Primarul Clujului, Emil Boc, spune că noul Cod administrativ trebuia promovat prin Parlament, şi nu prin ordonanţă de urgenţă, care este neconstituțională. Legat de modalitatea de alegere a şefilor consiliilor judeţene, Boc afirmă că votul uninominal avantajează PSD.

HotNews.roFoto: Hotnews

"După părerea mea, un cod administrativ trebuia să fie promovat prin Parlament, nu prin ordonanţă de urgenţă. Potrivit deciziilor Curţii Constituţionale, nu este voie să se reglementeze prin OUG regimul instituţiilor fundamentale ale statului. Care sunt aceste instituţii fundamentale? Acelea care sunt reglementate de Constituţie. (...) După părerea mea, această ordonanţă este neconstituţională, având în vedere faptul că depăşeşte limitele în care se putea reglementa prin OUG", a declarat Emil Boc, sâmbătă, la sediul PNL, potrivit Agerpres.

Referindu-se la modalitatea de alegere a şefilor consiliilor judeţene, Boc a spus că votul uninominal avantajează PSD.

"Sunt şi voi fi un susţinător al votului direct pentru a ocupa o funcţie publică. Din această perspectivă, alegerea directă a preşedintelui Consiliului Judeţean este în consonanţă cu principiile democraţiei şi ale statului de drept de a avea reprezentativitate şi legitimitate, pentru că atunci când eşti într-o funcţie publică de asemenea anvergură trebuie să ai în spate şi un vot din partea cetăţenilor. Este clar însă din punct de vedere politic această măsură, dacă nu este dublată de încă una - alegerea în două tururi atât a primarilor cât şi a preşedinţilor de Consilii Judeţene - ea se transformă într-o măsură care avantajează partidul politic care astăzi are cei mai mulţi primari sau cei mai mulţi preşedinţi de CJ-uri", a afirmat Boc.

El spune că pe această cale PSD încearcă să îşi conserve pierderea pe care a suferit-o la alegerile europarlamentare, pornind de la premisa că cei în exerciţiu au prima şansă.

Primarul Clujului a vorbit și despre rectificarea bugetară, spunând că speră ca atunci primăriilor să le fie "daţi banii înapoi": "Guvernul ne-a luat banii, ne-a promis că ne va da înapoi, până acum nu i-am văzut. Sper ca la rectificarea din luna august sau când va avea loc, acei bani pe care i-au pierdut administraţiile locale.... Clujul anul acesta a pierdut 20 milioane euro, anul trecut 16 milioane euro pe execuţie bugetară, o parte din aceşti bani să îi reprimim la rectificarea bugetară. Cred şi sper ca Guvernul să îşi onoreze această promisiune".

Ordonanța de Urgență privind Codul Administrativ a fost publicată vineri în Monitorul Oficial. Reamintim că Executivul a modificat, miercuri, varianta de act normativ pe care o aprobase cu o săptămână în urmă. Textul aprobat săptămâna trecută a fost întors de pe drumul spre Monitorul Oficial, în urma unor nemulțumiri exprimate de UDMR. Codul Administrativ a stârnit o serie de controverse, de la faptul că este aprobat prin OUG până la faptul că sunt oferite o serie de privilegii baronilor locali.

Acest cod a mai trecut anul trecut și prin Parlament, însă a fost respins în ansamblul său de Curtea Constituțională, pentru că nu a fost respectat principiul bicameralismului. În loc să fie reluată procedura în Parlament, Coaliția PSD-ALDE a preferat să treacă acest cod prin Ordonanță de Urgență a Guvernului.