Iohannis: Românii au dat un semnal clar privind independența justiției. Societatea are nevoie de o dezbatere autentică despre actualele provocări din sistem
Redăm integral mesajul președintelui:
”În societățile democratice, justiția independentă este garanția fundamentală pentru înfăptuirea dreptății și menținerea echilibrului social. Esența principiului statului de drept constă în respectarea legilor și în asigurarea unei justiții corecte și aplicate egal tuturor cetățenilor. Pentru a putea fi însă îndeplinite aceste deziderate, este nevoie ca legile să fie accesibile, clare și predictibile. În caz contrar, când sunt făcute schimbări constante, fără o direcție unitară, respectul pentru lege are de suferit. Ultimii ani au fost marcați de încercări repetate de a subordona justiția politicului, prin modificări intempestive ale legislației de organizare a sistemului judiciar, ale statutului magistraților și ale legislației penale.
Acest asalt a determinat reacția promptă a cetățenilor, a magistraților, care și-au apărat cu demnitate valorile care le definesc misiunea, a forțelor politice atașate principiilor democratice, precum și a instituțiilor europene. Participarea impresionantă la referendumul din 26 mai a demonstrat, dincolo de orice îndoială, că românii susțin valorile europene, statul de drept și își doresc să trăiască într-o țară în care legea este egală pentru toți. Voința exprimată de cetățeni îi obligă pe decidenții politici să acționeze pentru consolidarea parcursului european al României și pentru o justiție dreaptă.
Totodată, acest semnal transmis prin vot trebuie să îi responsabilizeze și pe toți cei care sunt implicați în asigurarea actului de justiție. Încrederea se construiește prin fiecare interacțiune a unui justițiabil cu sistemul judiciar. Inițiative precum «Zilele porților deschise», activități de educație juridică în societate sau dezbateri publice autentice conduc la reducerea distanței dintre cetățeni și instituții și consolidează democrația.
Reformele de substanță realizate de România în domeniul justiției, progresele remarcabile care au fost înregistrate în lupta împotriva corupției nu trebuie puse sub semnul întrebării prin demersurile actuale de natură legislativă sau administrativă menite să le relativizeze. În același timp, societatea românească are nevoie de o dezbatere autentică despre actualele provocări cu care se confruntă sistemul judiciar, de la încărcătura instanțelor, lipsa dotărilor logistice, lipsa de investiții în infrastructură, la nevoia de informatizare, cu un impact direct asupra celerității soluționării cauzelor. Această întreagă dezbatere trebuie să aibă mereu în centrul preocupărilor sale respectarea drepturilor și libertăților cetățeanului, precum și o viziune pe termen lung, fără de care acest serviciu public, care este justiția, nu își poate înfăptui misiunea. Felicitări tuturor celor care, prin efort și dedicare, contribuie la înfăptuirea actului de justiție în România și la respectul față de lege, ca premisă pentru o societate mai bună!”

Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
1. Misiunea statului. Părerea mea : “de a apăra pe cetățeni de răufăcători” (nu de a da pensii)
2. Pentru responsabilitatea aleșilor în fața alegătorilor e nevoie ca fiecare cetățean să știe cine îl reprezintă și ce votează reprezentantul său. Asta înseamnă:
2a. Vot uninominal
2b. Votul alegătorilor e secret dar votul aleșilor e public și se publică în monitorul oficial alături de fiecare lege. Circumscripțiile electorale să aibă nume (în loc de numere). Ar fi util să fie numite “scaune” (~constituency).
De exemplu am putea avea în monitorul oficial alături de o lege:
“Ion Popa scaunul Breaza-Prahova: vot pentru”
3.Legile intră în vigoare la 5 ani după publicarea în monitorul oficial. Ca nimeni să nu facă legi pentru sine și să oprim “diareea legislativă”
4.Impozitul pe proprietățile imobiliare e stabilit în mod independent de către fiecare primărie și constituie bugetul său.
5. Șeful statului e responsabil de guvernare și,poate delega această responsabilitate către o altă persoană care se va numi “primul ministru” (fără consultări). Responsabilul de guvernare poate forma o echipă de miniștri în funcție de nevoi.
6. Statul nu se va implica nici în finanțarea nici în reglementarea funcționării partidelor sau asociațiilor politice de orice fel
E bine că băgăm la pușcărie corupții. Dar bine ar fi să îi băgăm pe toți, nu doar leprele din PSD.
- mafia psd a pus mina aproape integral pe justitie (a pus mana pe CCR, pe CSM, pe Sectia pentru judecatori din CSM, pe Inspectia Judiciara, pe Sectia Speciala, pe o parte din ICCJ, pe o parte din Curtile de Apel).
- se impune revocarea judecatorilor corupti de la CCR imediat
- se impune desfiintarea Sectiei Speciale imediat
- se impune revocarea likelelor (judecatorilor corupti si a asa-zisilor reprezentanti ai Societatii Civile) din CSM imediat
- se impune revocarea sefului Inspectiei Judiciare din CSM imediat
- se impune revocarea likelelor din CNA
A fost de neinteles, ca dupa doar cateva saptamani de la preluarea Puterii, in loc sa se concentreze pe probleme reale de economie, sanatate, educatie, inzestrare a fortelor armate, imagine a Romaniei in lume, noul Guvern de centru-stanga vine cu o OUG care sa loveasca dur in exact ceea ce incantase romanii in ultimii ani, o Justitie independenta care-i baga la puscarie pe politicieni pe banda rulanta.
Toate sondajele aratau ca romanii erau multumiti de actiunile Justitiei impotriva clasei politice, ca majoritar o sustineau pe dna Kovesi.
Pe stadioane se striga "DNA sa vina sa ia" la adresa conducatorilor de cluburi de fotbal (multi dintre ei sunt niste interlopi ordinari).
Pur si simplu, dupa 20 de ani in care orice roman de pe strada iti spunea ca nici un politician nu poate fi bagat la inchisoare sa raspunda de furt si frauda, se intampla "miracolul".
DNA-ul a devenit un simbol nu doar in Romania, ci in mai toate tarile din regiune, privit ca un fenomen ce demonstra ca se poate lupta cu determinare si eficienta impotriva celor care se considerau deasupra legilor: parlamentari, ministri, primari, politisti, magistrati, inalti functionari, etc.
Pana si o tara fondatoare UE, Franta, a creat un "Parchet National Financiar" dupa model DNA si a invitat-o pe dna Kovesi sa vina sa le explice procurorilor francezi cum lucreaza.
PSD-ul lui Iordache, Nicolicea, Stefanescu si Dragnea a lovit in speranta a milioane de romani care incepusera sa creada intr-o societate mai echitabila, in care sa existe o reala egalitate in fata legilor, pt oameni simpli dar si pentru miliardari, politicieni sau patroni de mass-media.
Reactia a sute de mii de romani tineri si activi a fost pe masura, incredibila si admirata in Europa, si s-a prelungit, a devenit o "arma politica anti-PSD" si a condus in final la prabusirea PSD si inevitabila incarcerare a liderului partidului.
Nu se poate ca un evaluator sa dea nota zece, iar altul nota patru.
La fel, in justitie nu trebuie sa se admita ca un judecator sa condamne un infractor la citiva ani de detentie, iar altul sa-l achite.
La CCR, nu trebuie sa se accepte ca niste judecatori corupti sa admita o sesizare aberanta, iar altii sa o declare inadmisibila, dar, pentru ca judecatorii corupti sunt majoritari la CCR, sa apara decizii aberante, netemeinice, ilegale si neconstitutionale.
CCR se poate pronunta doar pe constitutionalitate, nu pe legalitate. Atunci cum sa spui ca sunt nelegal constituite completurile de 3 si de 5 judecatori de la ICCJ ?
Cum sa spui ca judecatorii de la ICCJ nu sunt specializati pe coruptie ?
Deciziile CCR se aplica doar in viitor, nu sunt retroactive. Atunci cum sa anulezi decizii luate acum citiva ani ?
Cum sa ceri revocarea unui procuror Sef DNA exceptional, care si-a facut in mod exemplar datoria ?
Cum sa spui ca inregistrarile Serviciilor Secrete ale tarii sunt ilegale si trebuie sa fie eliminate ?
Pentru aceste decizii, daca justitia nu ar fi acaparata de oamenii mafiei psd, judecatorii corupti de la CCR ar fi trebuit sa fie de mult revocati si arestati pentru aderare la un grup infractional organizat, pentru abuz in serviciu, pentru obstructionarea justitiei, pentru favorizafrea infractorilor, in forma continuata, pentru atac la bazele democratiei si ale statului de drept.
La ICCJ sunt si judecatori corupti, aflati in solda mafiei psd. Acestia l-au achitat pe infractorul Grebla si pe multi alti infractori din mafie. Pe altii i-au condamnat simbolic cu suspendare, altora le-au acordat amanari, pina s-a ajuns la prescriptie.
CCR se poate pronunta doar pe constitutionalitate, nu pe legalitate. Atunci cum sa spui ca sunt nelegal constituite completurile de 3 si de 5 judecatori de la ICCJ ?
Cum sa spui ca judecatorii de la ICCJ nu sunt specializati pe coruptie ?
Deciziile CCR se aplica doar in viitor, nu sunt retroactive. Atunci cum sa anulezi decizii luate acum citiva ani ?
Cum sa ceri revocarea unui procuror Sef DNA exceptional, care si-a facut in mod exemplar datoria ?
Cum sa spui ca inregistrarile Serviciilor Secrete ale tarii sunt ilegale si trebuie sa fie eliminate ?
Pentru aceste decizii, daca justitia nu ar fi acaparata de oamenii mafiei psd, judecatorii corupti de la CCR ar fi trebuit sa fie de mult revocati si arestati pentru aderare la un grup infractional organizat, pentru abuz in serviciu, pentru obstructionarea justitiei, pentru favorizafrea infractorilor, in forma continuata, pentru atac la bazele democratiei si ale statului de drept.
La ICCJ sunt si judecatori corupti, aflati in solda mafiei psd. Acestia l-au achitat pe infractorul Grebla si pe multi alti infractori din mafie. Pe altii i-au condamnat simbolic cu suspendare, altora le-au acordat amanari, pina s-a ajuns la prescriptie.