Sechestrarea, joi, în largul teritoriului britanic Gibraltar, a unei nave iraniene suspectate că livrează petrol Siriei este o "veste excelentă", a comentat consilierul prezidenţial american pentru securitate naţională, John Bolton, relatează AFP, citată de Agerpres.

"Marea Britanie a interceptat superpetrolierul Grace 1 încărcat cu petrol iranian pentru Siria încălcând sancţiunile UE", a continuat John Bolton pe Twitter, fără să confirme dacă Statele Unite au solicitat interceptarea acestei nave.

"America şi aliaţii noştri vor continua să împiedice regimurile de la Teheran şi Damasc să obţină profit din acest comerţ ilegal", a adăugat el.

Iranul l-a convocat joi pe ambasadorul Marii Britanii la Teheran pentru a-şi exprima nemulţumirea după arestarea unui petrolier sub pavilion panamez.

Potrivit ministrului spaniol de externe, Josep Borrell, operaţiunea ar fi avut loc în urma unei "solicitări adresate de Statele Unite Marii Britanii". Aceasta a avut loc la câteva zile după ce Teheranul a anunţat că a depăşit limita impusă rezervelor sale de uraniu slab îmbogăţit, pe fondul tensiunilor exacerbate cu Washingtonul care provoacă temeri legate de o escaladare în regiunea Golfului.