Rezidențiatul ar putea fi făcut și în cabinetele medicilor de familie - proiect de lege. Ce argumente aduc inițiatorii

de MH     HotNews.ro
Sâmbătă, 6 iulie 2019, 14:35 Actualitate | Esenţial


Spital
Foto: Stirile ProTV
Medicii ar trebui să poată face rezidențiatul și în cabinetele doctorilor de familie, potrivit unui proiect de lege semnat de parlamentari de la PSD, UDMR și PNL și depus la Senat. Semnatarii mai propun ca medicii specialiști de pediatrie și medicii specialiști de interne să poată obține certificatul de medic specialist în specialitatea medicină de familie după ce fac un stagiu de pregătire de 6 luni în cabinete de medicină de familie.

Propunerea legislativă inițiată de 32 de parlamentari de la PSD, PNL și UDMR modifică și completează Ordonanţa Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, scrie Mediafax.

Ce modificări propun semnatarii:
 • (1 - art. 9) Pregătirea în rezidențiat se desfășoară în mod descentralizat, regional, la nivelul centrelor universitare cu facultăți de medicină, medicină dentară și farmacie acreditate, prin departamentele de învățământ postuniversitar medical, medico-dentar și farmaceutic, inclusiv în cabinete medicale individuale de medicină de familie, precum și în unități sanitare ale ministerelor cu rețea sanitară proprie sau în unități sanitare aflate în administrarea unităților publice locale.
 • (2) Instituțiile de învățământ superior cu facultăți de medicină, medicină dentară și farmacie acreditate propune Ministerului Sănătății coordonatorii de program de rezidențiat, directorii de program, precum și responsabilii de formare, inclusiv în cabinete medicale individuale de medicină de familie, precum și în unități sanitare aflate în administrarea unităților publice locale.
 • (3) Nominalizarea coordonatorilor prevăzuți la alin. (2) se face prin ordin comun al ministrului Sănătății și al ministrului Educației, Cercetării și Inovării.
 • (4) Pentru îndeplinirea unor sarcini, activități și responsabilități suplimentare funcției de bază, directorii de program, precum și responsabiii de formare din cabinetele medicale individuale de medicină de familie, precum și din unitățile sanitare ale ministerelor cu rețea sanitară proprie sau din unitățile sanitare aflate în administrarea unităților publice locale pot beneficia, în conformitate cu prevederile legale, de plata unei indemnizații.
 • (5) Responsabilii de formare din cabinetele medicale individuale de medicină de familie, precum și din unitățile sanitare ale ministerelor cu rețea sanitară proprie sau în unitățile sanitare aflate în administrarea unităților publice locale vor beneficia de plata indemnizației prin transfer de la Direcțiile de Sănătate Publică”, conform inițiativei legislative.
De asemenea, un alt articol al proiectului prevede că "după promovarea examenului și după expirarea stagiului minim aferent specialității, ministrul Sănătății confirmă prin ordin titlul de medic specialist, de medic dentist specialist sau de farmacist specialist, după caz, în cel mult 10 zile lucrătoare de la ultima zi a sesiunii de examene organizată pentru specialitatea respectivă”.

Proiectul mai propune introducerea unui alineat prin care "medicii specialiști de pediatrie și medicii specialiști de interne pot obține certificatul de medic specialist în specialitatea medicină de familie după efectuarea unui stagiu de pregătire de 6 luni în cabinete de medicină de familie, nominalizați de Ministerul Sănătății”.

Ce argumente aduc inițiatorii legii

Aleșii susțin că proiectul este necesar în condițiile în care este o lipsă de medici de familie în multe comune din țară. "Având în vedere lipsa de medici de familie din mai mult de 500 de comune din țară și luând în calcul că din cele 11.300 de cabinete de medicină de familie funcționale, în următorii 10 ani se vor pensiona mai mult de 33% din medicii de familie activi în prezent, dar și faptul că nu există momentan șansa de a suplimenta în mod eficient această lipsă de medici de familie, propunem prin modificarea noastră legislativă crearea posibilității reprofilării medicilor specialiști în pediatrie și specialiști de interne în medici specialiști de medicină de familie, prin efectuarea unui stagiu de 6 luni, la propria solicitare”.

Parlamentarii mai spun că doresc să ofere "posibilitatea de a obține prima specialitate în regim cu taxă tuturor asistenților universitari din cadrul facultăților de stomatologie angajați pe perioadă determinată, care au deja gradul științific de doctor în științe medicale".

"Avem nevoie de această reglementare, deoarece creșterile salariale și numărul limitat de locuri de rezidențiat pentru specialitățile de stomatologie îngreunează semnificativ accesul cercetătorilor tineri, astfel fiind nevoiți să abandoneze profesia de cadru didactic universitar”.

Prin urmare, inițiativa legislativă "introduce în textul legii corelările necesare privind posiblitatea efectuării rezidențiatului inclusiv în cabinete medicale individuale de medicină de familie, precum și în unități sanitare ale ministerelor cu rețea sanitară proprie sau în unități sanitare aflate în administrarea unităților publice locale, modificare legislativă ce a fost introdusă prin Legea nr. 12/2019 privind aprobarea Ordonanței de urgență Guvernului nr. 52/2018 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea și finanțarea rezidențiatului”, potrivit sursei citate.

Astfel, prin această completare legislativă, spitalele județene de urgență, spitatele mai importante municipale pot fi cooptate în pregătirea rezidenților, susțin inițiatorii proiectului. "Totodată există posibilitatea plății unei indemnizații prin transfer de la Direcțiile de Sănătate Publică și către responsabilii de formare din unitățile nominalizate de Ministerul Sănății, la propunerea facultăților de medicină prin coordonatorii de program de rezidențiat”.

Proiectul de lege a fost înregistrat la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaților.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


2563 vizualizari

 • +7 (7 voturi)    
  Am o idee mai buna (Sâmbătă, 6 iulie 2019, 15:04)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  De ce nu fac rezidentiat acasa la ei? Isi intreaba o ruda daca doare ceva, le verifica pulsul si hopa, in cateva luni e doctor cu acte in regula.

  Deci daca imbecilii astia cred ca asa rezolva deficitul de oameni prin cantitate, nu calitate, arata mentalitatea lor redusa. Ei trebuie sa investeasca in Sanatate. Cu asta atragi. Spitale buni, clinici performante, aparatura de ultima generatie, doctori antrenati in de toate, institute de cercetare (stiti voi - cercetare: domentiul din care ati taiat toti banii, imediat dupa cultura), cu tot cu anexe corespunzatoare: helipad, parcari, curti, locuri de recuperare etc.

  Dar e ok, se poate sa vina si un pustan care se crede doctor dupa ce a semnat cateva retete si care are cabinet intr-o cladire plina de igrasie de unde lipseste sapunul din baie.

  Este mai mult decat ok. Oamenii asa merg la spitale de 30 de ani si nu e ca si cand cineva a murit vreodata in spital din cauza conditiilor nasoale, nu? Sau... ?
 • +7 (7 voturi)    
  Imbecila idee!! (Sâmbătă, 6 iulie 2019, 15:40)

  gigiN [utilizator]

  Adica rezidentiat la cafele,tigari si barfa.Asa sde3 invata meseria de medic in creierul pesedeilor .
 • +6 (6 voturi)    
  si uite asa...... (Sâmbătă, 6 iulie 2019, 15:56)

  asada [utilizator]

  ....se va reusi bataia de joc si asupra acestui rezidentiat care isi avea rostul lui .Rezidentiatul cat de cat asigura o triere a medicilor dupa capacitate ,competenta si seriozitatea cu care se pregateau ,iar efectuarea acestuia in spitale asigura conditiile de pregatire adecvate cu specialisti cu califecare serioasea (in general medici primari )si dotari corespunzatoare !!!Ce rezidentiat este ala la un medic de familie care se ocupa de trimiteri la medici de specialitate si eliberarea de retete pentru medicamente prescrise de acestia si de niscaiva rapciugi si junghiuri pe te miri unde !!! Acest rahat de lege nu putea sa fie clocit decat de PSD si vajnicii lor sustinatori in toate celea care fac sa fie rau pentru Romania ,tarfa politica UDMR !!!PNL inca odata da dovada de amatorism asta ca sa nu spun ca de o prostie suspecta !!!!
 • +3 (3 voturi)    
  Asistentele sa traiasca ... (Sâmbătă, 6 iulie 2019, 18:33)

  fdaniel [utilizator]

  Ținând cont că medicina de familie este prestată de asistente, care primesc parafa șefului/șefei și se descurcă , rezultatele vor fi pe măsură.

  Pe de altă parte... dece ar fi medicina mai cu moț și ar trebui ca medicii să fie mai inteligenți. Ținând cont de gradul de imbecilizare al populației, cred că și ei trebuie să se înscrie într-un plafon maximal aprobat de 90-95 IQ.
 • +4 (4 voturi)    
  asa (Sâmbătă, 6 iulie 2019, 19:20)

  codrean [utilizator]

  Cale sigura de a scadea nivelul de pregatire al viitorilor medici de familie ! Unde s-a mai pomenit asa ceva ? De la cine sa invete (medicina interna, pediatrie, mica-chirurgie, obstetrica- supravegherea gravideloe si a lehuzelor, boli contagioase,epidemiologie si igiena ) si cine le verifica nivelul cunostintelor ?
 • 0 (0 voturi)    
  O idee foarte buna (Duminică, 7 iulie 2019, 17:02)

  Mihail. [utilizator]

  Mai mult, ar trebui sa faca si facultatea la mamica in cabinet.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by