​Un orășel pitoresc din Sicilia, devastat de cutremur în urmă cu mai bine de jumătate de secol și abandonat cu totul de locuitorii săi, Poggioreale sau varianta modernă a orașului Pompei are acum șansa de a reveni la viață, grație unei inițiatvei a administrației locale.

HotNews.roFoto: Hotnews

Deși cutremurul din 1968 i-a făcut pe oameni să ridice un nou oraș în apropiere sau să își caute norocul prin alte țări, orașul cunoscut ca una dintre cele mai mari așezări fantomă din Italia păstrează încă multe din clădirile sale și urme ale vieții de odinioară: în școala distrusă parțial de seism se mai pot vedea inscripțiile elevilor de pe tablă, iar calendarul din clasă a rămas încremenit în timp, la anul 1968.

Pe străzile pavate cu macadam, străjuite de case cu fresce sau decorate cu flori în stil arăbesc, cândva locuite de fermieri bogați sau proprietari de terenuri, se mai plimbă doar câinii vagabonzi.

Sicilienii vorbesc despre acest loc ca despre varianta modernă a Pompeiului, un fel de muzeu în aer liber, în care arhitectura a rezistat ravagiilor naturii.

Girolamo Cangelosi, primarul noului oraș Poggioreale construit în apropiere, după cutremur, a demarat un plan de readucere la viață a vechii așezări cu ajutorul financiar al americanilor, mai precis al diasporei care s-a stabilit în SUA, scrie CNN.

"De la cutremurul din 1968 și până acum, minunatul oraș a rămas pustiu. Vreau să-l readuc la viață și să-l facă să strălucească așa cum se întâmpla în trecut”, a povestit el pentru CNN.

Cangelosi a făcut deja un plan urbanistic, a contractat arhitecți și a început să strângă fonduri, pornind într-o călătorie în jurul lumii, cu scopul de a aduna bani de la cele 5.000 de familii ale foștilor rezidenți care acum locuiesc în New York, Texas, Massachusetts, Louisiana, în timp ce alte 4.000 de familii sunt în Australia.

O altă măsură în astfel de cazuri ar fi aceea de a vinde vechile case abandonate cu doar 1 euro sau 1 dolar pentru a convinge oamenii să se mute în orașul fantomă.

Poggioreale, a cărui denumire înseamnă ”dealul regal” a fost fondat la 1642 de un prinț care a primit domeniul în dar de la Ferdinand IV, regele de Bourbon al Spaniei și Siciliei. Legenda spune că orașul a fost ridicat pe o mai veche așezare construită de eroul troian Elimo, care s-a refugiat aici după ce orașul său a fost distrus în incendiu.