Pentru a șasea oară într-un deceniu și pentru prima dată de când țara a reușit să ducă la îndeplinire cu bine planul de redresare economică, grecii sunt așteptați duminică la urne pentru a-și alege un nou guvern. Este de așteptat ca acutalul șef al Executivului Alexis Tsipras și partidul său SYRIZA să piardă puterea în favoarea conservatorilor Noii Democrații conduși de Kyriakos Mitsotakis, care aspiră la fotoliul de premier.

Alexis TsiprasFoto: Agerpres

UPDATE 14.57: Yanis Varoufakis, liderul Mișcării pentru Democrație în Europa 2025 (DiEM25) și fost ministru al finanțelor, i-a îndemnat și el pe greci să iasă la urne pentru a apăra democrația.

UPDATE 14.40: Pablo Iglesias, liderul spaniol al formațiunii stângiste Podemos, și-a exprimat sprijinul pentru actualul premier, pe care l-a lăudat pentru ”curajul” de a guverna Grecia în vremuri dificile, confruntându-se atât cu opoziția internă, cât și cu ”puterile europene”.

UPDATE 11.10: Favoritul cursei, liderul Noii DemocrațiiKyriakos Mitsotakis, a declarat că este încrezător că o nouă epocă va începe mâine și grecii își vor lua destinul în propriile mâini.

UPDATE 10: 55: ”Grecii decid astăzi direcția în care se va îndrepta țara în următorii patru ani, practic decid pentru viitorul lor. Vreau să fac un apel la cetățeni să meargă la vot în ciuda tempertaurior ridicate de astăzi,” a spus premierul Alexis Tsipras, potrivit ekathimerini.

“Aș vrea să fac apel, în mod special, la tinerii alegători care, în mod tradițional, fac diferența, să nu lase o decizie crucială pentru viitorul lor în grija altora. Cred că este o bătălie crucială, vom lupta cu optimism și hotărâre până în ultima clipă astfel încât sacrificiul oamenilor să nu fi fost în zadar”, a mai spus el.

Premierul Alexis Tsipras a convocat alegeri anticipate pe 26 mai după ce partidul său de stânga SYRIZA a înregistrat o înfrângere zdrobitoare în alegerile europarlamentare, plasându-se cu 10 procente în spatele formațiunii conservatoare Noua Democrație. De asemenea, principalul partid de opoziție a reușit să câștige alegerile locale care s-au desfășurat în aceeași zi cu scrutinul european.

Urnele au fost deschise la ora 7.00 și vor fi închise la ora 19.00, primele estimări ale votului urmând să fie anunțate la două ore de la încheierea procesului electoral, transmite euronews.

Potrivit ultimelor sondaje, Noua Democrație are un avans de 9-12% față de SYRIZA, însă rămâne de văzut dacă va putea să formeze singur guvernul sau va avea nevoie de o coaliție. Analiștii estimează totuși că liderul Noii Democrații Kyriakos Mitsotakis va reuși să obțină mai mult decât necesarul de 151 de mandate parlamentare.

Noua Democrație și SYRIZA sunt urmate de social-democrații Mișcarea pentru Schimbare (fostul PASOK), Partidul Comunist și ultranaționaliștii Zorii Aurii. Populiștii de extremă-dreaptă de la Soluția Grecească și Mișcarea Democratică în Europa 2025 (DiEM25) conduși de fostul ministru de finanțe Yanis Varoufakis candidează și ei însă nu este clar dacă vor reuși să treacă pragul electoral de 3% pentru a accede în Parlament.

SYRIZA a fost ales în ianuarie 2015 și a format o coaliție de guvernare cu populiștii de dreapta "Grecii Independenți”, promovând un discurs și un program anti-austeritate. După numai șase luni de negocieri intense și după un referendum, guvernul a semnat un al treilea program de redresare economică, bazat pe un acord cu FMI și UE. Au urmat noi alegeri în septembrie pentru a decide dacă stânga radicală sau Noua Democrație este mai potrivită pentru a implementa memorandumul convenit cu FMI și UE, care presupunea punerea în practică a unor măsuri de austeritate.

SYRIZA a câștigat din nou scrutinul și a guvernat alături de Grecii Independenți până în ianuarie 2019, moment în care partenerii de guvernare au rupt coaliția, în semn de protest față de acordul încheiat de Atena cu Macedonia de Nord.

Noua democrație, condusă de Kyriakos Mitsotakis, s-a opus la rândul ei acestui acord prin care micul stat balcanic a acceptat redenumirea sa drept Macedonia de Nord, în schimbul sprijinului pentru integrarea în NATO și integrarea europeană. Grecia blocase acest proces revendicând numele provinciei istorice.

Mitsotakis a anunțat că, în cazul unei victorii, nu va respecta acordul cu Macedonia de Nord și se va opune aderării acestui stat la UE.

Mitsotakis, care provine dintr-o familie de diplomați, speră să calce pe urmele tatălui său și să devină premier, în timp ce sora sa a deținut funcția de ministru de externe.

Analiștii consideră că SYRIZA a pierdut alegerile europene pentru că a pierdut de fapt contactul cu clasa de mijloc, în contextul promovării programului de redresare economică. În plus, clasa muncitoare pe care se baza partidul actualului premier pare să-și fi întors și ea spatele formațiunii, nemulțumită de măsurile guvernamentale care au afectat piața muncii. În acest context, scăderea constantă a ratei șomajului și creșterea venitului minim lunar la €650 par să nu fi fost de ajuns.