​Fostul președinte Traian Băsescu spune că, într-un moment în care Uniunea Europeană avea nevoie mai mult ca oricând de solidaritate şi de politicieni care să accelereze procesele de integrare, Angela Merkel şi Emmanuel Macron trag o linie groasă între Vechea Europă şi Estul Uniunii Europene. El se întreabă dacă se mai poate face ceva pentru relansarea construcţiei europene lărgite şi egale. "Nu noi ne-am separat, ci ei cei vechi ne-au izolat".

Traian BasescuFoto: Hotnews

Băsescu comentează noua configurație a Comisiei și Parlamentului European și spune că, după ce în penultima legislatură funcţia de preşedinte al PE a fost deţinută timp de doi ani şi jumătate de polonezul Buzek, iar Donald Tusk, alt polonez, a deţinut funcţia de preşedinte al Consiliului European, azi, când se discută noua listă de funcţii cheie în UE pentru următorii 5 ani, niciun est-european nu se mai află în cărţi. După ce Vechea Europă s-a izolat de estici în Zona Euro, stabilindu-şi buget separat de estici, azi, Franţa şi Germania izolează estul Uniunii Europene şi prin respingerea oricărei nominalizări de est-european pentru funcţiile de conducere ale Uniunii Europene, afirmă europarlamentarul Traian Băsescu.

El spune că printre nou nominalizaţi se află "mediocrităţi politice" precum premierul belgian Charles Michel sau "tăcutul ministru" al apărării german Ursula von der Leyen, greu de imaginat că ar putea fi aleşi într-o ţară estică măcar şi ca primari într-o comună micuţă.

"Într-un moment în care UE avea nevoie mai mult ca oricând de solidaritate şi politicieni care să accelereze procesele de integrare, Merkel şi Macron trag o linie groasă între Vechea Europă şi Estul Uniunii Europene. Din păcate, ideologul acestei izolări a Estului, tânărul Macron, îşi exersează viziunea catastrofală pe seama viitorului Uniunii Europene, în condiţiile în care el nu este capabil să-şi reformeze propria ţară, iar în alegerile din Franţa l-a bătut de l-a snopit extremista Marie le Pen", comentează Băsescu, pe Facebook.

El crede că, dincolo de ce se vede, vom avea şi "o soluţie ascunsă, extrem de toxică" în interiorul Comisiei Europene: este vorba despre Frans Timmermans, un adversar neîmpăcat al ţărilor din Estul UE, susţinut de Macron şi de Mark Rutte - premierul Olandez - pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene.

"Va fi numită insipida Ursula von der Leyen ca preşedintă iar Timmermans va fi prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene care prin atribuţiunile delegate va fi de fapt adevăratul Preşedinte al Comisiei Europene. Oare se mai poate face ceva pentru relansarea construcţiei europene lărgite şi egale? Să sperăm că da, cu condiţia reacţiei solidare a Estului Uniunii Europene. Nu noi ne-am separat, ci ei cei vechi ne-au izolat. Şi când mă gândesc ce frumos suna Declaraţia de la Sibiu!", mai scrie Băsescu.

El adaugă că în Consiliul European sunt suficienţi premieri şi preşedinţi ai ţărilor din Est, foarte buni, care ar fi putut prelua funcţia de Preşedinte al Consiliului European sau pe cea de Preşedinte al Comisiei Europene.