​Hotărârea judecătorească de adopție a Sorinei, fetița de 8 ani din Baia de Aramă, rămâne valabilă. Curtea de Apel Craiova a respins vineri cererea procurorului general Bogdan Licu, de suspendare a executării deciziei judecătorești prin care fetița a fost adoptată de către un cuplu de români din SUA, a declarat pentru HotNews.ro avocata familiei care a adoptat-o pe copilă.

HotNews.roFoto: Hotnews

Avocata Claudia Postelnicescu spune că instanța a respins vineri o solicitare a procurorului general Bogdan Licu de suspendare a executării deciziei judecătorești prin care fetița a fost adoptată de către familia Săcărin.

"Această solicitare a procurorului general a fost respinsă pentru că nu a fost însoțită de niciun argument juridic, legal, ci au fost doar argumente din tot narativul acestui scandal preluat din media. Domnul procuror nu cunoaşte că adopţiile, în general, sunt nişte proceduri pe toată viaţa, iar adopțiile internaționale au la bază niște tratate. (...) Nu ne jucăm cu viaţa unor copii fiindcă ţipă nişte oameni pe stradă", a declarat pentru HotNews.ro avocata familiei Săcărin.

La Curtea de Apel Craiova a fost prezentă vineri şi Ramona Săcărin, mama adoptivă a Sorinei, care a spus că fetița se integrează în familie.

"Sorina face foarte bine. Aşteptăm să mergem acasă. Întreabă de ce e soţul plecat cu copilul şi noi nu putem să mergem acasă. Aşteptăm ca instanţele să se pronunţe aşa încât să se termine toată nebunia asta. A învăţat să numere până la zece în engleză, a învăţat culorile în engleză”, a declarat ea.

Procurorul general a cerut Curții de Apel Craiova și revizuirea deciziei civile din 23 aprilie, pronunțată de această instanță, prin care s-a dispus încuviinţarea adopţiei internaţionale a Sorinei, "solicitându-se schimbarea în tot a deciziei atacate, în sensul respingerii apelurilor ca nefondate, iar în temeiul art. 512 Cod procedură civilă a fost solicitată și suspendarea executării acestei hotărâri". În cazul acestei solicitări, Curtea de Apel Craiova se va pronunța în 10 iulie.

Procurorul general Bogdan Licu a cerut instanței și o ordonanță președințială de interzicere a părăsirii teritoriului României de către fetița de 8 ani, iar până acum dosarul a fost strămutat de la o instanță la alta. Avocații familiei adoptive a Sorinei au depus luni la Secția de anchetare a magistraților o plângere penală împotriva procurorului general Bogdan Licu și a procurorului de caz Mihaiela Moraru-Iorga, reclamând, printre altele, că procuroarea a reținut pașaportul copilei.

Fetița de 8 ani a fost luată cu mascaţii din casa în care a fost crescută de un fost asistent maternal din Baia de Aramă, după ce a fost înfiată de o familie din Statele Unite. Momentul în care mascații au intrat în casă și au luat fetița a fost filmat de familia care a crescut-o. În imagini se observă cum copila refuză să meargă cu oamenii legii și strigă „mami, nu vreau să plec!", dar și cum la un moment dat este târâtă de către procurorul care a coordonat intervenția. Acest caz a generat un val de nemulțumiri legat de modul de intervenție, fetița fiind luată împotriva voinței ei.

Asistenta maternală, rămasă fără atestat în luna mai, susținea că nu a refuzat adopția copilei și că a fost obligată să semneze o declarație gata scrisă.