Iranul anunță o nouă depășire a limitei pentru uraniu îmbogățit, încălcând astfel standardele admise prin acordul nuclear internațional din 2015 și acuză statele europene că nu au reușit să își respecte angajamentele, scrie BBC News.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ministrul adjunct al afacerilor externe Abbas Araqchi a susținut că Teheranul încă dorește să salveze acordul, însă acuză statele europene de nerespectarea angajamentelor asumate prin acordul din care SUA s-au retras încă din 2018.

Administrația Trump a impus sancțiuni stricte după retragerea din acord.

Abbas Araqchi, adjunct al ministrului iranian de Externe, a transmis în cadrul unei conferințe de presă că Iranul va începe să îmbogățească uraniul la o concentrație mai mare de 3,67%, cea prevăzută în Acordul Nuclear semnat cu marile puteri, pentru a produce combustibil pentru centrala nucleară Bushehr.

Astfel, Iranul ar urma să îmbogățească uraniul la o concentrație de aproximativ 5%. Araqchi a transmis că Administrația de la Teheran va înceta să respecte câte o prevedere a Acordului Nuclear la fiecare 60 de zile, dacă țările semnatare nu iau măsuri pentru protejarea Iranului de sancțiunile impuse de Statele Unite.

La un an după retragerea Statelor Unite din Acordul Nuclear, Iranul a oferit un termen limită de 60 de zile țărilor semnatare să ia măsuri împotriva sancțiunilor Administrației de la Washington. Termenul de 60 de zile a expirat duminică, ceea ce a dus la decizia Iranului de a renunța la respectarea prevederii privind concentrația uraniului îmbogățit.

Teheranul are deja rezerve de uraniu îmbogățit peste limita permisă prin acordul din 2015. Uraniul îmbogățit poate fi folosit drept combustibil pentru reactoarele nucleare dar și ca armă nucleară.

Administrația iraniană a negat însă vehement dorința de a construi armament nuclear, lucru pentru care uraniul ar trebui îmbogățit la un nivel de aproximativ 90%.

Ministrul Energiei din Israel a criticat decizia luată de Iran. Acesta a transmis că deși creșterea actuală este moderată, Iranul „a pornit pe drumul care duce la armament nuclear”.