Polițiștii îi avertizează pe șoferii care circulă pe autostrăzi să nu mai oprească nejustificat pe banda de urgență deoarece există riscul accidentelor și le recomandă ca, în cazul unei defecțiuni tehnice, să se asigure că și-au luat toate măsurile de semnalizare a situației.

Politist cu radarFoto: Facebook / Politia Romana

Potrivit Centrului Infotrafic al Poliției Române, poliţiştii rutieri care patrulează pe autostrăzi au constatat că zilnic mulţi șoferi opresc nejustificat pe banda de urgenţă, creând situaţii periculoase. Din statisticile accidentelor rutiere produse pe autostrăzi reiese că sunt frecvente cazurile în care mașinile oprite pe banda de urgenţă au fost lovite de altele. Șoferii care au provocat aceste accidente fie au fost neatenţi sau obosiţi, fie nu au observat autovehiculele oprite.

Pe banda de urgenţă pot circula doar autovehiculele cu regim prioritar care merg la intervenţii sau în misiuni cu caracter de urgenţă.

Polițiștii le recomandă șoferilor ca în cazul unei pene sau defecţiuni tehnice să pornească luminile de avarie, să se echipeze cu vesta reflectorizantă, să scoată pasagerii din autovehicul în afara părţii carosabile şi să amplaseze triunghiurile reflectorizante, unul după celălalt, la distanţe mai mari.

Ei amintesc că oprirea nejustificată sau circulaţia pe banda de urgenţă a autostrăzilor se sancţionează cu trei puncte de penalizare şi cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni (4 sau 5 puncte-amendă).