Președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan l-a demis pe guvernatorul Băncii Centrale și l-a înlocuit cu adjunctul său, fără să ofere niciun fel de explicații publice pentru concedierea lui Murat Cetinkaya, care deținea poziția de șef al băncii din aprilie 2016.

HotNews.roFoto: Hotnews

Decizia vine totuși în contextul în care, neoficial, divergențele dintre cei doi cu privire la politica fiscală și, cu precădere, la rata dobânzilor s-au accentuat, guvernul dorind ca rata să fie scăzută pentru a stimula creșterea economică. Anunțul a stârnit noi îngrijorări cu privire la independența băncii centrale, notează BBC News.

De altfel, potrivit unor surse citate de Reuters, președintele Erdogan și ministrul Finanțelor Berat Albayrak l-au convocat pe șeful băncii la o discuție privată și i-au cerut demisia, acesta invocând independența băncii și refuzând să facă pasul înapoi.

Erdogan a cerut ca rata dobânzilor să fie scăzută, descriind aceste instrumente financiare drept ”răul suprem”. El a mai susținut că menținerea acestor rate la cote ridicate generează inflație, iar o diminuare a lor ar ajuta creșterea economică.

În schimb, Banca Centrală a decis în septembrie anul trecut să majoreze rata de referință a dobânzilor de la 17,5 % la 24%, argumentând că astfel combate inflația și ajută la întărirea lirei, moneda națională.