale a coborât din autoturism, l-a somat Lepa să se oprească, însă acesta nu s-a supus indicațiilor și s-a refugiat în imobil, blocând ușa, astfel că agenții de poliție nu au reușit să pătrundă în casă. Ulterior, polițistul de la urmăriri care nu avea pistol asupra sa a rămas în dreptul ușii de acces în imobil, iar colegul său de la urmăriri amers în fața casei, context în care ambii au auzit mai multe focuri de armă, crezând inițial că polițiștii de la ordine publică (respectiv cei de la Poliția Recaș) au deschis focul asupra persoanei urmărite.
  • Imediat, cei doi au ieșit pe poartă și au constatat că Lepa sărise pe geam, iar polițistul Cristian Amariei era căzut, fiind rănit, înspre acesta venind colegul său de la ordine publică. În acest timp, persoana urmărită a fugit spre o stație de carburant dezafectată.
  • Deoarece Lepa încerca să scăpe, polițiștii de la urmăriri au pornit după acesta. Lepa a fugit spre stația de carburant, unde a tras mai multe focuri de armă către unul dintre polițiștii de la urmăriri, care a răspuns prin folosirea armamentului din dotare. După schimbul de focuri, Lepa a traversat drumul național și a sărit un gard de beton aflat în curtea unei firme, fiind urmărit în continuare de polițiștii ai Serviciului Investigații Criminale. În curtea firmei, bărbatul urmărit s-a blocat între un gard și peretele unei clădiri. În aceste circumstanțe a avut loc un schimb de focuri între polițist și urmărit, soldat cu rănirea lui Lepa, în zona umărului stâng. Cu toate acestea, el a reușit să sară gardul de beton în exteriorul societății comerciale, unde se afla un teren viran acoperit cu vegetație, el fiind urmărit, în continuare, de cei doi polițiști.
  • Lepa a sărit gardul unei grădini, mai târziu a sărit în curtea unui alt imobil și a tras un foc de armă în direcția unuia dintre polițiștii aflați pe urmele sale. Când agentul a ajuns la imobilul unde se afla Lepa, l-a observat urcând într-un autoturism de culoare albastră și a început deplasarea cu acesta, încercând să iasă din curte pe poarta imobilului. Acesta a fost momentul în care polițistul a tras patru focuri cu pistolul din dotare, după care a rămas fără muniție.
  • Lepa a pierdut controlul volanului și a intrat într-un gard, astfel că nu și-a mai putut continua fuga. El a rămas circa un minut în autoturism, după care a coborât și a tras un foc de armă în direcția polițistului, care s-a refugiat după ușa de la intrare în imobil.
  • Ulterior, Lepa a fugit prin grădina imobilului și a sărit gardul spre un teren viran acoperit cu vegetație de aproximativ 1,5 metri înălțime. Polițistul a încetat urmărirea deoarece nu mai avea muniție, iar după aproximativ 10 - 15 minute au venit alte forțe în sprijinul său.
  • În intervalul în care polițistul l-a urmărit pe Lepa, în curtea imobilelor și în zona grădinilor, colegul său s-a deplasat în urma acestora, la mică distanță.
  • În jurul orelor 15.03, după primul telefon la 112, dispecerul Poliției Timiș a contactat Poliția Recaș. A răspuns colegul lui Amariei, care i-a confirmat operatorului faptul că acesta este împușcat, solicitând să vină urgent ambulanța și acordând, în acest timp, primul ajutor.
  • În jurul orei 15.16 a sosit și primul echipaj de ambulanță, care a început manevrele de resuscitare.